Marčne polževke

Začel/a beko.star, 12 Maj 2007, 12:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

beko.star

Lep pozdrav vsem gobarjem!

Letošnja gobarska sezona se je na gorenjskem začela več kot odlično. Sredi februarja sem že nabral prve primerke Marčnic. Za marec pa bi letos res lahko rekli, da je bil mesec Marčnic. Zrasle so v zelo velikih količinah. Prilagam tudi nekaj fotografij.

Tega pa ne morem reči za Mavrahe... niti enega Smrčka nisem našel in tudi Kapičarji niso pognali. Upam, da ste ostali imeli več sreče.

6. marec


10. marec


10.marec


10.marec


Imam tudi eno vprašanje, mogoče kdo pozna odgovor. Zanima me, kako je z gojenjem smrčkov? Ali je to sploh mogoče? Na internetu sem našel nekaj opisov postopkov za gojenje (da ti zrastejo naprimer na vrtu) in sedaj me zanima, če ima kdo od vas iskušnje s tem?


                                                                                                                     lp Blaž :)


mary5

Zdravo!Marčevke so krasne!Polepšali ste mi dan.Povejte, ste kje v bližini Pokljuke?Zanima me,kdaj se tam začne sezona-jaz sem ponavadi tam v avgustu,pa je čudovito.Pozdrav!

slavko

Spoštovani Beko,

mavrahe je možno gojiti. To v splošnem velja za gobe, ki rastejo saprofitno in tudi parazitno. V prodaji sem mavrahe našel v avstrijski trgovini Metro. Prodajali soKoničaste smrčke (link: http://www.gobe.si/Gobe/MorchellaConica). Pri nas jih še nisem zasledil v prodaji.

Po mojih informacijah pa se nekateri gobarji trudijo z gojenjem mavrahov, vendar je gojenje mavrahov menda veliko zahtevnejše kot gojenje npr. Kukamkove strniščnice, Dvotrosnega kukmaka, Shiitake in podobnih.

Sicer pa mnogim, ki za vrt kupijo lubje in sekance, smrčki zrastejo kar na vrtu. Poznam nekaj takšnih primerov. Sam sem smrčke videl tudi na pokopališču, kjer je bilo posipano lubje.

Lep pozdrav,
Slavko