Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - gobica1

#1
Zdravo,
hvala za odgovor. Naj vas pomirim, da ni to naša praksa, sama sploh ne pobiram gob manjših od 5 cm in nikoli takšnih za katere nisem prepričana.
Takšne pustim v gozdu, niti se jih ne dotikam.
Gobe nabiram že od malega in poznam veliko vrst (ne samo jurčkov).
Tole je pač prinesel mož, ko je šel sam, v dežju in je zgleda mislil, da je jurček, saj jo je zraven njih tudi našel. Zgleda je pobiral vse po vrsti, res ne vem zakaj jo je vzel :(
Kot sem rekla, ko sem jo videla, sem jo takoj vrgla stran, saj sem opazila da ima lističe.
Nikoli še nisem slišala, da bi se kdo zastrupil zaradi dotika gob oziroma prenosa njihovih trosov, a previdnost ni nikoli odveč.





#2
Zadnjič je mož domov prinesel jurčke. Med njimi je bila ena sumljiva, saj je bila zelo mala in spominjala me je na mlado mušnico, zato sem pogledala pod klobuček in
ugotovila, da ima lističe. Seveda sem jo vrgla proč, ostale jurčke pa narezala, oprala in nato zblanširala, nekaj sem jih tudi vložila. Nisem si mislila, da bi lahko bilo kaj narobe, potem pa sem včeraj brala eno gobarsko knjigo, kjer sem slučajno pri opisu zelene mušnice zasledila da  se lahko npr. trosni prah nabrane zelene mušnice prenese na užitne gobe.
Sedaj, ko pomislim za nazaj, ne vem ali bi moralo skrbeti, č je možno, da so se jurčki lahko okužili s trosi te gobe.
Goba je bila drugače še čisto zaprta in mlada, velika 2cm. Ali se lahko v tem primeru tudi prenesejo trosi, glede na to da je bila zaprta?