Pozdravljeni!
Letos jih je v gozdu kar veliko. http://www.gobe.si/Gobe/StrobilomycesStrobilaceus
Pod opisom te gobe piše, da je užitna. Pa me zanima:
Jih kdo pobira? Če jih -
1. kako jih v gozdu očistite?
2. in kako jih pripravite?
3. So primerni za konzerviranje?
Za vse odgovore že vnaprej hvala.
LP
Črnih kuštravcev nismo pobirali, ker so bili do leta 2011 zaščiteni. Zato je malo podatkov o uporabnosti teh gob. Dodatna težava je v tem, da goba ob prerezu spreminja barvo - sprva pordeči, nato počrni. Tudi to marsikoga odvrača od uživanja.
Če jih boste poskusili, predlagam, da najprej očistite luskice, podobno kot pri dežnikih. Pripravite jih tako, kot vašo običajno jed z gobami. Če vam bodo okusne, jih lahko tudi konservirate, recimo vložite v kis. Obvestite nas kako so vam bile všeč.
Lep pozdrav,
Slavko