Pozdrav. Zanima me, če lahko pogojno užitne gobe samo spečeš ali dušiš brez predhodnega kuhanja? Veliko sem prebral o tem, da moraš kuhat in vodo odlit. Zanima me tudi zakaj nekateri pred zamrzovanjem gobo oparijo z paro? Jaz jih direkt zamrznem.
Ko jih popariš, se gobe nekoliko skrčijo - pridobiš torej prostor v zamrzovalniku - če nič drugega.
Lp
Za pogojno užitne vrste gob velja, da jih ne smemo uživati surovih. Kakorkoli toplotno obdelane so užitne, če v opisu ne piše drugače.
Po mojih izkušnjah, se gobe veliko bolje in dlje obdržijo v zmrzovalniku, če so prej prekuhane in ne surove narezane ter zamrznjene. nekajkrat sem različne vrste gob zamrznil, ne da bi jih prej prekuhal in so postale grenke v dveh mesecih! Prekuhane mi zdržijo celo leto, res pa je, da imajo iz meseca v mesec manj okusa - to ponavadi rešujem s posušenimi, ki jih dodam zmrznjenim med kuho. Posušene nikoli ne izgubijo okusa in pravilno posušene in shranjene zdržijo večno! Sam uporabljam tudi do 10 let stare posušene gobe in ohranjajo kvaliteto svežih!