Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Kulinarika => Temo je začel/a: Lojze07 dne 30 Julij 2014, 17:09

Naslov: Črni kuštravec
Prispevek od: Lojze07 dne 30 Julij 2014, 17:09
Pozdravljeni!

Letos jih je v gozdu kar veliko. http://www.gobe.si/Gobe/StrobilomycesStrobilaceus

Pod opisom te gobe piše, da je užitna. Pa me zanima:

Jih kdo pobira? Če jih -

1. kako jih v gozdu očistite?

2. in kako jih pripravite?

3. So primerni za konzerviranje?

Za vse odgovore že vnaprej hvala.

LP

Naslov: Odg: Črni kuštravec
Prispevek od: slavko dne 31 Julij 2014, 07:13
Črnih kuštravcev nismo pobirali, ker so bili do leta 2011 zaščiteni. Zato je malo podatkov o uporabnosti teh gob. Dodatna težava je v tem, da goba ob prerezu spreminja barvo - sprva pordeči, nato počrni. Tudi to marsikoga odvrača od uživanja.

Če jih boste poskusili, predlagam, da najprej očistite luskice, podobno kot pri dežnikih. Pripravite jih tako, kot vašo običajno jed z gobami. Če vam bodo okusne, jih lahko tudi konservirate, recimo vložite v kis. Obvestite nas kako so vam bile všeč.

Lep pozdrav,
Slavko