Determiniranje 2018

Začel/a klavir, 07 Januar 2018, 13:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

seppo

Prosim za določitev sledeče gobe. Rastla je pod jablano na vrtu. Sicer je v bližini smreka. Drugo vrsto pa sem fotografiral v gozdu. Hvala.

slavko

Gobe na posnetkih je napadla plesen. Zaradi tega jih ni mogoče določiti. Najverjetneje so bile gobe pred plesnijo polstenci. Tista rumena plesen se imenuje zlatična plesnica. Seveda so gobe, ki jih napade plesen, neužitne.

Lep pozdrav,
Slavko

othyka

Pozdravljeni
zanima me kateri vrsti gob sta na slikah ?
LP

slavko

Na prvih dveh posnetkih od zgoraj navzdol je rdečkasta mušnica oz. bisernica, ki je pogojno užitna vrsta (ne smete jesti surove, le prekuhano). Sledi ovćji mesnatovec, užitna vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko

Rak

Ker sem v dvomih, prosim za pomoč glede imena in užitnosti prikazanih golobic
Gobe so rasle v iglastem gozdu, večinoma v skupinah, ne grenijo in ne pečejo ter nimajo posebnega vonja


slavko

Od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- rožnobetna golobica
- dva posnetka trde golobice
- blatna golobica; čudi me, da ta ni pekla, ker je neužitna vrsta

Lep pozdrav,
Slavko

Rak

Gospod Slavko, zgodila se mi je napaka, zaradi katere se oproščam. Zadnje, blatne golobice nisem poskušal, zato zanjo ne velja ugotovitev, kot za prvi dve. Hvala vam za odgovor!

lojz98

hvala g. Slavko za deterniniranje 370 z dne 24.09.

bi pa kot novinec rad vprašal stare mačke, če je sedaj ko je zjutraj 3-5 stopinj, konec letošnje sezone gob ali pa bodo morda še rasle?
hvala za odgovor.

slavko

Gobe prenehajo rasti, ko temperatura tal pade pod 4 stopinje. Prehodne ohladitve in zmrzali poškodujejo trosnjake, ki že rastejo, ne ustavi pa rast gob. To se vidi po spremenjeni barvi npr. cevk pri robovih klobuka gobanov, ki so zaradi zmrzali rjavkaste barve.

September in oktober sta optimalna meseca za rast gob. Tipičnih jesenskih vrst gob doslej še sploh ni bilo in jih še pričakujemo.

Lep pozdrav,
Slavko

Maja B

Spoštovani,

danes smo nabrali polno košaro gob, ki so na fotkah - vse na isti lokaciji v pretežno listnatem gozdu. Mislim, da gre za pšenične poprhnjenke, nisem pa 100 % gotova, kar bi pred pripravo za uživanje rada bila. Vprašala sem več sovaščanov, pa gob nihče ne pozna. Glede na opise in fotografije na spletu in v knjigah me predvsem skrbi, da jih ne bi (ali vsaj katero od njih) zamenjali za zeleno mušnico ali katero od drugih (smrtno) strupenih vrst. Prosim za nasvet, kako lahko z gotovostjo določimo, za katero gobo gre, in katera je najbolj očitna razlika med omenjenima vrstama (pšenično poprhnjenko in zeleno mušnico).

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor.

Vse dobro in lep pozdrav,

Maja

slavko

Na posnetkih so pšenične koprenke, kar je noo ime za pšenične poprhnjenke. Te so užitna vrsta gob.

Lep pozdrav,
Slavko

Maja B

Hvala za hiter odgovor! Zanima me še, kako bi med pšeničnimi koprenkami z gotovostjo prepoznala zeleno mušnico oz. kako bi jo ločila od njih.

Lep dan,

Maja

slavko

Zelena mušnica, podobno kot druge vrste mušnic, raste iz lupine, ki je pšenična koprenka nima. Pšenična koprenka ima rjavo barvo lističev pod klobukom, mušnice imajo bele lističe. Pšenična koprenka ima klobuk okrastih barv, z belim poprhom, zelena mušnica ima belo do olivno zeleno barvo klobuka.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=66e2aa5082c044e9a2c74e8fe34167d7

http://www.gobe.si/Gobe/SuillusCollinitus
CitatBET: 5-9 x 1-1.5 cm, rumeno rjavkast, ves prekrit z drobnimi rdeče rjavimi zrnci (posušene kapljice)

Pomeni, da se trosovnica podaljšuje na bet in celega prekriva ?

markozi

Spoštovani!

Na fotografijah je goba, ki ima 10 cm velik klobuk, ki je gladek, suh in svetlec. Je svetlo rjave barve, ki se na robu preliva v rdeče lise. Rob je oster.
Trosovnica je cevkasta in rdeče barve, na prehodu v klobuk je svetlejša.
Bet je rdeč, spodaj širok, ki se proti vrhu oži.
Ali je to vražji goban?

Najlepša hvala in lep pozdrav!