Determiniranje 2018

Začel/a klavir, 07 Januar 2018, 13:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

Eva777

Mogoče bi res lahko bila tudi belkasta širokolistka, vendar je bil klobuk vseeno bolj rjavkast in sem zato najprej pomislila na zavito. Kakorkoli, hvala za odgovor! Ja, z gobami se pa zadnje leto (no mogoče malo manj) res kar precej ukvarjam, kar je povezano s selitvijo iz Ljubljane (in posledično precej več časa). Letos sem se vpisala v gobarsko društvo Ptuj, ki mi je najbližje (čeprav še vedno kar kakih 40 km oddaljeno). Se pa gotovo kje na kakšni razstavi vidimo, tale vaš forum in stran pa z veseljem uporabljam. Lp! Eva

Funnybot

Danes sem na cca. 1000 m nadmorske višine našel več takih skupinic gob kot na sliki. Dišale so kar prijetno. Prosim za determinacijo. Hvala!


slavko

Mislim, da ste našli vitki korenovec (Gymnopus dryophilus).

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

#63
Rhodocollybia butyracea ne bo ker nima prostih listićev pri betu ..., domnevno je tole tudi prezgodaj za R.B.
Bel ovoj na zgornji polovici beta ...
Lokacija: Gorenjska, lahko bi se reklo da na propadajočem lesu v tleh.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=beb3a4d86adc422ba810e3658e73705c

slavko

Mislim, da je rana njivnica (Agrocybe praecox).

Lep pozdrav,
Slavko


slavko

Strinjam se z določitvami, razen pri D. To bi bilo treba potrditi z mikroskopom.

Lep pozdrav,
Slavko

Kold

Largentijeva griva?



LP

slavko

Mislim, da ste našli lepo grivo (Ramaria formosa).

Lep pozdrav,
Slavko

Kold

#69
Pod imenom Ramaria formosa v knjigah najdem tribarvno grivo ki naj bi ob pritisku postala rdeca na prerezu pa roznata. Ostalo ustreza upisu.

klavir

Tako je... Lepa griva se je pred eno zadnjih sprememb poimenovanj imenovala tribarvna griva.

Lemedis

#71
Kold #69 sam ne bi bil tako prepričan, da gre za lepo grivo. Tipično obliko lepe grive prepoznamo po debelih in širokih vejah, ter izjemno kratkih rumeno obarvanih vršičkih. Primer: https://sites.google.com/site/funghettimenaros/home/basidiomiceti/aphyllophorales/ramaria. Meso se kredasto lomi, kar je značilno za to vrsto.
Za natančno določitev vaše grive bi bilo nujno mikroskopiranje. V starejši slovenski literaturi je lepa / tribarvna griva označena, kot zelo pogosta vrsta. Tako se je v preteklih desetletjih domnevno pojavljala tudi na večini jesenskih razstav gob, kjer so podobne grive določali kot R. formosa.
Dejansko je vrsta R. formosa precej manj številčna, redkejša, kot se je domnevalo. To smo potrdili tudi z mikroskopiranjem številnih nabranih vzorcev. Brez mikroskopiranja je možno določiti le nekaj zelo tipičnih vrst. Kot navaja Christan (2008)https://www.nhbs.com/die-gattung-ramaria-in-deutschland-monografie-zur-gattung-ramaria-in-deutschland-mit-bestimmungsschlussel-zu-den-europaischen-arten-the-genus-ramaria-in-germany-monograph-to-the-genus-ramaria-in-germany-with-identification-keys-to-european-species-book, ima lepa griva več ozko sorodnih vrst, ki so makroskopsko zelo podobne, zato je nujno mikroskopiranje.

Takšnih zamenjav je bilo v preteklosti veliko, tudi med drugimi gobami. Veliko je bilo določanja ''čez palec'', tako so številni podatki o številčnosti pojavljanja trosnjakov določenih vrst netočni.
Kot primer lahko navedem podatke o razširjenosti griv iz območja Pokljuke, kjer so bile povečini poznane običajne vrste, ki jih najdete tudi v naših starejših knjigah. S sistematičnim popisom nekaterih skupin gliv, tudi griv, ki je za potrebe TNP-a potekalo pred leti, se je pokazalo, da je najpogostejša vrsta grive na Pokljuki Schildova griva (R. schildii). Ta vrsta prej na Pokljuki ni bila poznana, pravzaprav nikjer v Sloveniji, prve podatke za njo imamo tako šele od leta 2013 dalje.

Lep pozdrav,
Luka    
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

grekot

Ali mi lahko prosim kdo pove kateri goban je na sliki.
Ali je morda žametasti goban?

Lep dan ,
Gregor

Ta Pravi Gobar

Grekot, tako je - lahko si jih tudi na Youtube pogledaš - Nemci rečejo Flockenstielige Hexenroehrlinge - madona imajo kratke besede ...   :)

grekot

Hvala za odgovor, Ta pravi gobar.
Torej če prevedemo iz nemščine so to Čarovniški jurčki :)

Lep dan,
Gregor