Smrčki

Začel/a Svinjski goban, 19 Maj 2007, 09:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

Svinjski goban

Zdaj je zadji čas za najdit smrčke in končno bi rad kakega našel. Piše da je pogosta goba, vlažna rastišča,... Nikjer pa nisem zasedil v katerem delu slovenije se jih najbolj splača iskati. Torej vsaka informacija je dobrodošla :D

beko.star

#1
Lep pozdrav!

Mavrahi...hm... kaj je že to... v našem koncu (gorenjska) sploh niso pognali. Poznam nekaj rastišč, kjer sem jih našel vsako leto, letos pa niti enega.

Mavrahi rasteja na zelo različnih krajih. Najpogosteje jih najdemo ob potokih in rekah. Radi imajo vlago. Sam sem jih našel tudi na vrtu, na robu travnika, ob gozdni poti... Najdemo jih po celotnem področju slovenije, najprej poženejo na primorskem, takrat ko cvetijo češnje. Na gorenjskem pa jih najdemo tudi precej kasneje, lahko še tudi v drugi polovici maja. Pri nas velja pravilo, da mavrahi zrastejo takrat, ko je trava pod Jeseni visoka 10 cm.

Veliko sreče pri nabiranju!

                                                                                 lp BLAŽ :)

slavko

Mislim, da je za smrčke letos že prepozno. Na našem koncu (okolica Maribora) so se prvi pojavili že konec marca. Aprila, ko smo imeli gobarsko ekskurzijo, smo jih še komaj našli za determinacijo.

Morda rastejo na višje ležečih rastiščih.

Lep pozdrav,
Slavko