novi opisi gob

Začel/a janja, 06 September 2010, 22:26

Prejšnja tema - Naslednja tema

janja

Spoštovani!

Po dolgem času se spet malo oglašam. Ali se mi samo zdi, ali je res, da so strani nekoliko drugačne? Kar ne znajdem se najbolj.
Sicer me pa zanima, kdaj boste opisali gobico z imenom Hygróphorus nemóreus, Gozdna polževka.
Hvala za odgovor in lep pozdrav! ( podobnosti z drugimi gobami in možnost zamenjave!)
Janja

slavko

Gozdna polževka (Hygrophorus nemoreus) ima okrasto rjav klobuček, ki je pri mladih gobah na osredju temnejši in okrasto rumene lističe. Po lističih jo ločimo od grmovnate polževke (Hygrophorus arbustivus), ki ima bele lističe.

Klobuk je sprva polkrožen, izbočen, z močno podvitim robom, nato zravnan, pri starih gobah pa zavihan navzgor, gladek, vraščeno vlaknat, okrasto rjav, rdečkast, na obrobju svetlejši.

Trosovnica je okrasto rumena, sprva so lističi povsem svetlejši, debeli, redki, priraščeni na bet, redko pa potekajo nekoliko po betu navzdol. Meso diši po moki.

Je odlična, zaradi mesnatosti in prijetnega okusa primerna za najrazličnejše jedi.

Lahko jo zamenjamo z grmovnato polževko (Hygrophorus arbustivus), zajčjo polževko (Hagrophorus leporinus), ki običajno raste na robu gozda, dišečo polževko (Hygrophorus agathosmus), ki diši po mandljih. Na travniku raste nekoliko podobna travniška tratnica (Camarophyllus pratensis) z redkimi lističi in je tudi užitna. Obstaja še več podobnih vrst, ki so pa vse užitne in bi jih zaradi redkih, razmaknjenih lističev težko zamenjali s strupenimi gobami.

Lep pozdrav,
Slavko