Ugani, katera goba je na sliki...

Začel/a klavir, 28 Avgust 2016, 23:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Malo za šalo, malo zares: poskusil sem napraviti makrofotografijo zanimivih labirintastih struktur pod klobukom neke gobe. Tistemu, ki ugane, katera vrsta je, častim pir...(če bo hotel priti v mb, heheh)

Temu bi se lahko reklo mikološki fotografski performans (saj je še kar uspelo, to je pač največ, kar moj že stari fotoaparat zmore  :)).

Slika:



P.S.: determinatorji naj kakšen dan še molčijo...:)

Urban


brincelj

Pozdravljeni!  Ker me zanima,koliko sem podkovana v poznavanju (laičnem,seveda)gob,bi se rada preizkusila. Mislim,da je to goba,ki ji pri nas rečemo možek ali mavelj-klobuk ploščat,lepo žametno temnorjav,pod njim lepa bela "mrežica",bet pa kratek in rumenkasto obarvan.Pri nas cenjena gobica,predvsem za rižote in vlaganje v kis,ker ostane lepo čvrsta.Latinskega imena na žalost ne poznam. ???Prosila bi vas,da v odgovoru podate tudi kakšno domače ime,za vse takšne,kot sem jaz ali morda celo prilepite kakšno sličico!Hvala in lep pozdrav!

klavir

Na sliki je bila mlada trosovnica gobe Strobilomyces strobilaceus, črnega kuštravca, ki je tudi opisan na tej spletni strani...

Lukap8

Hm zanimivo. To je meni osebno ena najgrših gob, ki jih lahko srečaš v gozdu. Si niti mislil nebi, da ima sploh kaj belega na sebi. Trosovnica je bela, ker gre za mlado gobo kajne? :) Sicer pa čudovito čestitke :)
Luka Prezelj

ROGLA

To pa je?

klavir

Mladi črni kuštravci so izredno lepe gobe, stare pa pač... Tudi sprobali smo jih, okus podoben gobanom. Goba pri čiščenju močno pordeči, pri kuhanju čisto počrni, surova ima kar oster vonj, a prekuhana ni bila slaba.

klavir

Haha,Rogla,kar lahko si mislimo,kaj to je... ;D

Mitja - Bonzo

Živijo

Ali mi lahko kdo potrdi ali je to medvedja tačka in če je užitna preden jo pojem?  Zaenkrat je na varnem v skrinji dokler ne dobim potrdila... 

slavko

Na sliki je ena od griv (Ramaria) ali po domače medvedjih tačk. Goba je v fazi rasti, ko je že težje ločevati med vrstami. Vendarle pa se mi zdi, da vidim ponekod rožnati nadih vejic, kar je značilno za lepo grivo (Ramaria formosa), ki je strupena.

Grive, ki so primerne za uživanje, morajo biti vse rumene barve, kot lisička. V dnišču pa imajo belo meso.

Lep pozdrav,
Slavko

Mitja - Bonzo

Slavko hvala  za  odgovor.

Bi objavil boljšo sliko, samo se tu ne da zaradi prevelikih resolucij, ki nam jih omogoča trenutna tehnologija, jaz sicer ne vidim kakšnih roza zametkov barve in je spodaj bela, drugače pa oranžna.   Boljšo sliko vam lahko pošljem na mail, moj je (jaz.bonzo@gmail.com) .
Iz varnostnih razlogov jo bom vrgel stran, sem ta teden našel cirka 10kg borovih gljiv, bom te rajši.

Lp Mitja.