Ali mi lastnik gozda prepove nabiranje gob

Začel/a pkuharic, 17 Julij 2009, 22:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

pkuharic

Pozdravljeni.
Sem nov na forumu in me zanima, če mi lahko gospodar prepove iskanje in nabiranje gob v njegovem gozdu. Ali obstaja kakšen zakonik o prepovedi o nabiranju gozdnih sadežev v lastniških gozdovih. Za odgovore se zahvaljujem.

slavko

V Zakonu o gozdovih (Uradni list RS, št. 30/93, 13/98 – odločba US 56/99 – ZON in 67/02), http://www.zgs.gov.si/fileadmin/zgs/main/img/PDF/ZAKONI/1_z_ogozdovih.pdf, je v drugi alineji 5. člena izrecno napisano, da lastnik gozda:
mora dovoliti v svojem gozdu prost dostop in gibanje drugim osebam, v tretji alineji pa, da lastnik gozda
mora dovoliti v svojem gozdu čebelarjenje ter lov in rekreativno nabiranje plodov zelnatih rastlin, gob in prosto živečih živali v skladu s predpisi.
V 25. členu istega zakona pa piše:
(1) v gozdovih, v kateih bi se z nabiranjem živali, plodov, gob ali rastlin ogrožala katerikoli rastlinska ali živalska vrsta oziroma funkcija gozdov, se lahko nabiranje omeji ali prepove. Omejitev vrste, količine, načina, karaja in časa nabiranja ali prepoved nabiranja podpiše minister, pristojen za gozdarstvo.
(2) v gozdovih, kjer lastnik goji drevje tudi zaradi plodov, se lahko drugim nabiranje takih plodov prepove. Prepoved na predlog lastnika odredi pristojni organ lokalne skupnosti
.

Da sedaj odgovorim na vaše vprašanje - če v gozdu, v katerem rekreativno gobarite, ni posebej označeno, da so v gozdu kakršnekoli omejitve ali prepoved na predlog lastnika, vam lastnik gozda izrecno ne sme prepovedati rekreativnega gobarjenja.

Seveda pri rekreativnem gobarjenju morate upoštevati omejitve, ki vam jih daje Uredba o varstvu samoniklih gliv, Uradni list RS, št. 57/98 (14.8.1998 str. 4246), http://www.gobe.si/Mikologija/Uredba, to je, da lahko ena oseba dnevno bnabere največ 2 kg gob, prepovedano pa je nabiranje zaščitenih vrst, http://www.gobe.si/Gobe/ZasciteneGobe.

Lep pozdrav,
Slavko

pkuharic

Slavko za ta odgovor se ti zahvaljujem, saj imam na vikendu probleme z sosedom že, če stopim stopim na njegovo stran gozda, kaj šele da bi gobe nabiral.