Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - schmex

#1
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
23 Avgust 2017, 16:36
S kolegom sva za vikend poskusila sreco na gorenjski visini okoli 1500m. Jurckov ni bilo na spregled, vendar nisva obupala in po kar nekaj prehojenih kilometrih se nama je le prikazala gozdna vila. Rezultat: vsak malo cez normo lisick

Poslano z mojega Pixel z uporabo Tapatalk

#2
Hvala za odgovor! Odstranil sem nezazeljene gobice. Zanima me se, ce lahko gobe razmnozujem? Recimo, da dodam k obstojecim cepljenim deblom se neokuzeno deblo, na katerega bi potem gobe lahko odvrgle trosnjake in bi na tak nacin oplemenitil se kaksno deblo?
#3
V zadnjih dneh mi je na hrastu ceplenim s šitaki zrastla goba. Na bukvi pa se vedno rastejo v prejsnjem postu slikane gobice. Ali jih je potrebno odstranit?

#4
Pozdravljeni!

Na deblu bukve, kamor sem lani z miceljnom na čepkih cepil ostrigarje, so se pojavile gobe na sliki. Najbrž niso ostrigarji? Enake gobe so se pojavile še na deblu hrasta, kamor sem cepil šitake. Ali je gobe priporočljivo odstraniti z debla?



#5
Gojenje gob / Odg: Shiitake cepljenje hlodov
20 Oktober 2015, 14:24
Hvala Gregor!
Torej je čisto vseeno kje prezimijo? Zunaj pod snegom, v drvarnici na suhem ali pa v hišni kleti? Sama rast ne bo nič hitrejša v toplejšem in vlažnem prostoru? Imam na voljo različne opcije in me zanima kaj jim najbolj ustreza.
#6
Gojenje gob / Odg: Shiitake cepljenje hlodov
20 Oktober 2015, 10:27
Pozdravljeni!

Ali je priporočljivo cepljene hlodove čez zimo pospraviti pod streho?
#7
Nabiranje gob / Odg: Tipkarska
15 Oktober 2015, 16:40
Verjetno je bilo mišljeno:

The page "Gobe/HypholomaFasciculareFoPusillum" doesn't exist.

http://www.gobe.si/Gobe/HypholomaFasciculareFoPusillum
#8
Nabiranje gob / Odg: prvi prispevek na forumu
22 September 2015, 18:13
#9
Kulinarika / Odg: Borov goban
02 Oktober 2013, 06:58
Ja, to je povsem običajno.
#10
Nabiranje gob / Odg: vprašanje glede živalic
30 September 2013, 08:46
Pri meni so se pa prvič v letošnji sezoni pojavile ravno včeraj. Sicer se z njimi ne ubadam preveč, me pa vseeno zanima kaj to je. V večini primerov pridejo iz trosovnice oz. gobo zagrizejo na stičišču trosovnice in beta.
#11
Kulinarika / Gobji golaž (lisičke)
25 Junij 2012, 22:00
Pozdravljeni!

Zanima me, kako pripravite gobji golaž? Spomnim se tistega iz lisičk, ki nam ga je pripravljala babica. Mmmmm :) V bližnji prihodnosti ga bom poskusil narediti, imamo te dni lepe bere lisičk.

Pa še to. Ali lisičke poparite pred zmrzovanjem? Se mi zdi, da surove zmrznjene postanejo grenke...
#12
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2012
11 April 2012, 16:21
Martin, zaščiteni so le hrčkovci in smrčkovci, smrčki se mi zdi da niso, torej je tvoja bera ok :)
Danes sem tudi sam našel nekaj primerkov ob reki Savi. So še majhni, zato sem jih pustil zrasti in jih grem ponovno obiskat čez dva dneva.
#13
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2012
09 April 2012, 23:29
Čudovita bera! Če ni skrivnost, kje so bili nabrani? Sam sem danes srečo poskusil ob reki Sori pa ni videti še nobenih znakov.
#14
Kulinarika / Sušenje gob
17 November 2011, 15:54
Pozdravljeni!

Zanima me, kako sušite gobe? Pri nas jih posušimo kar na soncu. Ponavadi ni problemov, le kadar je oblačno... Ali pa ko piha veter :) Tudi na vrvico sem jih že natikal in je kar dobro uspelo. A ker ne želim biti odvisen od vremena, imam namen kupiti sušilnik za sadje, zelenjavo. Najbrž je primeren tudi za gobe? Ima kdo izkušnje s tem? Na kaj moram biti pozoren pri nakupu?

LP, Jure
#15
Nabiranje gob / Odg: gobarjenje 2011-2del
13 November 2011, 22:30
Citat od: klavir dne 13 November 2011, 00:51

Morda je zelenkasta kolobarnica res bolj redka goba kot bi si želeli... Za vaš konec ne vem, a vsekakor je v bližnji in tudi daljni okolici Maribora (Pohorje, Kozjak, Dravsko polje, Slovenske gorice) še nisem uspel najti. Neka starejša znanka pa mi je povedala, da so jih nekdaj (to bo že kakih 40 let nazaj) množično nabirali pri Marjeti na Dravskem polju v borovih gozdovih na mahu, vendar sedaj tam še snežke skoraj ne najdeš več... Skratka, sam te gobe najdem samo na Goričkem, v velikih združbah skupaj s sivko (zimsko kolobarnico). Če bi radi našli vitezovke, bo to, vsaj po mojih izkušnjah, najlaže prav tam. Vendar jih ne boste našli v listnatem in mešanem gozdu, kakršen tam prevladuje, poiskati bo treba zaplate čistega borovega gozda s podlago iz mahu. Ta največkrat nastaja pri vrhu posameznega griča, kjer je raven teren, medtem ko so pobočja porasla z mešanim gozdom, ki je odličen teren za njene dvojnice, zimsko kolobarnico. - Sam sem tako pred kratkim našel kar precej snežk, a nekoliko manj vitezovk kot običajno, leto je pač bolj slabo; še dobro, da sploh kakšna je...

lp


Hvala za nasvet! A gozdovi kjer nabiram sivke so nižinske, tut slučajno ni gričev, kjer bi lahko poiskal omenjen idiličen prostor. Sem pa tu v preteklih letih že našel zelenke, slabši sta le lanska sezona (le 2 zelenki) in letošnja ko jih še nisem našel. Drugače jih še nikoli nisem nabral v večjem številu, le tu in tam kakšno. In res je, le na čistinah. Je pa letošnja sezona kar se sivk tiče pri nas super. Danes sem nabral že skoraj zamrznjene, vendar jih je bistveno manj kot med tednom.

@borova Nam zauaš nadmorsko višino prečudovite bere? Danes sem nameraval pogledat na nekje 900-1100nm, če je slučajno kaj zaživelo, vendar sem se potem odločil za sivke. Sem pa malo spremljal temperature v zadnjih dnevih in ker je prisotna temperaturna inverzija se mi je zdelo, da bi morda višje lahko bilo kaj uspeha z jurčki :)