Nabiranje gob na Gorenjskem 2016

Začel/a šampion, 07 Junij 2016, 20:58

Prejšnja tema - Naslednja tema

mušnica3

Kako kaj Pokljuka? Se kaj prebuja?  ;)
Lep pozdrav,
mušnica3

Suhadolčan

Danes sem bil na Pokljuki. Nič jurčkov, nekaj lisičk, nekaj šampionov, večinoma starih in obžrtih, sem in tja kakšna golobica. Žena Marta je nabirala jagode in borovnice. Slednjih je bolj malo, se že "pacajo". Ljudje pa kar iščejo, a se morajo zadovoljiti s tistim malim, kar dobijo. Največje presenečenje zame je bila starejša ženica, ki se je na močno valovitem terenu opirala na dve berglji (oporni palici), a vneto stikala za gobami in borovnicami. Nekateri imajo res voljo, da jih občuduješ! Pri nas (z mano je bila še Martina sestra Marinka) sta se ustavila dva prijazna Celjana in nas povabila na borovnice na Smrekovec. Vsi pa smo občudovali slovenske biatlonce in biatlonke, ki so vneto trenirali na cesti na rolkah. Bili so tako hitri, da so daleč za seboj pustili kolesarja. Mogoče tudi zaradi mojega spodbujanja: Dajmo Teja, dajmo Jakov, dajmo Klemen! Saj veste, za koga gre!? Kljub temu, da smo malo dobili, smo uživali v prekrasnem okolju, na svežem zraku. Ko smo se vračali, nas je pri Blejskem Vintgarju, kamor smo naredili ovinek, presenetila množica avtomobilov, parkiranih kar na travniku. Pa ne le nas, tudi prijaznima Angležema, ki sta hotela do cerkvice sv. Katarine, pa smo jima svetovali kako in tudi, naj se vrneta skozi Vintgar.  Kljub vsemu: bil je krasen dan, čeprav je treba na Pokljuko naokrog na izvoz Jesenice-Vzhod, vendar prekrasen gozd, svež zrak, prehojene poti in stezice odtehtajo pričakovanja po jurčkih. Ljubitelji Pokljuke že veste, zakaj. Pa saj tam vedno kaj "pribode" iz tal!


mušnica3

Hvala. Torej izlet brez gobarskih pripomočkov. :)
Lep pozdrav,
mušnica3

Suhadolčan

Ne, nisem mislil tako, ljuba "mušnica" (tudi teh nisem videl na Pokljuki, pa jih zelo občudujem), kajti pravi gobar ima vedno vsaj osnovne "gobarske pripomočke" pri sebi, skoraj vedno tudi kaj najde. Če ne drugega, pa občuduje okolje, kjer rastejo gobe. Pred leti sem od nekega gobarja ali gobarke slišal, da "jurčki avgusta počivajo". Letos so očitno julija, pa sem si rekel, mogoče bo pa avgusta kaj drugače, zato sem jo z ženo in njeno sestro mahnil na Pokljuko. Rezultat: kljub vsemu vsaj po začetnem razočaranju kar lepa bera lisičk, jagode in sem in tja zaužite borovnice pa so bile "za povrh". Upam, da bo za jutri napovedani dež kaj pospešil!? Ali pa jurčki resnično "avgusta počivajo"? To naj povedo izkušeni starejši gobarji. Lep dan, lep sprehod po Pokljuki ali kje drugje.
Vse dobro!

klavir

Letos jesenski gobani še nisem zares pričeli z rastjo, poletni pa so rasli že junija, zato se zdi, da je bolj tako. Je pa to lahko od leta do leta različno, odvisno od najmanjših detajlov...

veki


medica

Tako kot povsod drugod (razen na enem nogometnem igrišču na Goričkem ;)), slabo.  :'(
Prihaja pa še bolj suh zrak po sredi, vzhodni vetrovi do konca terminov kart...in vročina...  :-\
Če se to uresniči, do sredine septembra ne bo kaj dosti  ::)

veki

Vsako leto se je gor začelo že med 17.7 in 24.7,tako da je bilo veselje...sedaj pa čakam na prvi namig, da mi gdo javi in objavi, kako slikico iz Pokljuke,potem pa z veseljem pojdem pa če ne drugega vsaj na izlet,ker zame je Pokljuka najlepša hosta na svetu..tam se počutim tako dobro,sproščeno,da tega ne znam opisati,vse težave tam zginejoooo.....

vladka

danes bila na pokljuki , hoje 4 ure- bera 4 mini jurčki in nekaj lisičk . Zjutraj je še pršel dež .

balvan

Na žalost se na gornjskem bolj malo dogaja, razen v Gornjesavski dolini, pa tudi tam ni nobenih presežkov prej revščina. Izredno slabo leto do zdaj, eno najslabših.

mačka27

Se na žalost moram strinjati s teboj.... Letos je popolna polomija...danes sem šla tudi sama prečekirat.... Z dolgo "surlo" zapustila rajone.... sem sicer našla 3 golobice, ki so sicer izgledale čvrste, a so bile polne črvov... Dobila sem sicer 1 dvo-cm. lisičko- no ja.... za pod 1 jajček pa vsaj bo ;-)

Ta Pravi Gobar

Evo danes Pohorje  1000 do 1200 m  raste razno, tudi rdeče mušnice, pa Sirovke, precej starih velikih gobanov - na določenih delih kot da nihče ni hodil  ?  ... evo Fotke  :

Ta Pravi Gobar

Evo še par fotk Pohorje  1200 m danes ...

solatar

Res nisem vedel, da pohorje spada na Gorenjsko..... :o ??? ::)

Ta Pravi Gobar

Ne, Gorenjska spada pod Pohorje  ;D