Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Sfinx

#1
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
07 Oktober 2017, 11:31
Hvala Slavko
Leponogi goban je že včeraj romal nazaj v hosto, ker sem ga malo probala in vidla da je grenek, ostalo pa vrnem nazaj danes.
Živim sredi hoste in mnogo gobic ne poznam še, zato vašo pomoč iskreno cenim.
#2
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
06 Oktober 2017, 19:38
Pozdravljen gospod Slavko in ostali determinatorji po dolgem času.

Torej danes sem v naši hosti našla par gobic, za katere nisem 100%. Pobrala sem jih za determinacijo samo par in če niso prave jih bom seveda tudi vrnila v hosto nazaj...

Pošiljam torej 3 fotografije.
1.jpg. menim da so štorovke "Kuehnerómyces vernális, pomladanska štorovka" (samo ni pomlad in nisem sigurna če so prave - jih nisem nikoli nabirala do sedaj)
2.jpg - nimam pojma
3. jpg in 3b.jpg pa je goban in nisem prepričana če je "Bolétus luridiformis, prašičji goban"
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
12 Oktober 2015, 14:26
Pri nas sem danes od gob ki jih jem našla nekaj lisičk, dve mareli ter par kostanjevk. Zanimivo, da je hosta kar živa za vidt, vsesorte gob raste, samo jurčka nobenega zame :)
Os slo. v 600+.
Sirovk je drugače povsod polno, samo jaz jih nemaram
#4
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2015
12 Oktober 2015, 14:19
Sem bila prepričana, da je zajček in ga zato tudi pobrala, da ga sprobam če mi je ušeč, ampak sedaj nisem več prepričana, saj ima torsovnico namreč rumenkasto ne belo.
Jih je pa več skupaj raslo ( posamično- ne v šopu).

V primeru da sem se zmotila bo goba romala nazaj v gozd (preden me kdo okrega)
#5
Me veseli, da se je tale tema odprla. Osnovno izobraževanje o kulturi obnašanja je res potrebno. Sama sem alergična na smeti v hosti, nabiranje v vrečko, dretje ipd. Pri meni v hosti najdem od piksen, do robčkov in kozarčkov (ja kozarčkov??) in me vsakič razjezi. Zadeve seveda nosim iz gozda kolikor lahko, ampak tega ni konca... je pa res ja, da so to vikendaški gobarji ponavadi.

Drugače sem že zadnjič v temi gobarjenje komentirala, pa da nepišem ponovno tukaj je link: http://www.gobe.si/forum/index.php/topic,685.msg14832.html#msg14832

Odgovora ni bilo nobenega, ampak po malo boljšem razmisleku sem prišla do spoznanja, da bi morda s tem naredila še več škode, saj bi potem pa letaki ležali po tleh v hosti... Če si bk si bk  :-[
#6
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
19 September 2015, 11:26
Ravnokar prišla iz sprehoda. Glede na to, da je sobota in da sem šla v hosto šele po 9 uri nisem pričakovala kaj posebnega, vseeno pa mi je v kakšni uri uspelo najti nekaj marel in kakšne slabe 1/2 kg lisičk. Ene par marel sem pustila celo za jutri, saj mi rastejo kakšnih 30m od hiše.
Me pa skrajno jezi ko v svoji hosti videvam piskne radlerja in ostale smeti potem pa vidiš tipa ki pride ven s plastično vrečko. Pa kaj mu pa morem, razen da ga opozorim? Zakonsko nič... Vem da to ni nič novega in da se vsi gobarji srečujete s tem, ampak mene tole jezi do te mere da bom pomoje folku začela kar letake za avto zatikat o kulturi obnašanja v hosti :)

p.s. Če se še komu tole z letaki zdi dobra ideja in je dober pisec (da bi spisal nek osnoven pravilnik- pač par točk v čem se nabira in zakaj, da se ne odmetuje smeti, da se ne dere po hosti ipd...), sem pripravljena jaz zadevo oblikovati (sem grafični oblikovalec) pa bi lahko imeli datoteko dostopno na tem  forumu da si jo vsak lahko naprinta in letake zdeli na mestih kjer je to potrebno.
#7
Tale app je super pomoje za te hece:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adinfinitum.svampochbar
vnašaš lokacije np.r danes našla tukaj jurčke in spraviš not. Seveda lahko spraviš tudi lokacijo avta ipd. - pač poimenuješ nekako... Meni je bila predvsem iz stališča mikrolokacije specifičnih gob zanimiva. Uporabljam pa tudi mushroom identificator app, če mi za katero gobo ni jasno katera je. Je pa to bolj tako/tako.. še zmeraj moram velikokrat tule na formu povprašat.
#8
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
15 September 2015, 13:53
Se mi zdi da tole "kazensko pravo" spada že v drug topic, tako da vračam debato nazaj h gobam.
Danes v moji hosti (osrednja slo, V 600+) nekaj malega lisičk (dobre 1/2 kg), 2 biserki, golobic ipd. kar nekaj raste, samo jih nisem pobirala + 3 jurčki kar veliki, ampak ne več ta najbolj frišni (je že malo rumenela trosovnica), ampak za sušenje bodo zakon - ja rumenela ne rjavela - preden kdo karkoli...(zadnje čase se res radi kregate ;) ) Drugače pa ne diši kaj pretirano po gobah
#9
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
01 September 2015, 13:54
Dober teden prb nisem bila nič v gozdu, saj razen lisičk na mojem koncu ni bilo nič pametnega. No par dni nazaj pa se je zgleda začelo. Za kratek sprehod po moji hosti v tej vročini je bera kar vredu. V 600+, osrednje slovenska. Bo za kosilo ali dva, pa še za večerjo ;) Končno se dogaja  :laugh:
#10
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
24 Avgust 2015, 12:44
osrednjeslovenska, V. 610 + še zmerja nič pametnega... ok lisičke najdevam, ker vem kje iskat in jih tako vsakič naberem za sproti, za ostale gobe pa še ni čas.
Da nebo pomote nekaj zelenih in rdečih golobic ter nekih rjvih gobic (ki jih ne poznam) se celo najde, ampak ni jurčkov, sirovk, šampinjonov in marel tudi ne, pa tudi vonja tapravega še ni.
Jaz imam na srečo gozd 100 stran od hiše, tako, da ves čas preverjam :P

* je povedala vsa ponosna... lol.. letos preseljena namreč na obronk gozda in kot si lahko predstavljate je to za enega gobarja čista fantazma...
#11
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
02 Avgust 2015, 16:53
Spet samo lisičke. ampak glede na dolžino sprehoda teh kar veliko in take lepe velike Nabrala .prb 1.5kg
#12
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2015
02 Avgust 2015, 16:51
mene pa zanima ali je tole čemur američani rečejo "chicken of the woods" oz . Laetiporus sulphureus?
Če je se že veselim, da  končno enkrat probam tole gobico pohano, ker je baje super.
#13
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2015
31 Julij 2015, 18:42
Hvala Slavko  :)
#14
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2015
31 Julij 2015, 15:13
Nevem če je tole ravno za v to temo, ampak se mi zdi še najbližje...
Torej danes sem nabrala skoraj kg lisičk, pa me zanima zakaj so razlike v barvah tako konkretne oz verjetno gre za različne sorte lisičk?
Predvsem me zanima za tiste drobne ki so živo oranžne barve če so sploh "ta prave"- takih namreč nikoli ne najdem velikih (mogoče ko zraste barva zbledi?)
Pravtako pa me zanima če je varno jesti tele ki imajo že malo rjavkast klobuk. je lisička v to nimam dvoma, skrbi me le, da ni morda že prestara (sicer je goba lepa in čvrsta).
hvala.
#15
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
31 Julij 2015, 14:42
evo danes so se pa vsaj lisičke zbudile pri nas. v 1h nabrala slab kg. okolica logatca, V 600+ Sicer je prvi del sprehoda zgledal kot da nebo nič (tudi neužitnih gob skoraj nobenih), potem sem pa na relativno majhnem mestu našla lisičke kar po šopih. Rižota kliče :)