Gobarjenje 2022

Začel/a klavir, 01 Januar 2022, 00:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Za vikend pa sem malo zamenjal temo gobarjenja s pohorskih metamorfov in žilnin na apnenčasta tla. Prav neverjetno je, kako Mariborčanom ni treba daleč iti, da bi videli kraške pojave. Dovolj je že severno od Dupleka, kjer je gozdnati vrh hriba po imenu Hum razjeden z globokimi vrtačami in zato rastejo na primer vražji gobani. Obsežnejša območja pa so Konjiška gora in Boč ter del Haloz zlasti okoli Donačke gore. Tja mora iti, kdor želi mediteranske vrste gob najti v severovzhodni Sloveniji - vse to je še vedno del Podravine... Ker sem želel najti kralja med gobani in sem smatral, da je sedaj pravi čas, je bilo treba obiskati strme apnenčaste terene. Gobanov je bilo res ogromno - največ rdečerumenih gobanov, ki so bojda pogojno užitni, a jih nisem še nikoli poskusil. So pa lepi na pogled s svojim rdečerumenim klobukom, rdečo trosovnico in rumenim, a rdeče pikčastim betom. Bilo jih je na stotine in bili so pogostejši celo od svinjskega gobana! Pojavil se je še grenki goban, queletov goban, jamičasti goban pa seveda tudi jesenski in poletni jurček, a sta bila bolj redka, pa morda še kakšen. In po nekaj minutah tudi prvi štirje kraljevi gobani...



Nato pa še posamično po nekaj velikih primerkov.



Vmes pa, mislim in upam, da imam prav, je zrasel tudi vražji goban. In to res vražji, ne morda rdečerumeni, svinjski ali celo žametasti, ki jih ljudje navadno vse zamenjujejo z vražjim. Pravzaprav so za večino vsi gobani z rdečo trosovnico, ki modrijo, vražji gobani in zato strupeni. Pa ni res, med njimi so nekateri prav okusni in večina vražjemu sploh ni podobna po barvi klobuka (razen pod klobukom). 



Krasno je hoditi po vrhu Konjiške gore in uživati v planinski makiji listnatega drevja z značilno podrastjo visokih trav in apnenčastih skal - podoba kot bi bil na Velebitu! Vmes pa neprestano rdečerumeni gobani, na vsakega desetega pa morda en kraljevi goban...



Jaz bi rekel, da je karželj kraljica med gobami, njihov kralj pa je kraljevi goban...



Čisto za konec pa še čudovit video od Macinetorja, strastnega gobarja iz Italije, ki ga morda nekateri poznate z youtuba in ki je pred dnevi posnel nov video s samo kraljevimi gobani, res vredno ogleda (treba je le prebaviti reklami na začetku). Tudi govori zelo jasno ter razločno in ga lahko vsaj pol razumem celo jaz, ki sem imel italijanščino samo štiri leta v srednji šoli. Predvidevam, da lahko v Italiji te gobe legalno pobirajo in da niso zaščitene kot pri nas, sicer bi jih gotovo nabiral (če že) na skrivaj in ne javno na youtubu :D

https://www.youtube.com/watch?v=C2Gv-PiZRwM

Kvader

Na MB Pohorju je počiščeno kot bi čistilni servis svoje delo opravil odlično. Namenoma sem šel v gozd zelo pozno (za gobarja) in videl to kar sem pričakoval. Ogromno izruvanega in zmečkanega, tudi užitne. Pravi gobar gobe, ki ne pozna ne uniči. K sreči pa le niso bili tako natančni. Nekaj se vedno najde. Tudi lepote je kar nekaj za katero poskrbi narava. Edino kar je pozitivno ob poznem obisku gozda sta mir in tišina. Vidiš lahko tud kakšno živalco.
Izbral sem torek, da ne bo katastrofa vidna v ponedeljek za nedeljskimi gobarji. Kot bi bilo leto divjih svinj. Dobesedno preorano. Vse na višini 850 mnv +/- 100m.

Ta Pravi Gobar

Danes moja stran Pohorja višji placi vse polno avtov. Ampak v njih v glavnem ala 80 letni gobarji. Grem ravno dol od avtov 5 minut 5 jurčkov oni imajo v košarah vsak po enega so tam že tretjo uro se smejem. So pa lepo zbrcali čisto vse Žametaste gobane ko so šli dol - imajo nekak enako pot kot jaz. Grem dlje vse pobrano hitro počez skozi en moj super specialni "GRABN" 9 komadov na kupu prekrasnih. Nazaj do avta pobiram marsikje lepo, pod njihovim avtom 10 m pod asfaltom pa krasen Borov goban polkilski sredi poti. Hitro naprej da vidim kako je na Arehu - za Ruško kočo. Absoluten SHIT - ne grem tja več. Kaka mala GLOBAJICA kje od polža čist razturana. Stojim pri 20 parkiranih avtih ravno prihajajo nabiralci - kaka jada od jade sam klump sem videl. Nič jim nisem FAUŠN.  Grem hitro nazaj na moja place. Tako hodim eno uro polna košara. Pa prej seveda polna košara. Areh pa kot že par let pokopališče. Jesenski in Žametasti gobani, 20 lepih sirovk, 20 Kostanjevk, par slinarjev ... Zanimivo zadnje čase niti ene lisičke nisem videl. Dravsko polje gozdovi prazni, včeraj s kolesom na par mestih pa ni pognala ena goba. Nimam daleč, 100 m od moje bajte se začnejo veliki gozdovi. Lahko grem 5 krat na dan če hočem.

rene

Gob je kolikor hočeš nad 800 m.n.v. Zato vas res ne razumem da hodite na place kjer je polno ljudi. Pohorje je ogromno, včeraj našel vsaj ene 20 plesnivih jurčkov, ker nobeden ni hodil zadnjih par dni tam. Okoli njih pa si lahko predstavljate kaj je bilo ;D Uro in pol pa sem moral ven iz gozda :D
Na Areh in Šumik nisem hodil že vsaj pet let. Že parkirat je problem, kaj šele živ žav v gozdu.

kobanc

Letos so kraljevi gobani kar pogosti. V tem tednu sem jih videl cca 15. Opažam pa, da jih ponekod kar prevrnejo. :(

Ta Pravi Gobar

Ne vem če vsi veste, ampak umrl je Anton Poler.  O njem si lahko preberete tukaj na naši strani :
http://www.gobe.si/InMemoriam/0AntonPoler

rene

Frišne iz Pohorskega gozda

saso mlakar


Gobar007

Pozdravljeni,
pozna kdo to gobo?  Kateri goban je tole?



slavko

Na posntkih je kostanjasti goban oz. kostanjasti polstenovec.

Lep pozdrav,
Slavko

kobanc

Danes na kratko v gozd. Rast gob pojenjuje. So pa čez vikend pobrali vse stare, ki sem jih že v torek in sredo pustil zaradi neuporabnosti. V soboto zjutraj so še bile.
Kaj počnejo s temi gobami doma, mi ni jasno. Najbolj žalostno pa je, da so pobrali tudi vse kraljeve gobane. Razen tistih, ki sem jih takrat pokril z listjem in so ostali skriti.
Imam občutek, da še preveč objavljamo na netu in ne premalo. S tem privabimo v gozd ljudi, ki nimajo pravega odnosa do gob.

Kvader

Danes sem bil v gozdu samo na sprehodu. Še nikoli nisem odšel iz gozda tako slabo razpoložen. Tud ko nisem našel nič ćeprav sem šel v gozd z namenom, da najdem nekaj za v ponev. To kar sem videl danes je bila groza. Žametati gobani zbrcani kot bi imela trening nogometna ekipa. Na nekaj koncih sem videl večje skupine macesnovih lupljivk pohojenih. Dobesedno zmečkanih, kot bi valjar peljal čeznje. Od približno 30 gob na kupu ni stala niti ena.
Nekdo, ki dobro pozna teren lahko najde in nabere polno mizo gobanov. Večina jih misli, da se bodo pripeljali v gozd, odprli vrata, pobrali jurčke in odšli. Ko po nekaj urah in nekaj kilometrih ne najdejo to kar iščejo se znesejo nad gozdom in gobami. Le kdo so ti ljudje?
Sem pa tudi sam opazil, da je letos kar veliko gob ampak na mikrolokacijah. Če iščeš točno določeno sorto moraš vedeti kje rastejo. Ne rastejo lupljivke, žametasti, jurčki... po vseh gozdovih enako.
Ljudi bo potrebno podučiti, da gozd ni tržnica, kjer na 20 metrih in desetih stojnicah dobiš vse. Včasih je potreben v gozdu kak kilometer do prve željene gobe.
Je možno takšen teren zapustiti brez povzročene škode. Če bi gobe res samo nabirali ne bi povzročali škode.
In na drugi sliki je goba, ki bi jo večina brcnila ali pohodila - zmečkala. Verjetno se danes v gozdu najde kdo, ki sploh ne ve da je to goba.

TopCat

Pozdravljeni!

Tudi v "nižinskih" gozdovih osrednje Gorenjske (ok. 500 m n.v.) se počasi a vztrajno nekaj dogaja! Res ni takšna rast kot npr. na Pohorju, a košaro se da napolnit z različnimi vrstami gob. Tudi po deloma deževnemu vikendu, ko so nekateri že gobarili - se je videlo predvsem po odrezanih betih ter osankih od čiščenja gob - se je dalo nabrati marsikaj. Hvala Bogu so bili ljudje tudi bolj kulturni v gozdu in se ni dogajala takšna groza kot jo opisuje Kvader. Je pa bil včeraj v gozdu mir - slišal sem le dva pohodnika.  :D Res pravo gobarjenje...
Na tem mestu moram pritrditi Kvadru - tudi v "mojem" gozdu gobe rastejo na mikrolokacijah in zelo specifično. Za rast si "izbirajo" predvsem terene, kjer se deloma zravna. Na bolj ali manj strmih pobočjih (kjer se je dalo v preteklosti v 1 uri nabrat celo košaro) gob skorajda ni. Še najbolj zveste svojim rastiščem so bile lisičke.

Vsem, ki se še odpravljate v gozd želim obilo sreče in miru!

Lp.

Ta Pravi Gobar

Danes sem par ur rajžal po mojih placih pod Arehom. Ja, se končuje, vsaj za zdaj ... Pobrano vse. Sem odnesel s seboj kakih 10 piksn pive - kaj je pijančki, ne znate odnest prazne piksne s sabo, pijančki ? Pa še par praznih škatl cigaret tudi.
Pol sem šel dol na sredini Pohorja lepo, v pol ure polna košara - ne jurčki, ampak Cigančkov kot smetja, pa Sirovk, pa Žametasti gobani najlepši mladi odlični. Zanimivo, tu ni nihče nič brcnil.
Štima kot jih že par piše, pod Arehom so tudi čisto vsi Žametasti gobani brcnjeni, pa polovica Vražjih in Leponogih gobanov tudi.

počasna

že par dni hodim po Pohorju in govorim "prasciii" ... vse gobe zbrcane, smeti polno :(