katera lesna goba je to?

Začel/a jevnac12, 14 Julij 2007, 18:08

Prejšnja tema - Naslednja tema

jevnac12

Danes sem našel 4 Zelenkaste golobice in to je bilo tudi vse. Sem se pa ob poletnem pomanjkanju gob spomnil na eno lesno gobo, ki sem slikal januarja in mi je bila zelo všeč (po barvah in obliki). Glede na druga drevesa v okolici, je rastla na smrekovem panju. Bila je trda. Ali mogoče veste za katero vrsto gre?

lp

jevnac


Shot with CYBERSHOT at 2007-07-14

slavko

Mislim, da gre za mlado Smrekovo kresilačo (Fomitopsis pinicola), http://www.gobe.si/Gobe/FomitopsisPinicola.

Lep pozdrav,
Slavko

jevnac12

Aha. Hvala. Mislim, da vem kje sem jo našel in bom, ob priliki, šel pogledat, če je kaj zrastla.

lep pozdrav Jevnac

jevnac12

Danes sem šel spet slikat omenjeno kresilačo in kot vidite se počasi a vztrajno formira v konzolno obliko prave kresilače.

Gozd je bil sicer skoraj posušen, kljub temu pa sem našel Leponogega gobana, dva starejša Rumena gobana, nekaj Žametnih podvihank in pa Bukove kresilače. Le te so bile nizko na štoru in pokrite z belim prahom, kot z moko. Ni mi jasno ali gre za kakšne trose ali kaj drugega. Imate kakšno idejo?

lp IJ


Shot at 2007-07-23

slavko

Bukova kresilka (Fomes fomentarius), http://www.gobe.si/Gobe/FomesFomentarius, ima na spodnji strani trosovnico. Trosovnico formira zrela goba, na spodnji strani. Trosni prah je bel. Prepričan sem, da pri belem prahu, ki ste ga videli, gre za trose, s katerimi se goba razmnožuje.

Barvo trosnega prahu lahko ugotrovite na preprost način. Gobo, kateri ste odrezali bet položite na bel papir. Čez čas bo na papirju polno trosov. Barva trosnega prahu je eden od parametrov za določanje gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

jevnac12

Hvala za hiter odgovor. Pošiljam še sliko omenjenih Bukovih kresilk. Na večji lahko vidite sled, ko sem s prstom potegnil po trosnem prahu.

Bukovo kresilko sicer dobro poznam (že od malega, ko smo jo raznašali prižgano po domovih) vendar je nisem nikdar videl trositi. S trosi je bil posut tudi štor in bližnja okolica. Res zanimivo.

lp IJ


Shot at 2007-07-23