Gobarjenje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

gorenc

Mavrahov letos nisem našel žal . Včeraj sem našel kukmakovo strnišnico. Glede gobanov se pa spomnim kot otrok da smo velikokrat za 1maj na pikniku jedli sveže lisičke in jurčke .
Glede na spomlad ki je bolj skrimna , kakšna bo jesen glede gob..hmm ?
Lep gobarski pozdrav

klavir

Letos je bilo mavrahov manj zaradi suše. Maj mesec pa je značilen po tem, da je nekoliko težje najti (užitne) gobe - pomladanskih ni več, poletne pa še ne rastejo (pogosto). Taka rast, ki jo imamo sedaj, je po mojih izkušnjah kar tipična za to obdobje. Na podlagi zdajšnje rasti sicer ne moremo sklepati, kakšna bo rast gob v jeseni. Če bodo pogoji dobri, bo čisto solidna, v nasprotnem primeru bo številčnost nekoliko manjša, vendar gobe prav gotovo bodo!

gusar76

Ja, smrčkov je bilo zelo malo, vendar sezona do sedaj ni bila slaba, saj so bile marčevke kar pogoste - mogoče celo nadpovprečne. Že nekaj let opažam, da se spomladansko deževje iz aprila prenaša v maj in če bo tako tudi letos, bi znal biti junij za gobarsko sezono zelo dober mesec. Je pa res, da so v preteklih letih tak čas že pognali prvi jurčki - no, za sedaj jih je našla le Anica - mislim, da jih bomo kmalu tudi mi deležni! :) Vlage je veliko, temperature pa so prave. V preteklosti jih je bilo večkrat moč nabirati tudi že v aprilu - letos ne.

Pred leti sem od neke stare gobarke slišal pregovor: "Če bo moča, bodo lisičke. Če pa bo suša, pa bodo jurčki!". Kaj menite gobarji o tem?  :D

LP

klavir

Ta zadnji pregovor dostikrat drži za poletne jurčke.

gusar76

Citat od: klavir dne 20 Maj 2020, 09:57
Ta zadnji pregovor dostikrat drži za poletne jurčke.

Res je, tudi moje izkušnje to podpirajo. Spomnim se enega zelo deževnega poletja, ko smo taborili na Brkinih in skorajda ni bilo jurčkov, čeprav običajno v tistem času močno rastejo, lisičke pa so poganjale kot za stavo - po 5 do 7 na kupu. Bile so tako velike, da sem hodil od kupa do kupa, saj se je že od daleč videla njihova izdajalska barva!

anica

 
Nekaj sličic z včerajšnje gobarije. Ni jih veliko, so pa lepi in dokaj zdravi za
ta letni čas. Tudi nekaj sivk se že najde. Za lisičke je pa premalo dežja.
LP A.

gusar76

Bravo, Anica!

Pri nas v gozdovih še nič resnega, na poljih pa grozovito delujejo strniščnice!

V zadnjem tednu pa je bilo tudi toliko dežja, da se bo zagotovo začelo tudi pri nas. In to kmalu. Sem že malo začuden, da jurčkov še ni, saj je zelo namočeno in zelo toplo - tudi ponoči. Prčakujem, da bo zdaj zdaj BUM!

LP

RaxhXephon1

Čestitke gospa Anica.

Sam zadnjih 10 dni pregledujem terene na Obali in v Brkinih, vendar do zdaj ni bilo nobene sreče. Sklepam, da je najbolj kriv popolnoma presušen April, pa tudi zdaj ko je bilo nekaj padavin ogromno piha.

Upam na izboljšavo glede na to, da bom zaradi te epidemije prvič v življenju imel malo več časa za gobarjenje.

TopCat

Čestitke gospa Anica še iz moje strani!!  ;)

Ker izkušnje govorijo, da bom na jurčke in podobne gobe na Gorenjskem moral počakati še kar nekaj časa, me zanima vaše mnenje, ali se mi "splača" it pogledat še za smrčke na Gorenjskem?
Glede na to, da sem teren, kjer sem jih našel že precej (v prejšnjih letih), pregledal že 1x (večkrat zaradi omejitve gibanja na lastno občino nisem mogel iti) in ni bilo zaradi suše nobenega, me zanima ali je morebiti nedaven dež spodbudil njihovo rast? Tudi temperature so na Gorenjskem (kamor jaz zahajam) po navadi malce nižje kot dugod, zato bi morebiti smrčki še lahko rastli.

Kakšno je vaše mnenje?

Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem!  :D

klavir

Smrčki so v nižinah že prenehali z rastjo, v višjih legah nad 1000m pa bi utegnili še biti...

dverbnik

Anica --Sivke?????-- sivke so okt-nov.
prej golobice

RaxhXephon1

Mislim, da je Sivke poimenujejo določene vrste golobic po domače. Vsaj mislim, da sem na forumu tako zasledil.

slavko

Ponekod modrikaste golobice imenujejo sivke.

Prav zaradi domačih imen, ki lahko povzročijo zmedo, ker ponekod eno ime pomeni eno vsrto gobe, drugod pa isto ime pomeni drugo vrsto gobe, uporabljamo slovenska dvotirna imena. Potem ni zmede. So pa domača imena gob kulturna zapuščina naših prednikov. Zato domača imena zbiramo in jih dodajamo vrstam gob z dvotirnimi imeni.

Lep pozdrav,
Slavko

Nagi Bator

Tocno tako. Pri nas smo zmeraj dolocene uzitne golobice (ne samo modrikaste), ki kakorkoli potegnje na sivo, imenovali sivke.
Medtem, ko Zimskim kolobarnicam nikdar nismo pravili "sivke", pac pa "snezke".
In kot je rekel g. Slavko, taksnih prepletanj imen je se kar nekaj. Zna pa biti, da je temu tako tudi zaradi zamenjav ene vrste z drugo.

anica


Hvala vsem, ki ste poskušali prikriti moje gobarsko neznanje - po mnenju enih.
Seveda vem kaj je golobica in kaj zimska kolobarnica. Sem pač iz Goričkega
(na to sem tudi ponosna), tu pa pač uporabljamo izraz SIVKA za vse golobice.
Resnično pa občudujem poznavanje gob nekaterih članov tega foruma.
Mogoče pa ene moti kaj drugega. Po 2. dnevnem premisleku sem se odločila
da bom še nekaj časa "nategovala elastiko". To, da prva najdem jurčke je kriva
narava malo pa tudi moje terensko poznavanje. Prebuja se tudi moj gozdiček
-nog. igrišče. Kmalu bo veselo.
LP A. Nekaj današnjih j.....