Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Grega

#1
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2022
01 September 2022, 22:38
Pozdravljeni,

prosil bi za determinacijo gob na linku:
https://mega.nz/folder/WZdQRKBB#DEmUGU7DwsFPrD_p1ro9cA

Gre za tri vrste gob
za 1 sem se že večkrat spraševal. Rastejo direktno iz kravjekov. Na prvi pogled bi bila lahko gnojeva gologlavka, vendar mislim da gre za poloblo strniščnico, ker ima bolj zaobljen klobuk (poloblast) in želatinasto/spolzek bet, ko je namočena. Ima tudi rahel ostanek obročka.

Pri 2 sem upal da gre za sivorumeno mraznico, vendar po boljšem pregledu in glede na to da ima kar nekaj lusk tudi na betu, bi rekel da gre za hrapavega luskinarja. Ima tudi rahel vonj po česnu. Ali je hrapavega luskinarja smiselno pojesti - piše namreč da je dokaj neokusna goba (zaradi grenkobe). Probal sem sicer delček surove gobe in ne greni preveč (zelo rahlo). Zasledil sem tudi da se je ne sme mešati z alkoholom.

Pri 3 (tukaj se ne vidi najbolje) bi morala biti macesnova lepljivka. Pozabil sem slikati rastišče, rastla je pri koreninah macesna.

Gobe so nabrane na višini prbl 1400mnv, dokaj razmočena tla, pašniki z gozdički in ruševjem.

Hvala!
#2
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2020
25 Avgust 2020, 17:31
Hvala za determinacijo.

Sem si pogledal še vse značilnosti za svinjskega gobana na Wikipediji in se prepričal, da gre res za njega. V bistvu ima kar nekaj različic ta svinjski goban (variacije barv klobuka).

Lep pozdrav,
Gregor
#3
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2020
15 Avgust 2020, 19:24
Prosim za determinacijo 3eh gob na linku:
https://mega.nz/folder/yYtyxCRR#7OLOYN6dKsAurwb_PcgqiQ

Pri gobanu si mislim, da bi lahko šlo za spreminjavega gobana. Rastel je sicer v travi pri koruzi na obronku gozda.

Hvala in lep pozdrav,
Grega
#4
Citat od: slavko dne 11 Maj 2020, 14:39
Na posnetkih je luskati luknjičar. Goba je užitna, ko je še mlada (meso je mehko).

Lep pozdrav,
Slavko

Hvala, goba je bila definitivno mlada in mehka. Vem za naslednjič :).
#5
https://mega.nz/folder/SJkhDLZL#zvRCdjouORoIM0pMixfXeA

Zadnjič med sušnim obdobjem sem na sprehodu videl tole lesno gobo (zgornji link), ki je delovala, kot da je suša ni prizadela (bila je čisto sveža). Na žalost je poškodovana, a vseeno me zanima če jo lahko kdo identificira.

LP
Grega
#6
Kulinarika / Odg: žvepleni lepoluknjičar
28 September 2016, 08:55
Ker recept na zgornjem linku ne deluje več, sem ga na srečo uspel dobiti iz internet arhiva. Bom prilepil tukaj, če bo še kdo iskal.

Lp
Gregor

ČOMPOV GOLAŽ Z ŽVEPLENIM LEPOLUKNJIČARJEM

Za 4 osebe | Čas priprave 90 minut

SESTAVINE:

- 500 G ŽVEPLENEGA LEPOLUKNJIČARJA
- 500 G KROMPIRJA (ČOMPE)
- 500 G PARADIŽNIKOVE OMAKE
- 1 ČEBULA
- 1 RDEČA PAPRIKA
- PAR STROKOV ČESNA
- 2 DCL JUŠNE OSNOVE
- BAZILIKA
- ROŽMARIN
- PAR BRINOVIH JAGOD
- SOL
- POPER
- OLIVNO OLJE
     
PRIPRAVA:

GOBO ZREŽEMO NA KOSE IN JO BLANŠIRAMO. VODO ODLIJEMO. NA TA NAČIN ODSTRANIMO GRENEČ IN RAHLO KISELKAST OKUS SUROVE GOBE. NATO JO NA OLIVNEM OLJU PREPRAŽIMO, DODAMO SESEKLJANO ČEBULO, ČESEN IN PAPRIKO TER NA KOSE ZREZAN KROMPIR. ŠE MALO POPRAŽIMO. ZALIJEMO S PARADIŽNIKOM IN JUŠNO OSNOVO TER KUHAMO PRIBLIŽNO 45 MINUT, OZIROMA TOLIKO ČASA, DA SE KROMPIR ZMEHČA. 10 MINUT PRED KONCEM DODAMO ZELIŠČA, SOL IN POPER PO OKUSU. DOBER TEK!
   
OPOZORILA:
   
UPORABNE SO SAMO MLADE GOBE! SPOMINJA NA PIŠČANČJE MESO.
#7
Kulinarika / Odg: brezova odpadljivka
10 Avgust 2012, 12:04
Dotično gobo sem probal enkrat, ker se dokaj pogosto pojavlja na brezah. Dal sem jo v rižoto vendar je celo zagrenila. Uporabil sem izključno mlade primerke. Od takrat dalje je nisem uporabljal več.

Bom pa morda sedaj, ko ste opisali postopek in zravilne lastnosti še kdaj z njo eksperimentiral :).

LP
Gregor
#8
Nabiranje gob / Odg: gobarjenje 2011-2del
15 December 2011, 01:22
Danes sem na 20 minutnem sprehodu po gozdu našel borovega glivca. Zgleda se sezona še zmeraj ni popolnoma zaklučila. Je pa napoved za prihodne dni ne tako obetavna!

Lep pozdrav,
Gregor
#9
Možno, da je... samo res sem se trudil biti prijazen do nje, tako da ne vem kaj več bi lahko napravil, da bi jo v dobro voljo sprevil :P :)
#10
Hvala za uporabne informacije :). V gozdu se sicer venomer držim olike (ne delam ničesar legalno ali legitimno spornega) :).

Lep gobarski pozdrav,
Gregor
#11
Pozdravljeni,

prosil bi da mi svetujete pri naslednjih vprašanjih:

- Kaj napraviti če vas iz gozda želi preknati besen kmeti, ki pravi češ, da je gozd njegov in da moramo stran (čeprav to po zakonu ni res). Nazadnje sem sicer mirno rekel razjarjeni ženski, da je pač zakon kakršn je in da ne mislim it stran, potem je dejala da bo poklicala policijo, in nato še moža, jaz pa da naj le pokliče policijo, če bodo kaki problemi pa da bom jaz poklical le to... Ženski sem probal res na prijazen način pojasniti situacijo vendar se ni dala, no tudi njen mož ni prišel in se najverjetneje ni zmenil za zadevo, a vseeno me zanima kaj menite vi o takih situacijah in kaj bi napravili?

- Obstaja na internetu kaka karta, kjer bi bili označeni tipi gozdov (npr. smreka, bor, bukev, hrast oz. mešane določene vrste). Recimo kak sloj na geopediji. Tako zadevo sem opazil na specialnih kartah Poljske pokrajine in se mi je zdelo dokaj uporabno in zanimivo

- Kaj napraviti, če srečamo v gozdu psa brez lastnika. Danes sem srečal enega in je na srečo bil zdresiran, vendar imam vedno tisti slabi občutek: kaj pa če ni zdresiran... Sicer nimam ravno velikega strahu pred psmi vendar pa ne vem ravno kaj bi napravil če bi bil ta pes recimo napadalen.

- Podobno me zanima kaj bi napravili (oz. ste napravili) ko ste v gozdu srečali potencialno nevarno divjad (divji prašič, medved, volk...). Vem da je teorij in govora o tem veliko a vseeno, če imate kake predloge, na dan z njimi :D.

Lep pozdrav,
Gregor
#12
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2011
13 November 2011, 19:50
Pozdravljeni,

danes sem malo gobaril in našel veliko užitni sirovk (smrekove), ki jih mislim uložiti, nekaj tintnic, nekaj dežnikaric, pojavile pa so se še tele gobice, za katere bi prosil, če jih lahko determinirate:

1


2


3


Opravičujem se za malo slabšo svetlobo, zato bom še malo gobe opisal:

1. mislil sem da gre za sivko/snežko, vendar sedaj, ko sem opis prebral še na spletu nisem ravno prepričan. Klobuk je belo-siv (čeprav morda zgleda rjav), kar pa me moti je dokaj siv bet (pri sivkah je kolikor vem bel) in lističi ki bolj prehajajo v bet, kot na slikah in v opisu sivk. Desna različica je rastla na drugem rastišču, pod korenino smreke, leva pa pod listi blizu jase (ne spomnim se za katere listavce je šlo). Nabiral sem na cca 500-600 mnv, bilo pa je tudi že kar mrzlo, na travi v senci pa slana. Gobe imajo dokaj prijeten vonj.

2. Rastla je v "paketu" z okoli 20 podobnimi gobicami ob štoru na jasi blizu gozda. Gre morda za kako vrsto mraznice?

3. Tale je pa rastla med sirovkami in ima dejansko še kar podobno barvo klobuka kot sirovke (belo oranžno sicer).

Hvala za determinacijo! Lep pozdrav,
Gregor
#13
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2011
13 Oktober 2011, 20:02
Pozdravljeni,

prosil bi za determinacijo spodnje lesne gobe:
http://imageshack.us/photo/my-images/683/dsc08544p.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/833/dsc08545e.jpg/

gre za žveplenega lepolukničarja?

Zanima me tudi če je kdo že pripravljal žveplenega lepolukničarja ter če ima kako priporočilo?

LP
Grega
#14
Nabiranje gob / Odg: Spomladanske gobe
01 Maj 2011, 13:29
Živjo,

a mavrahi trenutno še kje rastejo? Bi mi kdo lahko predlagal kako rastišče. Namreč že ene šestkrat sem se jih odpravil iskat, pa vedno vrnil s prazno košaro :P. Tako da sklepam da tudi področji, kjer rastejo ne poznavam ravno dobro..

Hvala in LP,
Gregor
#15
Nabiranje gob / Re: katera goba je to
24 September 2010, 00:41
Najlepša hvala za determinacijo ter ostale informacije!

Povprašal bi le še kako ločiti ježevce (se jih sploh nabira, ali niso preveč dobri za uživanje..). Se da ježevca determinirati iz slike (greneči ali rjavi?)

Lep pozdrav,
Gregor