Ostrigarji

Začel/a klavir, 08 Maj 2018, 12:26

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Pozdravljeni.

Letos imam namen in željo poiskati eno vrsto gobe, ki je doslej še nisem našel. To je možinin ostrigar. Po literaturi sklepam, da raste pri nas predvsem na Primorskem.  Ta vrsta ostrigarjev je zanimiva, saj ne zajeda dreves, ampak razne travnate rastline po travnikih - možino, koromač... Zdaj se pojavi vprašanje, kam in kdaj iti. Piše, da raste na Primorskem, kar je zelo širok pojem. Navedeno je, da samo med majem in junijem. Na youtubu so posnetki iz Italije, kjer je razvidno, da goba uspeva celo gobarsko sezono, zdaj pa težko rečem... Malce neobetavno je, da se na forumu nikoli doslej ni pojavila najdba teh gob - ali so tako redke pri nas (kar naj ne bi bile), ali pa ni zanimanja zanje, kar bi bilo ravno tako nenavadno, saj so ostrigarji tudi izjemno okusni. Mogoče mi lahko kdo, na primer Slavko, pove kaj več, še posebej pa bi bil vesel kakega odgovora koga, ki je to gobo dejansko našel...

Lep pozdrav

Lemedis

Klavir,

sam vem za rastišče na travnikih blizu vhoda v Škocjanske jame.
Nekaj časa že nisem bil tam na resnem gobarskem terenu, zato ne vem kakšno je zdaj stanje.

Lahko vprašaš v Parku, če poznajo to vrsto in jo še vedno opažajo.

LP, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

klavir

Hvala.

V kakšnem letnem času pa je to bilo?

lp, ivan

Kold

Če vas ne moti bi ukradel temo o ostrigarjih, ker me zanima v kolikšnem času lahko ponovno pričakujem pojav ostrigarjev, (poletni v mojem primeru) po tem ko jih enkrat uplenimo.
Hvala LP.

Lemedis

Klavir #2 bilo je v zadnjih dneh maja, po daljšem deževnem obdobju.

Kold #3 novi trosnjaki se lahko v idealnih pogojih pojavijo že v treh tednih. Vendar morajo biti za to izpolnjeni vsi rastni pogoji, običajno je tako interval nekoliko daljši.

Lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!