Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - kripta

#1
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
06 September 2018, 17:53
Citat od: Ivy dne 06 September 2018, 12:59
Pozdravljeni,sem nova na  forumu,zanima me,ce kdo ve kako je z rastjo na pokljuki in jelovici.

Hvala in lep pozdrav.

Gobaril danes na Pokljuki, preverjeni placi (1100m in 1400m višine), niti enega jurčka...
#2
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
13 September 2017, 16:45
Jezersko danes nekaj marel, jurčkov pa nič
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
20 Avgust 2017, 19:54
Danes na Pokljuki (1400-1500m) nič jurčkov :( Lisičk se je nekaj našlo, to je pa to :)
#4
Pokljuka danes na višini med 900m in 1400m nič...
#5
Zanimivo, dans sem bil na Pokljuki na treh višinah 900m, 1100m in 1300m - povsod praktično nič.
#6
Mhm, na take stvari sploh nisem pomislil, hvala ;D Bom nekako uredil, da bo bolj jasno, hkrati pa še vedno enostavno za udeležence.
#7
Načeloma udeleženci jasno napišejo, kje nabirajo (vsaj do sedaj so) - saj se je post nanašal na to ane?. Sicer pa hvala za opozorilo, bom preuredil vprašanje :)
#8
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
21 Avgust 2015, 13:24
Danes dopoldne Pokljuka 800-1300m nič  :-\
#9
Zahvalil bi se vsem, ki vestno prispevati podatke. Ostali ste še vedno vabljeni k vpisovanju :) Naj še enkrat omenim, da so pomembni tudi podatki, ko ničesar ne najdete.
Še enkrat, če ima kdo kakšno vprašanje (vsebinsko, statistično), sem na voljo.

Želim vam dobro bero v prihodnjih dneh ;D
#10
Večina odgovorov je bila do sedaj podanih preko ankete, tako da bom googlov dokument izbrisal. Vse odgovore torej prosim pošiljajte samo še preko ankete :) Hvala za prispevek Andrej, in seveda vsem ostalim, ki ste do sedaj posredovali svoje podatke.

Lp,
Bor
#11
Če komu ne ustreza "javno" vpisovanje podatkov, sem naredil tudi zasebno anketo: https://www.1ka.si/a/69750 . Anketa je kratka, vprašanja so ista kot v googlovi razpredelnici, anketo pa lahko seveda izpolnite večkrat.

Lep pozdrav,
Bor
#12
Hvala Lemedis, se strinjam, da more raziskava potekati vsaj nekaj let (še posebej zato, ker želim preveriti vpliv lune, ta pa, če že, vpliva zgolj v interakciji z ostalimi dejavniki). Vseeno bom morebitne statistično pomembne rezultate predstavil konec vsake gobarske sezone, za večjo motivacijo. V tabelo drugih gob nisem vključil, ker sem želel, da bi bilo vpisovanje podatkov čim bolj enostavno in kratko in ker te dve vrsti gob gobarji najpogosteje nabirajo. V primeru, da bo interes velik, bom dodal še ostale vrste gob.

Lp, Bor
#13
Ker se na forumu pogosto razpravlja, kakšni pogoji so za rast gob najbolj optimalni (od nihanja temperatur, količine padavin do položaja lune itd.), sem prišel na idejo, da bi to vprašanje lahko poskusil tudi empirično preveriti. Način zbiranja podatkov bi potekal tako, da bi vi, forumaši, po vsaki beri vpisali, kje ste gobe nabrali (okvirna lokacija), koliko gob ste nabrali in kateri dan ste nabirali (hudo zadržani gobarji lahko seveda podatke vpisujejo za nazaj  ;D ). Tabela za vpisovanje se nahaja na tem linku:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KaK9Ss0tjzI4rYeg02bMFpk9plJsCqVt9YFjnCuLEiA/edit?usp=sharing

Vpisovanje podatkov je enostavno in vzame minuto časa (glejte opombe - z miško podrsajte po spremenljivkah). Vse ostale spremenljivke (položaj lune, vremenski podatki) bom sam naknadno glede na datum in kraj nabiranja izbrskal iz arhivov. Ključno pa je, da vpisuje podatke čim več udeležencev in da greste čim večkrat gobarit :P Podatke vpisujte, tudi ko naberete zelo malo oz. nič.

Zakaj sodelovati v tej raziskavi?
-podatke bom statistično obdelal in končne ugotovitve jasno prikazal na tem forumu - pri čemer se lahko izdela statistični model napovedovanja rasti gob.
-podatki so vedno dostopni na zgornjem linku in lahko vsak vodi evidenco svojih gobarskih aktivnosti :)

Vpisovanje podatkov je anonimno, izmislite si lahko neko šifro (karkoli; samo vi jo boste poznali), ki vam bo služila za vašo evidenco. Na koncu bi omenil, da je raziskava nastala samo iz lastne radovednosti, je "neformalna" in nima nekih zunanjih ciljev.

Odprt sem za vprašanja, predloge, kritike.

Lep pozdrav,
Bor
#14
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje na gorenjskem
19 September 2014, 14:25
Pokljuka, 1400m, bolj slabo, okoli 15 jurčkov, so pa bili vsi zdravi, lepi in polovica neobžrtih.
#15
Je dokaj vseeno, še najbolje je mogoče, da pri Mrzlem studencu zaviješ desno na makedam, tam kjer so parkirani avti ob cesti, tam so gobe  :P Sicer jih pa kr povsod najdeš no. V četrtek sem gor našel okoli 30 jurčkov, od tega kar nekaj mladih, tako da nekaj raste.