SLIKE

Začel/a MIČO, 22 Avgust 2009, 21:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

MIČO

danes sem na gobarjenju posnel nekaj slik...





se nadaljuje...








MIČO

Nadaljevanje.............





MIČO

...............nadaljevanje.......................






MIČO

...........in za danes konec - nadaljevanje pa sledi jutri.




slavko

Na slikah od 21:48 je zgoraj verjetno rumeni ježek (Hydnum repandum), užitna goba. Če je ježek, bi moral pod klobukom imeti bodičke. Na spodnji sliki pa je žametni goban (Boletus erythropus), pogojno užiten.

Na slikah od 22:03 je zgoraj zelenkasta golobica (Russula virescens), užitna, spodaj pa najverjetneje šopasta korenovka (Collybia confluens), sicer užitna, a ne preveč okusna goba.

Na slikah od 22:11 je zgoraj zelo verjetno mala štorovka (Kuehneromyces mutabilis), ki je užitna, v sredini je ena od griv, verjetno dimasta griva (Ramaria versatilis), neužitna, spodaj pa je navadna lisička (Cantharellus cibarius), užitna.

Na slikah od 22:17 je zgoraj najverjetneje ena od lupljivk (če je imela pod klobukom cevke, kot jurčki). Če je imela obroč, je maslena lupljivka (Suillis luteus), užitna, če pa ni imela obroča, pa je ovčasrka lupljivka (Suillus granulatus), tudi užitna. Na spodnji sliki je zelo verjetno žolčasti grenivec (Tylopilus felleus), neužiten in grenak.

V prihodnje predlagam, da gobe slikate tudi od strani, da bodo bolj vidni razpoznavni znaki. Tudi slika pod klobukom je priporočljiva, saj se potem hitro vidi kam goba spada.

Lep pozdrav,
Slavko

MIČO

Zdravo

G.Slavko hvala za nasvete glede slikanja gob hkrati pa se vam zahvaljujem za vaše opise gob ki so na slikah

lp
MIČO

MIČO

..............in sedaj še nekaj včerajšnih slik










slavko

Na zgornji sliki je zelo verjetno modrikasta golobica (Russula cyanoxantha), ki je užitna.
Na naslednji sliki je ena vrsta gobana. Glede na močno mrežico na betu sklepam, da bi lahko bil svinjski goban (Boletus luridus), ki je pogojno užiten.
Pri naslednji gobi slika premalo pove. Morda gre za eno vrsto koprenke. Moral bi videti še bet in spodnjo stran klobuka.
Na naslednji sliki je ena od sirovk, gob, iz katerih se cedi oranžni mleček in so vse take vrste užitne. Na sliki je najverjetneje smrekova sirovka (Lactarius deterimus).
Na spodnji sliki pa je senožetna plešivka (Calvatia utriformis), ki je užitna mlada, dokler je meso še čvrsto in bele barve.

Lep pozdrav,
Slavko

MIČO

#8
od danes imam samo tri slike........






slavko

Na zgornji sliki je žametna podvihanka (Paxillus atrotomentosus), pogojno užitna goba, mladi primerki so za mešanje z drugimi vrstami gob.
Na srednji sliki je žametasti goban (Boletus erythropus), ki je pogojno užiten in ga je pred uporabo treba prekuhati. Nekatere moti, ker takoj pozeleni in nato počrni. Pri kuhanju pa se zopetr povrne prvotna rumena barva.
Na spodnji sliki pa je najverjetneje ena od plamenk (Gymnopilus), morda jelkova plamenka (Gymnopilus sapineus), ki je neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

Tale me je prav fascinirala...

Lovski zdravo
Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

barzen

Videti je da gre za žveplenega lepoluknjičarja.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

JANEZ L

Lp!

Zadnje čase, ga vse redkeje najdem...

Lovski zdravo
Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

slavko

Na sliki je brezov turek (Leccinum versipelle), užiten. Kot vsi turki tudi ta ob prerezu bolj ali manj potemni.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

Gobe in gobice so prav fotogenične...

Lovski zdravo
Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...