Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Lemedis

#31
Vljudno vabljeni na jesensko razstavo gob Gobarskega društva Ptuj, ki bo potekala ta vikend. Razstava bo na ogled v Mercatorjevem centru na Špindlerjevi na Ptuju. V soboto bo odprta 8:00-21:00, v nedeljo 8:00-12:00.
Vzorce gob lahko prinašate v soboto od 8. ure naprej.
https://www.facebook.com/events/794579153987623/



Lep pozdrav, Luka
#32
Nabiranje gob / Odg: Katera goba je to?
01 Oktober 2015, 21:18
Janix gobe na sliki so kostanjasti gobani (Boletus badius), staro ime je kostanjasta polstenka oz. kostanjevka. So odlične užitne gobe, uporabne na vse načine.
Za determinacijo v bodoče uporabite že odprte teme, npr. Determiniranje 2015, da ni po nepotrebnem odprtih ogromno tem.

Lep pozdrav, Luka
#33
Vljudno vabljeni na že 6. tradicionalni ptujski gobarski praznik.



Lep pozdrav, Luka
#34
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
16 September 2015, 12:48
Tudi sam sem bil včeraj na Pohorju, na nadmorski višini med 1250-1400 m je rast trenutno res močna. Je pa razmerje med mladimi gobami, ki poganjajo in starimi nekje 30:70, kar kaže, da se spet počasi ustavlja. Kot je Martin napisal, je možno na nekaterih terenih najti povsem zdrave gobe. Na drugih pa takšne kot je goban na moji sliki. Na njem je bilo hkrati 16 polžev podobne velikosti, res morejo biti lačni :D
Ob koncu gobarjenja, je tik predno sem se odpravil, ob mojem ustavil še en avto, možakar v njem je vprašal:
>>A ste zadeli?<<
Začudeno odgovorim: >>Zadeli? Smo, smo<< in se nasmehnem.
Možakar spet vpraša (zelo resno): >>A bomo tehtali?<<
Odgovorim: >>Ne bo potrebno.<< in avto se odpelje.
Če je bil možakar v avtu zares inšpektor in ne kak ljubosumen gobar, bi lahko včeraj oglobil kar nekaj gobarjev, ki sem jih srečal na tem območju.


P.S. TaPraviGobar, tisti dve lepi za pogledati mislim, da ne bosta užitni. Bela je najverjetneje zleknjena školjkarica (Pleurocybella porrigens), druga pa navadna žveplenjača (Hypholoma fasciculare).

Lep pozdrav, Luka
#35
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
11 September 2015, 13:29
klavir #797 na povezavi, ki si jo prilepil meni odpre Arnesovo spletno pošto v katero se je potrebno prijaviti z uporabniškim imenom in geslom. Tako ne moremo videti zanimivih gobic, ki si jih želel deliti z nami?!

Lep pozdrav, Luka
#36
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
08 September 2015, 23:16
TaPraviGobar #759 na 3 in 4 sliki so najverjetneje mlade navadne žveplenjače (Hypholoma fasciculare), ki so strupene. Sliki 5 in 6 sta preveč nejasni, da bi lahko natančno ocenil za katero vrsto gre. Če je slika slabše kakovosti, probajte v bodoče dodati nekaj več opisa najdene gobe (rastišče, prisotnost lupine v dnišču beta, barva in oblika lističev, vonj).

Lep pozdrav, Luka
#37
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2015
07 September 2015, 19:53
Roberts #183 na prvem posnetku je starejši trosnjak žoltorobega rjavopora (Phaeolus schweinitzii), ki je precej nevaren parazit iglastega drevja, predvsem borov. Običajno izrašča iz korenin, te so pogosto zakopane in očem nevidne.
Na drugem posnetku je rumeneči bradovec (Hericium cirrhatum), kot je napisal že uporabnik brko.

Lep pozdrav, Luka
#38
Nabiranje gob / Odg: Katera goba je to?
07 September 2015, 19:46
jakajsijanor #150 tudi sam se strinjam, da ste našli mlade primerke veličastnega kukmaka (Agaricus augustus), kot je napisal že uporabnik brko.

Lep pozdrav, Luka
#39
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2015
06 September 2015, 16:29
Rak #178 gobi na sliki sta zelo podobni mladi rebravi livki (Clitocybe costata). To je vrsta mešanega iglastega gozda, rada raste prav na kakem mahu (tako kot vaše na fotografiji), zelo je podobna rjavkasti livki (Clitocybe gibba), ki nima nikoli tako izrazite razlike v barvi klobuka in beta. Bet je pri rjavkasti livki praviloma svetlejši.
Za kulinarično nabiranje je potrebno biti pri livkah izjemno previden, saj gre za zelo obširen rod, med njimi najdemo kar nekaj strupenih in smrtno strupenih vrst, izogibati se velja predvsem vsem belo obarvanim vrstam! Rjavo obarvane livke so večinoma užitne.

Lep pozdrav, Luka
#40
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2015
04 September 2015, 20:31
Rak: Goba, ki ste jo našli je žametni podvihanec (Tapinella atrotomentosa), ki je razpoznaven po rjavem klobuku, črnem žametastem betu in dokaj gostih lističih, ki potekajo značilno na bet. Je gniloživka, običajno raste na štorih iglavcev ali iz trohnečih korenin, ki so pogosto nevidne. Gre za precej pogosto gobo iglastih gozdov, najdemo jo predvsem poleti in jeseni. Raste tudi v sušnejših razmerah. Čeprav je po oSGS (2013) označen kot užiten vam ga ne bi priporočal za uživanje saj ima priokus po trhlem lesu, predvsem starejši primerki.
Zanimivo je, da začne ta vrsta ob vsaki večji ranitvi tvoriti kopico različnih kemijskih spojin, ki služijo kot njen obrambni mehanizem. Slednji se mi zdi zelo uspešen saj v gozdovih izredno redko videvam ''obžrte'' trosnjake te vrste.

Lep pozdrav, Luka
#41
Nabiranje gob / Odg: Katera goba je to?
01 September 2015, 20:03
Ale: Prva bo ena izmed užitnih vrst golobic, zelo verjetno ste našli modrikasto golobico (Russula cyanoxantha). Za drugo se iz priložene fotografije zelo težko ugiba o vrsti, videti je, da raste iz štora. Glede na barvo klobuka in barvo ter širino lističev bi lahko bil na sliki žametni podvihanec (Tapinella atrotomentosa). Na tretji sliki imate predstavnico iz rodu mlečnic. Če mleček na zraku ni spremenil barve, obrobje klobuka ni kosmato in je prisoten prijeten vonj po sadju bi rekel, da ste našli neužitno kratkobetno mlečnico (Lactarius acerrimus).
Kot vam je svetoval že Ta Pravi Gobar bi vam tudi sam priporočal, da v bodoče gobe fotografirate iz večih strani, bližje in poizkusite naložiti nekoliko večje fotografije.

Lep pozdrav, Luka
#42
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
31 Avgust 2015, 21:57
samantha1 gobani (jurčki) spadajo med mikorizne vrste. Po obilnem deževju lahko pričakujemo rast mikoriznih vrst šele 10-14 dni po dežju (miksomicete lahko že nekaj ur, gniloživke nekaj dni po dežju). Če mislite kako hitro rastejo od faze primordija naprej bi rekel, da zelo odvisno od področja. V termofilnih gozdovih se lahko majhne mikorizne gobe pojavljajo praktično vsak dan in dosežejo polno zrelost v dveh dneh ali nekaj več. Rast v višinskih gozdovih je počasnejša, poznam primer, ko je goban rastel cel teden in je bil še vedno povsem trd in ''zdrav''. V vašem primeru, govorite o obdobju dveh dni, vsekakor lahko na istem mestu poženejo novi trosnjaki iskanih vrst gliv.
Vsekakor pa je rast bolj kot od zadnjih padavin odvisna od nočnih temperatur in zračne vlage. Tako smo velikokrat priča, da v času, ko so tla praktično suha, gobe zelo močno rastejo, če so pogoji primerni, in obratno včasih kljub visokim temperaturam in namočenim tlem gob praktično ni (pogost pojav v poletnih mesecih).

lp, Luka
#43
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
27 Avgust 2015, 10:54
Trocki #597 našli ste jelkinega glivca (Sparassis nemecii), ki raste ob vznožjih iglavcev, predvsem jelk. Enako uporaben kot borov glivec (Sparassic crispa) ima pa drugačen, specifičen okus.

Lep pozdrav, Luka
#44
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
23 Avgust 2015, 10:54
Ta Pravi Gobar #558: O večjih dogodkih gobarskih društev, ki so člani Mikološke zveze Slovenije, bi lahko na svojih spletnih straneh obveščala MZS, krovna gobarska organizacija na Slovenskem. Žal temu ni tako, zato lahko informacije najdete na spletnih in fb straneh večine aktivnejših gobarskih društev v Sloveniji. Seznam vseh društev najdete tukaj: http://www.gobe-zveza.si/nasi-clani/. Kot je pojasnil Slavko, je bilo obvestilo o srečanju na Rogli objavljeno na tej spletni strani, med aktualnimi novicami.

Tudi v Gobarskem društvu Ptuj obveščamo o vseh društvenih dogodkih na spletni strani: http://www.gobarskodrustvo-ptuj.si/ in veliko pogosteje na naši fb strani: https://www.facebook.com/GobarskoDrustvoPtuj, ki je javna. Na slednji najdete tudi nekaj včerajšnjih fotografij iz Rogle, kakor tudi vabilo na 1. mednarodno srečanje gobarskih društev, ki bo naslednjo soboto potekalo v organizaciji GD ''Snežka'' v Dobrovcih.
Za vse zainteresirane bi tako predlagal, da se včlanite v katero od številnih gobarskih društev pri nas, tako boste vedno informirani o vseh gobarskih dogodkih v vaši širši okolici.

Lep pozdrav, Luka
#45
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
22 Avgust 2015, 22:05
Danes je na Rogli potekalo že 16. mednarodno srečanje gobarjev, ki je potekalo v organizaciji MD ''Kostanjevka'' Zreče.
Gob v gozdu ni bilo veliko, so se pa zraven golobic, ki jih je trenutno največ, našli tudi gobani, lisičke, bledivke, idr.. Majhnih gob trenutno praktično ni, kar raste so predvsem starejše gobe.
Izredno me je zmotilo, da je po gozdovih ponovno ogromno pločevink, plastenk, konzerv,... mar je res tako težko odnesti embalažo, ki jo prinesemo s seboj?!

Lep pozdrav, Luka