Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - BarbaraKočevar

#1
Kulinarika / Odg: Sirovke
03 November 2015, 16:04
Jaz sem pa sprobala receot iz gobarskega vodnika:

Sirovke očistite, operete, dobro posušite in nasolite. V ponvi raztopite maslo in sirovke popecite iz obeh strani da niso več oranžno rumene temveč bolj rjavo/oker (ne zažgat :))
Dodate zaćimbe (jaz sem že v maslo ko sem grela dodala česen v prahu), poper, majaron in malo sladke paprike. Ko so pečene potresete gor malo kumine v prahu in dodate žlico kisle smetane... meni je bil okus božanski, pa načeloma sovražim kumino :) No, za sprobat je, še sploh zdaj ko jih je toliko v gozdu
#2
Nabiranje gob / Odg: Cigančki
03 November 2015, 16:00
Gospod Slavko najlepša hvala za odgovor. Malo več jajc in peteršilja pa bo za pojest :)

Želim vam lep dan
#3
Nabiranje gob / Odg: Cigančki
26 Oktober 2015, 15:54
Pozdravljeni,

hvala za odgovor :) Dežniki že spanirani :)

Imam pa še eno vprašanje .Zadnjič sem nabrala kar nekaj gobanov in se mi zdi da je bil med njimi tudi tak ki je imel bolj rozaste cevčice. Pa sem ga narezala kar k ostalim in zblanširala, aaaaampak vidim da naj bi ta goba bila neužitna - a greni al je kaj strupenega vmes? Glede na to da je bilo ostalega veliko turkov, gobanov in lisičk bi vseeno lahko naredila tole zadevo z jajci na čebuli?
#4
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
25 Oktober 2015, 12:27
Zdravo,

malo berem in me je rahlo prestrašila podobnost med dežnički in marelami, še posebej ker zdaj v lozi večinoma najdem dežnike majhnega premera. A se lahko držim načela da če se premika obroček po betu da je dežnik užiten ali obstaja kakšna izjema da je tudi ob premikajočem obročku strupen? Hvala za odgovor!

Se pa morem "pohvalit" da sem končno premagala strah preda nbiranjem mraznic in se popoldne podajam v nabiranje ozimnice :)
#5
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2013
02 Junij 2013, 10:55
Pozdravljeni,

lepo prosim za determinacijo te gobe, našla sem jo danes in jih je ene 6 v skupini pod pretežno hrastovimi drvmi.

Povezava do slik: https://www.dropbox.com/s/gl9jn1ujqvopgi0/P5200001.JPG   https://www.dropbox.com/s/ouu4m9yp5uegutp/P5200003.JPG

Že vnaprej lepa hvala za odgovor. Želim vam oster pogled v gozdu, da se bomo vsi lahko "sladkali" s tem kar nam ponuja narava!
#6
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
14 Oktober 2012, 16:42
Živjo.

Kaj pa ta goba, kera bi bila? https://www.dropbox.com/s/k4f5dfwmcp41l7x/DSCN0365.JPG (link)   Turek? Hvala za odgovor
#7
Živjo!

Bom kr tu vprašala, a obstaja kaka strupena goba ki je podobna turkom? Včeraj sem našla 3 gobe, identične turkom v vseh pogledih, kapica je bila pa malo sivkasto/bež, veliko bolj svetla od tistih ko sem navajena, in po gledanju na tem forumu nisem opazla da bi bla taka goba med strupenimi, bi bila pa lahko bela različica enega turka.

Se že kuhajo da se konkretno prekuhajo, skrbi me ne preveč že zaradi samega izgleda/vonja po pravi gobi, ampak da bom sigurna. Je rasla v bližini brezic in ostalih turkov z oranžnimi klobučki, bet je bil pikčast in na dnu je malo modrel (to je pa tudi lastnost modrozelenih dedov ane?) Ampak kapca pa res, sivkasto/bež, bolj bež barve - slikce pa žal nimam dobre, najboljšo lahko vidite na tej povezavi https://www.dropbox.com/s/l48kwwnet7y4rfp/DSCN0339.JPG

Hvala za odgovor! :)
#8
Nabiranje gob / Odg: Katere gobe so to?
17 September 2012, 09:49
Za te kukmake - s sestro smo jih našle zadnjič na travniku, pa so bili zelo veliki in meni osebno so kar smrdeli, tako da sem jih označila za karbolne kukmake in jih vrgla na gnoj. Travniški kukmaki so majčkeni, ja še nism vidla tak velkega premera, pa tudi dost hitro se zravnajo. Pravi kukmak meni osebno diši zelo lepo, karbolni pa mi prav smrdi.
LP
#9
Nabiranje gob / Odg: Katere gobe so to?
16 September 2012, 12:21
Ojoj, pa je res bil pod brezami, samo vsako leto jih je vsaj 50 na tem mestu, rastejo kot nori, pa tudi drugače sem take opazila v gozdu (Bela krajina)) in jih je precej :) (letos sem se spravla pa povprašat kako in kaj glede njih).
Naložila sem še eno slikico v album, ki mi je zanimiva saj so gor neke zeleno/modre gobice, niti centimeter premera, mogoče veste kaj bi bilo to?
Zelo lepo od Vas da si vzamete čas in odgovorite na vprašanja! lp
#10
Nabiranje gob / Odg: Katere gobe so to?
16 September 2012, 12:01
Pozdravljeni,

kot prvo najlepša hvala za odgovor, sem pa poslikala še enkratin prilagam še novi fotografiji. Glede tistega zelenega deda, ta goba ko jo imam jaz ima veliko bolj ozko in dolgo steblo, ki kar močno pomodri ko ga prerežeš (malce je videt na sliki).
Tukaj pa je še povezava do novih slikic https://www.dropbox.com/sh/qfmbdkgqor45nen/5cnuM88Mqb (oranžna ima klobuk kar močno spodvihan - je tudi vidno na slikici).

Hvala in lp
#11
Nabiranje gob / Odg: Katere gobe so to?
15 September 2012, 11:38
Pozdravljeni,

tudi jaz sem se letos odločila da je dovolj ugibanja katera goba je katera in da malce bolje spoznam naš gobarski svet. Žal sem zamudila vikend ko so bile v Lj predstavljenje gobe, saj sem se potepala po Triglavu, zdaj pa sem doma našla nekaj gob okoli hiše in me zanima če mi lahko kdo pomaga pri identifikaciji, saj jih v knjigi o gobah ki jo imam doma ne morem najti.
Spodaj so priložene slikice kar se da najboljše vidnosti (uporabila dropbox in pripela link do mape - prosim sporočite če ste lahko dostopili)
Tista goba ko ima rumen bet (nekaj sem gledala da bi bila lahko ena vrsta gobana) ob pritisku pomodri, ko se jo prereže pomodri celotna površina v 2 sekundah (bet, meso, trosi...)
Tista rjava je pa še najbolj podobna kakemu dedku, ampak res velika zraste. Oranžna pa se mi zdi kot turek, ampak nima značilnih pikic po betu. Pa še to me zanima glede turkov, a po tem ko se jih nareže in nadalje prekuhava počrnijo? Menda nisem kuhala kake strupene gobe (no ja, med smrtno nevarnimi ni nobene ki bi bila podobna turku vsaj po knjigi sodeč ne; se je pa prekuhavalo več kot 15 minut)
Hvala Vam za vaš odgovor!!

Evo še povezava https://www.dropbox.com/sh/qfmbdkgqor45nen/5cnuM88Mqb

Lep gobarski dan še naprej! ;)