Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

enastajerka

Citat od: slavko dne 25 September 2015, 20:58
Temni lističi pri tintnicah oz. tintovkah pomeni, da so že dozorele in se bodo kmalu pričele spreminjati v tinti podobno snov. Uporabite le take, ki še nimjo temnih delov na lističih.

Lep pozdrav,
Slavko

In bi te na moji sliki še bile uporabne (mislim glede na to kar se vidi na prerezani gobi)? Res ne znam ocenit kako bele ali sive so lahko..nisem nikoli teh gob nabirala

Hvala,
lp

klavir

#271
Ne, takšne niso več uporabne. Prava tintnica je sploh manj uporabna od velike tintnice (Coprinus comatus), nekaj zaradi te zveze z alkoholom, predvsem pa zato, ker že čisto mlade gobe pričnejo črneti. Popolnoma bela ni nikoli, je pa jasna razlika med sivo in črnikasto barvo. - Lažje je pri veliki tintnici, ki jo lahko uživamo tudi skupaj z kakšnim deci rdečega ali belega, pa še lističi so dalj časa bele barve, črneti pričnejo od spodaj navzgor; če je goba velika in komaj na začetku črnenja, lahko majhen črneči spodnji del tudi odrežemo, in je goba še uporabna (to vedno naredimo tik pred pripravo!). Vendar pozor, bet vedno ostane bele barve (razen kar se napivka črnila nanj), a vendar pri stari gobi ni uporaben.

enastajerka

Aha zanimivo....hvala.. Sicer pa ne vem kako to, ampka sem do sedaj nasploh redkokdaj kakšne tintnice videla. Očitno na mojih terenih ne rastejo al kak

lp


slavko

Meni je najbolj podbobna užitni golobici (Russula vesca).

Lep pozdrav,
Slavko


slavko

Žal tega brez mikroskopa ni mogoče določiti.

Lep pozdrav,
Slavko

PETRAPRELOŽNIK

Pozdravljeni,

še rastejo kaj gobice ali so že vse poniknile?

Ta Pravi Gobar

Evo moja miloščina včeraj Pohorje ... Sicer mlajša Jurčka oba skupaj 1 kg pa zdrava ... Sirovk kot smetja povsod ...

Lep pozdrav   :)


enastajerka

Predvidevam da so to sirovke? Mlecek je izrazito oranzen,tako da sem skoraj ziher... danes jih bom prvic v zivljenju poskusla ;)

Ta Pravi Gobar

Ja, to so Sirovke.  Samo na glavo obrnjene na vroče olje v ponvi, pa malo posolit, ko so temnejše - mehkejše, pa na beli kruh ... Odlično.

Ali pa mešane z drugimi gobami - pražene ... Za v juho pa niso kaj dobre ...

Dober Tek   :) :)

enastajerka

Hvala!

So bile kar dobre, čeprav mi vonj ni bil preveč všeč med pečenjem.. Menda se jih moram samo sčasoma privadit.. tkao kot sočnih mlečnic, ki mi najprej niso bile posebej všeč - kasneje sem jih pa začela redno prirpavljat v smetanovi omaki. Mislim da za vsake gobe paše pač kak določen način priprave, katerega še moram za te gobe ugotovit :)

Sicer sem pa danes šla samo na par placev za kostanje v Brestrnico, tako da sem te gobice našla bolj slučajno... kostanjev pa samo 3 kg..ampak ok za prvič (letos)...

LP

slavko

Na posnetku so užitne sirovke (Lactarius deliciosus), užitne. Značilnost te vrste je, da ne zelenijo.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

BubikolRamios, na posnetkih ni Hygrocybe persistens, pač pa najverjetneje Pluteus leoninus.

Lep pozdrav,
Slavko