Gobarjenje 2021

Začel/a gusar76, 01 Januar 2021, 21:42

Prejšnja tema - Naslednja tema

enastajerka

Mi smo šli sredi tedna malo na Pohorje in nismo nic jurckov nasli, tudi drugih gob skoraj nic. Marsikje je ležal sneg po tleh..letos več menda sploh ne bomo sli gor-glede na napovedane temperature. Letos je res bila žalost..je pa tudi res, da smo zelo malo bili gori.
Lp

tinček

Pozdravljeni gobarji
Po dolgem času se oglašam.
Bil sem prejšnJi teden na Pohorju.Višina nekje Trikotne jase.O gobah ne duha ne sluha.Kostanjev pa obilo.
Letos se mi bo prvič zgodilo,da bom brez ozimnice,kar se gob tiče.
So že kakšne informacije iz Prekmurja o snežkah.
LP

klavir

Snežk v Prekmurju praktično še ni, v gozdu zelo redko naletiš na gobo, ne samo v prekmurju, ampak tudi širše. Tudi v Avstriji ob meji z Goričkim severno od Radgone sem včeraj v treh urah našel le košarico gob - sirovk, mišk, malo marel, cigančkov in kukmakov ter mokaric. Če ne bi poznal res dosti vrst (pardon za neskromnost :D), ne bi imel ničesar v košari danes za golaž.

Se je pa dalo na Goričkem že prejšnji teden najti dosti vrst gob na robovih gozda in travnikih, predvsem ovčark in maslenk, pa tudi turke in dede ter mokarice in sirovke.

Čakamo pa še na pravi začetek rasti poznojesenkih gob, ki bodo najbrž v novembru, predvsem pa na to, da se gobe v večjem številu sploh ponovno pojavijo znotraj gozda po septembrski suši.

lp

rene

Glede gob na Mariborski strani se strinjam, letos ena najslabših sezon v mojih dobrih 20 let gobarjenja. Je pa v zadnjem mesecu se dalo nekaj nabrat, samo ne tam kjer vsak dan drugi hodijo. Drugače je letos zame ena boljših sezon, nabiral sem vse od avgusta od konec septembra. Vloženih 20 kozarcev, v skrinji kar nekaj gob, ogromno sem jih razdelil sosedom in znancem. Tudi član tega foruma lahko potrdi, da se je lepo nabiralo. Še slika ekskurzije mesec dni nazaj



Če se kdo želi drugo leto pridružit, ga rade volje vzamem zraven.
Lp, Rene ;)


TopCat

Pozdravljeni!

Na včerajšnji lep jesenski dan sem se odpravil na gobarjenje v "moj" osrednjegorenjski gozd. Ker je bil lep tudi vikend nisem imel velikih pričakovanj. A na koncu pohoda je bil rezultat fantastičen. Gozd je bil še vedno poln raznovrstnih gob - od cigančkov, lisičk, sirovk, marel do jurčkov, tukov, snežk itn. Res prijetno in uspešno gobarjnje!  ;D

Vsi, ki se še odpravljate - vso srečo!!

Lp.

janko

LP

Toliko, kot sem v tej jeseni prehodil, pa še ne ! Gob se najde nekaj, a jih je potrebno kar iskati. Na terenih, kjer nabiram v širši okolici Ljubljane je polno gobarjev. Ta teden je rast gobanov padla na nulo. Najde se kak stari goban in pa veliko lepih rdeče-pikastih mušnic, ki krasijo barvito jesen. To je pa to. Lisičk nisem našel nič. Temperature so padle na par stopinj, ni padavin, tako da veliko vprašanje, kaj nam lahko prinese november. Tu je nekaj slik zadnjih nekaj dni...

Lep gobarski pozdrav

Janko

Triglav

#186
Dva primeka danšnjega gobarjenja ob skoraj polni košari.

Ta Pravi Gobar

Gledam vsakih par dni za prve Bukove ostrigarje, nič še ni pri meni ... Danes srečam kolega ki se je spehajal tam, pravi par dni nazaj je nabral polno košaro Snežk na Goričkem. Pol grem naprej, pa nazaj proti domu ga spet srečam, pravi : Dvajsti glažou sem jih vložo !  Zanimivo, tu pa čista tišina, kot ponavadi.  Ni edini, ki mi zadnji teden javlja večje količine snežk v Prekmurju, Goričko ...

Triglav

Današnji najdenček

janko

LP

Z prijateljem sva nekaj let hodila skupaj v hosto po gobe. Njemu se je vedno mudilo, jaz pa sem rad nabiral v miru in počasi. Če on ni po pol ure nič našel je že stokal po hosti in hotel domov !!! V primeru pa, da je gobe našel, pa je bil tiho "ko miška", nabral tudi celo košaro skoraj pred mojim nosom.. To je zgodba o tem, kdaj se kaj objavi in kdaj ne ?

Mogoče je, da gobarji ne objavijo nič tudi takrat, ko je gob dovolj za nabirat... Razlog poznamo vsi. Vsaka objava pomeni naval na tisti konec, kjer gobarji običajno nabirajo ! Evo prejšnji teden je bil mraz ki je ustavil rast...Kaj bo prinesel November bomo videli kmalu. Dež že prihaja to je dobro za vse, tudi vodotoke, ki so nenormalno prazni.
Morda ima kdo podobne izkušnje...

Janko 

klavir

Pozdrav.

Sem bil na Goričkem in so se gobe v gozdu prebudile. Še vedno je največ najti na robovih, vendar ne več tako veliko kot pred tedni. Največ je dobrih sirovk in maslenk.

V gozdu je še relativno malo kolobarnic, tako da je tudi snežke težko najti. Najbrž bo več novembra. Kljub vsemu pa sem imel nekaj sreče v enem velikem borovem gozdu, je bilo večje rastišče snežk, tu in tam še kakšna vitezovka.

Zanimivo bo, če lahko kdo iz spodnje slike ugotovi, kateri gobi sta pravi vitezovki (T. equestre) in kateri ponarejeni, kot pravim jaz (T. joachimii). Tu včasih še profesionalci naredijo napako, tudi jaz veliko let nisem vedel, da sem našel dve vrsti gob.



Bilo je tudi kakih deset jesenskih jurčkov, a so zelo redki, po eden ali dva na gozd.

Takole pa kar lepo že očiščenih snežk in vitezovk...


picture sharing

Tu pa še odgovor: gobe obrneš. Če je tudi spodaj rumena, je prava vitezovka, ali kakor rečejo Nemci, Echte Ritterling, če je bleda, pa ni različek, ampak druga vrsta, ki pa tudi raste pod bori, včasih se na rastišču dotikata, pa nista isti. Na sliki so že očiščene, se ne vidi vseh podrobnosti, a razlika v barvi lističev je glavna. Zanimivo, ne...


upload img

lp

everton

Ni konec,dokler ni konec. ;D Današnji jurčki. Za dušo.

janko

LP

Odlično Everton in ostali. Gobe so ustavile rast. Padlo je kar nekaj dežja in pa velika količina listja. Gozdovi so sedaj paša za oči in tiste, ki iščejo dobre posnetke in tudi malo miru. Tla so pokrita z "deko", kar pa ne pomeni, da gredo gobice spat. Videl sem veselje močeradov, ki oblikujejo gobe, malo po umetniški plati. Tudi njim pripada del jesenske pogače. To se vidi tudi iz objavljenih slik. Hvala vsem za objave.
Nič pa ne vem, kaj se dogaja nad 800 nmv. Bo tam še kaj gob zrastlo v tem letu !

Lep gobarski vikend želim vsem

Janko 

Ta Pravi Gobar

Janko, v Prekmurju, Goričko nabirajo ala 10 dni na veliko Snežke.  Včeraj sem videl skoraj polno veliko košaro samih lepih, ki jih je kolega od kolega nabral. Zanimivo skozi vse leta vidim tukaj vprašanja :  Ali je že kaj snežk na Goričkem ?  Zdaj ko jih je polno, pa noben ne javi da so - razen Klavirja, ta je odkrit. Glede višin - par let nazaj sem na 1200 m našel na enem bregu sredi novembra marsikaj - grem dol po bregu, iz smrekovega v bukovino, vse listje po tleh, pa na daleč vidim rjave žoge, kako gledajo iz listja - Jesenski, Borovi gobani, turki, pa žametasti gobani. Vse v super stanju - nič črva, nič polža, nobene plesni itd.  Več kot košara je bilo  - na enem bregu ala 50 x 100 m ... Lep pozdrav

Ta Pravi Gobar

#194
Dodajam zanimivo oddajo, ki sem jo ravno gledal . kako sploh nima smisla orat po gozdu ko je velik napad lubadarja.  V oddaji vidite, kakšen je gozd po desetletjih kjer so ga prepustili popolnoma sebi samemu, kak pa je tam kjer so HARVESTERJI vse preorali in odpeljali. Izjemna oddaja !

https://www.br-klassik.de/video/nationalpark-bayerischer-wald-50-jahre-104.html

Pravkar sem bil malo nad Pohorskim Dvorom na Pohorju, kakih 600 m ?? Raste marsikaj na novo, sveže ... Krasne okrogle rdeče mušnice marsikje ... samo dobre robe nič. Kostanji so še - samo pod listjem. En podira v goši na veliko - cel čas mi je pela motorna žaga. Ti placi so bili krasni - pred 30 in več leti, kot pravljica, grabni, pukli, mah, gob ko smetja  ... Zdaj pa vse leta neke nove do amena razrite poti tam ravno, vleke ki jih država po novem na veliko financira - da se bo bolje izkoristilo vsak kos žagovine, ki je na novo zrasel. Perfektno - za čimprejšnji propad narave.