Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

 ;D
pozdrav

Čestitke za najdbe vsem

Glede KILAŽE pa tak.- Ni gobarja ,ki bi gobo pusto v gozdu čeprav že ima 2kg. v košari ga ni. Nevem kaj vas tak grize kilaža tisti, ki si je zmislil to normo bi si še rajši zmislil ,da bi uvedo zakon zato da bi ljudje čistili gobe v gozdu in da nebi odpadke metali. Nena cvilite ker je mela 20dkg.več kot je dovoljeno sami pa bašete cele košare v avte tud taki ,ki ste pri društvu zraven.

Lp
Martin

rotor

O, ja, Martin, pa je takšen tudi  :)
Vse tele gobe sem pustil na mestu slikanja:





Lp rotor

palma

Na Dolenjskem še vedno nič. Pred 4 dnevi popolnoma nič, 2 dni nazaj tudi nič, včeraj smo vendarle nekaj našli - 4 marele. Težko pričakovanih jurčkov pa v mojih koncih še ni.

gobasan

Danes bil prvič letos po gobe in na Pohorju sem najdel 8 jurčkov. Je pa res ,da moraš precej prehodit, če hočeš kaj najdit. Rastejo bolj v vlažnih predelih, kjer je mah, trava....Potreben je dež.

L.p

vrtna bučka

Je je, kar nekaj takšnih ljudi je, ki pustijo tudi jurčke. Jaz bolj črvive zagrebem v zemljo. ALi pa kakšne starejše, ki so spodaj malo bolj rumeni že - nekateri jih jemljejo za sušit, jaz jih pa zakrijem z listjem. Nekaj mora ostati tudi za seme. Moji starši delajo isto, sem od njih pobrala to navado. Tudi kakšne popapcane od polžkov pustim, nikoli ne obrezujem. Pustim, za seme, nekaj morajo tudi polžki imet.

Saj se ne gre za to, če nekdo nabere 20dag več od dveh kilogramov. Jaz menim, da je bila meja postavljena kot varovalo pred takimi, ki nabirajo res obilno. Moj sosed je lani dopoldne šel nabirat z ženo, dve košari. Popoldne je šel pa še na drug teren in nabral še dve. Torej 4 košare samo v enem dnevu. Letos jih sedaj pa iz skrinje mečejo...

Rotor - KRASNE KRASNE SLIKE!! ČUDOVITE! S katerim fotoaparatom jih sicer slikaš? KRASNE, RES!

Nagi Bator

Vceraj bil 6 ur po mariborskem Pohorju ter po vrhu se nekoliko proti Arehu.
Rezultat - en mlad borov glivec v prvih petih minutah, ena senozetna prasnica tik pred odhodom ter v vsem vmesnem casu ena kostanjevka.
To je vse kar sem pobral. Videl sem se nekaj "mini prasnic", tam kjer je bilo nekaj vec vlage kar nekaj zametnih podvihank,
dve gobi, ki jih nisem znal dolocit ter eno prevrzeno in ze posuseno lesnikovo golobico. 6 ur po hosti in travnikih!  :-\
V gozdu je zelo suho. Presuho za rast gob. So pa mene nasli celi roji tecnih muh  >:(
Kdor najde jurcke po Pohorju - svaka mu cast!

Nasel sem tudi v zemljo zabodeno palicico z listkom in napisom: "LEPONOGI GOBAN - PUSTI"  ;D
Ni izgledalo, kot da je od vceraj tam. Tudi gobana ni bilo nikjer videti.

vrtna bučka

rotor, od zadnjih treh slik mi je srednja najbolj všeč (čeprav krasne so prav vse). Lani smo mi našli takšnega trojčka. Zanimivo kaj vse narava ustvari, kaj ne... Krasne fotke res, imaš mogoče kje na spletu kakšne albume?

Jaz tako rada gledam slike gob... Res... Ne vem zakaj  :) So mi taka lepa kreacija narave :-)

frodo

Citat od: vrtna bučka dne 03 September 2013, 22:52
Jaz pa menim, da je to pravilno, da je uradno neka meja. V konkretno naših domačih gozdovih je leta hodila naša soseda, nabirala gobe in jih prodajala. Ob svitu je že šla z dvema lockama, polni nabrala, prodala ob lokalni prometni cesti. Dan za dnem, mnogo let. Včasih je šla popoldne še v sosedovo nabrat. Potem sta ji je pridružili še hčeki, ena je vozila prodajat v Koper, ena pa v Lj. Danes gob (jurčkov) v naših gozdovih sploh ni, se moram za to vsesti v avto in odpeljati nekaj km stran. Včasih sem šla iz travnika, z grabljami na ramenu, domov samo po poti čez gozd in sem jih nabrala celo naročje za kosilo. danes prehodim naš cel gozd in dobim enega, lani, v rekordni sezoni kakšnih deset tekom cele sezone.

Pa človek ne reče, če si nekdo nabere več, si da v skrinjo za ozimnico. Eno takšno zmerno gobarjenje. Samo ljudje prepogosto nimajo meje... V tem je pogosto težava.

Gobarska kultura je še vedno pod nivojem pri nas (moje mnenje na podlagi izkušenj v lanski sezoni)


Res je, da so nekateri gozdovi že povsem oropani gob, vedeti je pa dobro, da je tudi gobarjev mnogo več kot pred leti, pa tudi več vrst gob ljudje pobirajo kot nekdaj.
Tudi če omejijo količino, s tem ne rešimo ničesar, če jih ne pobereš ti jih pa sosed, ali kdo drug.
Težko si predstavljam gobarja, ki naleti na večjo količino gob, da jih ne pobere vseh, pa tudi če bi jih bilo cekarju več kot je dovoljeno.
Nekoč bodo postale zelo redke, pa če hočemo ali ne, lahko da bodo čez mnogo let povsem izginile in se bo o njih lahko še samo pripovedovalo.
Pa še nekaj marel z obrobja Slovenske Bistrice.

http://shrani.si/?1U/Xn/1rAVsZDL/img1709.jpg
http://shrani.si/?h/s6/1zW5Wu6y/img1710.jpg

rotor

vrtna bučka, zahvaljujem za pohvale...pa saj ni nič posebnega. Vsak lahko tako, če si le vzame minuto več časa za fotografiranje.
Sam veliko prekolesarim z MTB kolesom in vidim veliko gob. Včasih kakšne tudi poslikam.

Mogoče najdeš kaj zase na tejle povezavi; je sicer kolesarska, ampak je tudi kar nekaj slik gob.

https://picasaweb.google.com/home?showall=true

frodo

Citat od: rotor dne 04 September 2013, 14:48
O, ja, Martin, pa je takšen tudi  :)
Vse tele gobe sem pustil na mestu slikanja:





Lp rotor


Zagotovila, da si jih res pustil, seveda nimamo,......se mi zdijo preveč lepe in takšnih ne najdeš vsak dan.

anica

 
Današnji trojčki za naše košarkaše. Zanimivo, da jih že dolgo nisem našla toliko.
To bo zagotovo uspešno EP, zato navijajmo za naše.

LP A.

anica


Pa še ena skupinska slika težka točno 2 kg. ( Ostali so pa že na mreži). Samo za informacijo, da sem opazila
majhne jurčke tudi na jugu Goričkega. Jutri več o njih.

Še enkrat pozdravljeni vsi pravi gobarji, pa tudi odličen fotograf med njimi!

vrtna bučka

rotor, nikar tako skromno, slike so res odlične. Prosim, zaupaj mi s kakšnim fotoaparatom slikaš...

Jaz sem danes šla malo v izvidnico na moje terene, nič, niti užitne niti neužitne gobe. Nobene. Suho. Presuho. Ni niti tistega duha, ko prideš v gozd. Malo sem pokopala po zemlji, čisto suha ni, je pa kar precej precej suha. Na 15 dnevni vremenski napovedi napovedujejo dež čez dober teden dni. Mogoče bo takrat kaj.

štajercMB

Anica...nisem nič slabega mislil...pač sam sem doživel, ko so določeni subjekti v otroško banico sipali jurčke...jaz pa sem mogoče imel max 5 kom v košari, pa ne zato, da jih ne bi našel...ampak zato, ker starejše zmeraj puščam...ti ljudje so vse pobrali...niti očistili niso gob, zato se mi zdi prav, zakonska omejitev 2kg/osebo...sem pa tudi za posebne izpite iz tega področja...jaz imam osebno 5 izpitov...(vse kaj hočeš danes delat, pa nimaš ustrezne kvalikacije, te stane- beri: kazen ). Ker imamo sami gozd...tečaj varnega dela z motorno žago v gozdu...pa ribiško kvalifikacijo (državni izpit o poznavanju in tehniki lova sladkovodnih rib)...zakaj še ne bi uvedli v gobarstvu nekaj takšnega...pa vsakega idiota...ki nese iz gozda staro gobo...oglobim za recimo jurja?! Pa bi premislil, ali še bo to delal...pač v tej smeri...ker ropanje se enkrat mora nehat...in ti subjekti...ki nimajo pojma o vrstah gob, pa nabirajo in ruvajo vse, kaj pač najdejo...ne vem no...pa nima to veze z faušijo...

Lemedis

Čestitke vsem za lepe najdbe.
Ne morem pa mimo, da se na kratko ne vključim v debato o čezmernem nabiranju. Martin, frodo, morda še kdo : Tako kot pri vsaki stvari imamo tudi na področju gob zakonodajo z nekim namenom. Res je, ne gre za 10-20dag preveč, gre za neko zdravo zmernost. Veliko vas piše v smislu, če jaz ne bom utrgal gobe jo bo pa nekdo drug, ki pride za mano. Naj jo, dovolj je, da je jaz nisem. In če bi bilo več takšnih, bi tudi ti prvi začeli gledati na svoje početje. Zgledi namreč vlečejo! Enako je s smetmi po gozdovih. Tudi tukaj je lažje kazati s prstom na druge, kot sam nekaj naredit in bit vzgled za koga drugega. Sam zelo pogrešam nadzor nad izvajanjem zakonodaje, ki jo imamo, ni pa treba izkoriščat zavedanja, da se tako večina ne drži pravil. Če ne zase, dajmo pomislit na tiste, ki prihajajo še za nami. Da ne bo vse izumrlo ampak bomo tudi njim lahko kazali lepote, ki jih občudujemo mi sami.
Martin ne vem koga iz društva si imel v mislih, glede basanja velikih količin v avto. Predlagam, da če takšni res so ne sledimo takim, pač pa večini preostalih, ker smo v društvih tudi ljudje, ki gobe puščamo na rastiščih.
Vse dobro v jesenski gobarski sezoni v katero vstopamo in obilo užitkov v naravi želim vsem.

lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!