Gobarjenje 2022

Začel/a klavir, 01 Januar 2022, 00:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

Kvader

Kobanc pozdravljen, nikakor mi ne rata najti takšnega s temno kapo in kratkim okroglim betom.  Pa hodim in hodim in vsi tisti na malce višjih betih s svetlo kapo. Je pa res, da si ne morem privoščit strmin, bolj po položnem. Morem priznati, da so res lepi primerki.

Primorec

Tudi jaz pobiram piksne pa še kaj drugega od smeti. Pravi gobarji pa raje pobirajo gobe kot pa nesnago za drugimi. Uživajmo v temu, kar nam narava daje v takem izobilju. Glede kazni pa mislim, da bi morali na državnem nivoju to urediti. Mi smo lahko le za vzgled.
Zanimivo pa da sem turke našel do sedaj le na Primorskem v Brkini in na Krasu.

PravaBiBa

Pozdravljeni. Po dolgem času se oglašam. Danes bom objavila samo slikico res zanimivih gobic, ki so rasle na mrtvem deblu.


Kvader

Včeraj je bilo možno v gozdu videti skorajda vse kar narava tam sedaj ponuja. O količini raje ne bi govoril, ker bo mogoče kdo mislil, da lahko gre v gozd z grabljami in lopato. Slike povedo vse. Vitkost in lepota, ki sta velikokrat usodni. Kremplji na zadnji levi nogi so od blizu videti prav strašljivi. Nekaj mladih, lepih in ogromnih jurčkov. Tisti ogromni ni bil moj. Samo stehtal sem ga lahko. Na majhnem mestu je bilo možno videti raznolikost in obilje. Ni pa bilo videti divjih živali in slišati ptic. Je pa bilo ogromno "domačih živali" - psov in močan glas veselih otrok.  Neverjetno kako nas zna narava tudi prevarati.
Kljub lepemu vremenu sem danes raje ostal doma. Sam imam med tednom na voljo ogromno časa.

Ta Pravi Gobar

Zanimivo, kako je Dravsko polje prazno Borovih gliv.  Lani ob tem času so pognali in rasli tri tedne lepo. Našel si ga pri vsakem tretjem boru. Pobral dva komada, imel pet kg. Zdaj pa še skozi nič. Tu pa tam s kolesa vidim kakega socialca. Tudi drugo tema, samo neke male sive gobice, teh pa milijarda.  Marele ob robu gozda so tudi precej pobrane. Mokro, a prazno.  Zanimivo, kdo bi si mislil. Je pa ob gozdnih poteh, cestah vedno več smeti - odlagajo jih kar po kubikih. Emparji Jupola pa ostali ŠIT ki so ga odložili zraven. Na enem mestu 100 m v gozd desno ob cesti med Miklavžem in Rogozo je celih 20 črnih vreč polnih smeti - te so tam že kake tri mesece. Nihče ne odpelje. Danes pa blizu srečam dve mladi družini, ki se sprehajata z malimi otroci - vsi lepo prijazno pozdravili - med drevjem, zraven pa ta nesnaga nametana.

kobanc

Borovih gliv je bilo kar nekaj v prvi polovici septembra. Meni sicer ni všeč njihov okus, sem jih pa videval.

Ta Pravi Gobar

Me res zanima kaj mislite drugi :   Tale na Youtubu nabira skozi leta in v tem posnetku spodaj pobira od 2. minute naprej neke čist male jurčke - se mi dlake dvigajo ko to gledam.

https://www.youtube.com/watch?v=VGp0qO6IXJU&t=137s

Kak je to mišljeno z njegove strani, ko pol razglablja, da ti ne zrastejo večji, da samo po par dneh usahnejo, da jih je nujno treba pobrat  ?!?
Mislim, če je pohodil mrežico podgobja od jurčka, pol ne zraste, to vemo.  Ampak da bi taki mali normalno ne zrasel, pa se mi zdi bedarija od izjave !   Pa vam ostalim ?  Mislim, glih sem puščal na Dravskem polju marele manjše, pa so  čez kak dan lepo odrasle.  Lisičke male pa skozi vsa leta ponavadi res niso kaj odrasle, so ble mesec dni kot grašek velike enake ko sem hodil mimo.  Ali je tu kaka skrivnost, ki je še ne poznamo ?   Ali to pri jurčkih dejansko lahko velja ?  Mislim da ne.  Ampak človek o tem razglablja in politizira, da ne zrastejo večji, da jih mirne duše lahko vse poberemo.   ???

kobanc

Verjetno je že marsikdo delal poskuse z rastjo gob. Se spomnim starejših, ki so govorili, če vidiš jurčka, več ne raste. Povsem to zagotovo ne drži, čeprav je nekaj resnice v tem. Sem že večkrat opravljal takšen poskus z malimi jurčki. Ko sem prišel naslednjič, ali so izginili ali so zastali v rasti. Pri velikih je pa bila sprememba ta, da so se samo še bolj postarali.
Pri drugih gobah, kot so na primer borov glivec, marela, lisičke,  ki se zgoraj omenjajo, se rast lepo nadaljuje. Če je pravi čas za to in prava klima, vlaga. Tudi snežke, vitezovke lepo rastejo dalje po našem ogledu.
Letos sem opazil pri poletnih jurčkih, ki so bujno rastli v septembru, da se je s hladnim preobratom takoj ustavila rast. Nekatere sem še potem našel male, takšne, kot da bi bili balzamirani. Vendar s slabim vonjem.
Se mi zdi, da so najbolj komplicirani ravno gobani. Morda zato, ker so najbolj na udaru. Kako pa je z njihovo rastjo, kako se zasejejo, to pa je vprašanje za milijon dolarjev. Nekateri govorijo, da če jih preveč pobiramo, tam več ne rastejo. Malo morgen. Ko je prava vlaga, prava klima, zrastejo tudi na gozdni cesti, ki so jo vrezali čez njihovo rastišče. Pa da jih z zračnimi košarami, rezanjem od spodaj ohranjamo, vse to so pravljice. Po moje jim napravimo še največ škode, ko preveč pohodimo teren, kjer rastejo. Čeprav ob ugodni klimi tudi to ni ovira za njihovo rast. Leta 2018 sem jih pobiral tudi na starih placih, kjer že leta niso rasli. Morda se še spomnite, takrat se je v februarju dalo 14 dni turno smučati kjerkoli po gozdu od zgornje do spodnje postaje vzpenjače. Toliko je bilo snega. Poleti pa gob ko smetja.

klavir

Lisičke včasih ostanejo male, dokler je suša - lahko čakajo mesec ali dva in potem zrasejo...

vidak

Tudi meni je rast jurčkov popolna uganka. Včasih kakšnega pustim za seboj in ga ponovno obiščem čez par dni.
Med tem se ni nič kaj zgodilo, le kakšen polž ga je obglodal. Spet drugič obiščem isti zaplato, kjer sem pred dvema dnevoma našla jurčka...
že novi in zelo opazni, nemogoče da bi jih dva dni nazaj spregledala. Zadnje dni pa se mi sploh dogaja, da si rečem, ojej, če bi le par dni prej prišla.
Sem pa v zadnjih nekaj letih pri sebi opazila dva scenarija, ko skoraj zagotovo najdem jurčka: 1. ali mi spodrsne in padem ter 2. ga zavoham.
Ne vem zakaj, ampak čisto vsako gobo, ki jo naberem vedno tudi povoham. Ali tudi vi to počnete? Kot bi rekla, evo, to je vonj, zdaj pa išči  ;D
Pri nas, v zmernih nadmorskih je dogajanje trenutno pestro, upam da še nekaj časa.
V prilogi pa nekaj lepotcev zadnjih dni.

Kvader

Danes sem šel iskati nekaj posebnosti. Po moje sem tudi našel, ena je zagotovo takšna, ki sem jo videl prvič "Meripilus giganteus, črneča velezraščenka" vsaj nekaj podobnega mi je pokazal Google. Je pa rasla kar na samem v bližini smreke. Nekaj gob se je dobesedno postavljalo soncu. Nekaj jih je bilo v ogromni gneči, eden tisti pravi je pa samotaril.
kako bi se en panj počutil na vrtni zemlji doma? Že v osnovi so stari in razpadajoči ampak nekaterim bi pripisal še kakšnih 5 let. Kako dolgo bi kaj zdržal na vrtni zemlji? Gob verjetno na njem ne bi bilo.

Ta Pravi Gobar

Ne vem če ste opazili tudi drugod, ampak med gobarjenjem proti Arehu ob asfaltu levo so marsikje kupi lesa - ampak tokrat ne debel, vej ... ampak KORENIN !  Komplet vse spipajo po novem.  Zakaj, se vprašate ?  Lesna masa je v zemlji enaka zunaj zemlje, torej zdaj lastnik gozda nosi ven duplo od prej.  Zanimivo ?  Vsekakor, parkrat tak, pa bo zemlja pusta, če se vse kar je potrebno za vseh sort organizme v gozdu, tudi gobice, VEN ODNESE  !!!
Par dni nazaj je bila na eni Nemški TV oddaja, v kateri so govorili gozdarji :  En hektar gozda povprečno veže 600 ton CO2 iz ozračja, kar je tudi 600 kubikov lesa v gozdu. Ampak 600 jih je tudi v zemlji, so povedali. Tako imamo 1200 kubikov po hektarju, po novem.
Zanimivo, ti kupi so veliki eni kot bajta, do zadnje najmanjše koreninice so vse lepo popipali. Sveže popipano pred mesecem dni, grem mimo, to smrdi, veste kak to smrdi ?  Blizu ne moreš !  Zdaj so se počasi prezračili kupi.  Po mojem se to nikakor ne bi smeli dovolit. Spet ena nova fora za dodatno uničevanje narave.

Kvader

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 04 Oktober 2022, 11:40
Ne vem če ste opazili tudi drugod, ampak med gobarjenjem proti Arehu ob asfaltu levo so marsikje kupi lesa - ampak tokrat ne debel, vej ... ampak KORENIN !  Komplet vse spipajo po novem. 

Kdo pa je lastnik teh gozdov? Mislim privat ali država. Če je država potem se bo enako počelo po vsej Sloveniji, če je privat je vprašljiva upravičenost. Morda so pa kakšni novi škodljivci? Kdo bi vedel kaj in zakaj. Se da to sploh kje preverit in povprašat?

počasna

moji šesterčki