Rdeča mušnica užitna

Začel/a BubikolRamios, 02 Januar 2013, 23:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

BubikolRamios

Glede na tole tule: http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/17483299
Postanejo užitne ko jih 2x prekuhaš (parboiling --> http://en.wikipedia.org/wiki/Parboiling)

Kao, vse strupene snovi so topne v vodi.

Ostane pa psihoaktivni ućinek.

Je na tem kaj resnice ?

jok

To držim v sebi že leta in nikoli nisem dobil potrditve !

Moj pra stari ata je bil ruski ujetnik ! Na žalost je umrl, ko sem bil še fantič, ampak mi je povedal, da so v Rusiji ( čez Kavkaz ) jedli rdeče mušnice ( hrane je bilo zelo malo in so v naravi iskali vse kar je bilo užitnega ) . Pri nas  jih seveda nismo nikoli jedli, saj ni vedel ali gre za isto gobo. Način priprave pa si nisem zapomnil, saj niti ne vem, če mi jo je povedal...

lp
Janez


slavko

Rdeča mušnica (Amanita muscaria) je v vsej literaturi navedena kot strupena vrsta. Zastrupitev povzroča panterinski sindrom - zastrupitev živčnega sistema, s kratkim inkubacijskim časom.

Začetna znamenja se pojavijo po 30-60 minutah. Zenica je razširjena (kot pri atropinu) in srčni utrip pospešen. Prebavne motnje so različno močne ali pa jih sploh ni. Najbolj izrazite so psihične motnje v obliki vidnih halucinacij ter zmedenost in nemir, ki se menjavajo z zaspanostjo, včasih krči in nezavestjo. Največkrat vsi ti znaki izginejo v 2-10 urah.

Nekatere simptome so pojasnili z navzočnostjo strupene ibotenske kisline in njenih izomerov v gobah. Že v naravi nastaneta iz ibotenske kisline muscimol in muskazon.

Ko pa so pri prostovoljcih preskušali delovanje ibotenske kisline, muscimola in muskazona, izoliranih iz gob, so se pokazali vsi drugi znaki zastrupitve, le halucinacije se niso pojavile. Iz tega sklepajo, da so v teh gobah še druge snovi s halucinogenim delovanjem, ki jih še nismo spoznali.

V nekaterih severnih pokrajinah ljudje uživajo rdeče mušnice. Znano je, da se strupenost teh gob od rastišča do rastišča spreminja, zato je lahko nevarna in je ni vredno preizkušati.

Tudi če rdeča mušnica vsebuje manjšo količino strupov, je vendarle še zmeraj strupena. Zagotovo se s kuhanjem vsi strupi ne izlužijo. Ne morem potrditi, da po prekuhavanju ostane le psihoaktivni učinek. Mislim, da se ne splača tvegati in izpostavljati svojega zdravja. V gozdu je še veliko drugih vrst gob, ki niso strupene.

Lep pozdrav,
Slavko

Gregor

Citat od: BubikolRamios dne 02 Januar 2013, 23:21
Postanejo užitne ko jih 2x prekuhaš
Je na tem kaj resnice ?

Je, jaz sem jih ze nekajkrat jedel pripravljen na ta nacin:
Narezati na rezine, kuhati v vreli vodi deset minut, odliti vodo, spet kuhati v vreli vodi deset minut, odliti vodo, in potem pripraviti kot bi pripravili druge gobe.
Psihoaktivnerga ucinka pri tako pripravljenih gobah ni.

Priporocil pa bi vsakako uzivati samo male kolicine(~200g) rdecih musnic pripravljenih na ta nacin, za vsak slucaj, ce bi naleteli na gobe z vecjo vsebnostjo ucinkovin.

tdk

Sicer se vsak sam odloča kaj bo zaužil in kaj ne...Pa kot je že Slavko napisal....skozi celo leto imamo toliko užitnih in pogojno(preverjeno) užitnih gob da se vsaj po moje nekakšno experimentiranje ne splača.Pa po moje okus rdeče mušnice 2 ali 3x prekuhane tudi ni tako mamljiv,da bi ga poskusil.Moje mnenje.Rizik obstaja....

lp tdk