Koprenke!?

Začel/a Lojze07, 27 September 2009, 01:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lojze07

Te dni me vznemirjajo koprenke (cigančki in sorodniki :) )
Prosim, če mi lahko razložite in natančno opišete, kakšna je razlika (oz. gotov način determiniranja):

Ametisne koprenke - neužitne

in grbičaste koprenke - užitne.

Vznemirja me tudi razlika med zajetno koprenko (užitna) in lilasto koprenko, ki bi naj bila prav tako užitna. Zdi se mi (nisem pa gotov), da je teh koprenk po vrhu Pohorja (Šumik) v jesenskem času veliko...

Hvala za odgovor!

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Lojze, moram vas malce popraviti. Pšenične poprhnjenke (Rozites caperata) oz. cigančki ne spadajo med koprenke (Cortinarius). Imajo svoj rod. Res pa je, da so koprenkam podobni.

Grbičasta koprenka (Cortinarius alboviolaceus), ki je užitna, ima klobuk srebrno lilaste barve. Na betu ima ostanke koprene cimetastih barv. Kot vse koprenke, ima rjav trosni prah, zato postanejo lističi s starostjo čedalje bolj rjave barve.
Ker je mikorizna z listavci, je malo verjetno, da ste na Pohorju našli to vrsto. Naslednji razlog je prijeten vonj in okus mesa, ki je ob prerezu bele barve (bela barva, prijeten vonj in okus je tudi sicer značilnost užitnih vrst koprenk). Bet je običajno dolg  4 12 cm, premer klobuka pa je od 3 - 8 cm.

Ametistasta koprenka (Cortinarius amethystinus), neužitna, je bolj intenzivno vijoličastih barv, lističi prav tako rjavijo. Tudi na betu se pojavi ostanek koprena cimetastih barv. Bistvena razlika pa je pri vonju in okusu ter barvi mesa. Vonj je neprijeten, po redkvicah, meso ni belo in večkrat greni.

Lilasta koprenka (Cortinarius traganus), strupena. Po barvi klobuka je podobna grbičasti koprenki, tudi po velikosti, razlikuje pa se po vonju, ki je zelo neprijeten. Če gobarite na Pohorju, potem večinoma vidite to vrsto koprenke.

Zajetna koprenka (Cortinarius largus), užitna. Zajetna in lilasta koprenka sta si deloma podobni, vendar ima zajetna koprenka prijeten vonj in okus mesa.

Koprenke so kar zahteven rod in štejejo preko 500 vrst. Brez dobrega poznavanja ne svetujem uživanja koprenk. Primerjava samo po slikah ni primerna metoda spoznavanja. Če bi želeli kakšno od koprenk poskusiti, svetujem da jo prinesete bodisi na razstavo gob, ali pa se oglasite v društvu, kjer vam jo zanesljivo določimo.

Lep pozdrav,
Slavko