Gobarjenje 2021

Začel/a gusar76, 01 Januar 2021, 21:42

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Najbolj hecno od vsega pa je, da kadar gobe ne rastejo, lahko naletiš, tako kot danes jaz, na osem žlahtnih dedekov, pa še ti so zaščiteni 8)

RaxhXephon1

Ja pri nas na obali rasejo takrat ko ni prakticno nobene druge gobe. v poletni suši in vročini.

rene

Vzpodbudni trend tudi na Pohorju. Danes po kosilu sem šel z boljšo polovico na izlet do slapa Šumik. Ogromno ljudi, avti parkirani na vsakem znanem placu za gobe od Areha naprej. Gobe so očitno rastle v tem tednu. Nabrala sva ogromno golobic in nekaj lisičk. Gobana nobenega, no tistih par ostankov betov, ki so ostali od drugih gobarjev nebom štel. Res pa je, da sva se ustavila samo na dveh placih. Mokro je precej, zgoraj piha topel južni veter. Torej idealno. Še malo pa bo :D
Lp ;)

Ta Pravi Gobar

#63
Jaz sem tudi malo okoli Zarje na Pohorju skakal.  Ja, kaka golobica, kaka lisička, kak Žametast in grenki goban ... pa suho ko poper.

Vsi ki radi nabirate Cigančke previdno - tu spodaj velike razlike ne vidim, ena je prava, druga Smrtonosna !

http://www.gobe.si/Slike/RozitesCaperata

http://www.gobe.si/Slike/InocybePatouillardii

Nagi Bator

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 26 Julij 2021, 09:32
Vsi ki radi nabirate Cigančke previdno...
No, najbolj ocitna razlika je vsekakor viden obrocek, saj sta gobi iz razlicnih rodov. Potem pa znacilni poprh. Pa vsi ti rdececi nadihi pri razcepljenki.
Res pa da ljudem, ki tezko locijo med zeleno musnico in marelo, ali pa golobico, ne bi priporocal nabirat ciganckov. ???
Pravzaprav bi jim celo odsvetoval nabirat gobe brez izkusenejsega spremstva.

Se pa tudi sam pocasi spravljam malo v izvidnico, ceprav ponovna vrocina ne vzbuja prevec upanja.

klavir

#65
Pozdrav.

Zdaj pa je na Pohorju že čisto v redu, kar se tiče gobarjenj... Precej golobic, zlasti užitnih, bisernic, lupinarjev, cigančkov. Ponekod vse rumeno od lisičk, na rastiščih lisičk pa so zrasle tudi že prve čokate žilolistke, vendar letos zamujajo, kar je razumljivo... Zraven pa so že cele kolonije majhnih vijoličastih pikic - zametkov njihovih trosnjakov - a premajhnih gob ne pobiram, sicer pa so te tako ali tako zaščitene in na rdečem seznamu ter se jih ne sme nabirati.


swiss river 4 letters

Tudi gobanov se nekaj najde, bil je en velik jesenski, štirje rumeni jurčki, nekaj leponogih gobanov in modrečih bledotrosnikov.




symbol of the national audubon society crossword

Pa lep pozdrav.

samantha1

Tudi jaz sem bila včeraj na Pohorju, golobic polno, lisičke in 4 jurčki.

Ta Pravi Gobar

#67
V Nemčiji pa kar noro - tale predvsem od 10. minute naprej, 17. minuta pa res lep komad   :
https://www.youtube.com/watch?v=9uybSMtp1Qo
Pa ta je stalno v akciji :
https://www.youtube.com/watch?v=fTME7SzRXnY

klavir

Na vrhu Pohorja so trenutno na vsakem koraku modrikaste golobice, če koga zanima...

kobanc

Prvi letošnji kraljevi je bil bolj skromen.

kobanc

Starajo se, starajo...

dverbnik

Gorenjska še prazna od Sorice do Jelovice.

kobanc

Se še najde...
Goban je bil krasen, čvrst, še precejšen del peclja je bil v zemlji. Nekaj starih pa nisem odnesel iz gozda.

klavir

Sem našel take lepe mlade črne žametne gobane na Pohorju, a vedno se najde kdo, ki mi skuša rešiti življenje pred njimi. Ali pa vsaj nimajo slovesa dobre užitne gobe. Po mojem po krivici. V omaki z račjo bedro s skoraj izključno temi gobani so imeli zelo prijeten okus po gobah kot takih. Ne po jurčkih, ampak tako kot če bi jedel mešane gobe. Saj vem, da ti gobani zgledajo strašno strupeni s svojo rdečo trosovnico, pikčastim betom in mesom, ki divje modri, še zmeraj presojamo užitnost gob nekoliko po starem, glede na izgled. Češ, ta goba že ne more biti za pojest, če divje modri in ima nevarno rdečo barvo cevk. No, v nemških deželah, kolikor vidim na youtubu, so že kar precej seznanjeni z njimi, imajo veliko le njim posvečenih posnetkov. Nosijo pa tudi zanimo ime Hexenröhling, Hexe je čarovnica. Najbrž ni treba razlagati, zakaj... :)

Ta Pravi Gobar

Drži, drži ... Žametaste gobane sma s kolegom v soboto tudi videla po par podrtih. Ja, imajo malo svoj okus, Nemci jih zelo cenijo, kot praviš ... Drugače pa turki - brezov goban tudi modrijo - črnijo, pa nikogar ne moti.  Res je, ko sem sam prvič probaval pražene, sem 20 krat dal vilco proti lapam pa spustil  ... Kaj jaz vem, ali je vredno probat, se bom zastrupil ... Pa to ob 21. uri.  Pa pojem celo ponev - samo Žametnih, pa spijem zraven 3 krigle ore.  Grem spat, ni problema.  Vse normalno, niti malo kaj ala da bi me šraufalo etc. Kar OK goba.  Je pa res malo bolj veselje, ko najdeš jesenske ali pa še bolj borove gobane, bele, trde prva liga  ... Ampak ni slabo, priporočam ostalim. Lep pozdrav - grema te dni enkrat po dolgem skupaj nabirat ?  Preden se vse posuši napoved 30 + cel teden je katastrofa.