Determiniranje 2016

Začel/a Lemedis, 03 Januar 2016, 15:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Omenjena vrsta je sinonim Craterellus tubaeformis, kar si lahko pogledate tukaj, http://www.speciesfungorum.org/Names/SynSpecies.asp?RecordID=455453.

Lep pozdrav,
Slavko


slavko

Pri zaprtotrosnicah skledaste oblike in rjavih barv obstaja veliko vrst, ki so si zelo podobne. Zato je makroskopsko praktično nemogoče določiti vrsto. V tem primeru bi bilo potrebno mikroskopiranje.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Fuscoporia/Phellinus ?
Na živi jelki, na prbl. 4m višine zato boljše slike nimam, videti pa je da je na površini konzolne oblike nekakšen poprh ali pa je dlakava.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=febad33daaff42dd8df9f43355c2ad08

slavko

Zelo verjetno je na posnetku Phellinus hartigii.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

#50
A.http://agrozoo.net/gallery/Daedaleopsis-tricolor ?
3 sklepam na podlagi 2 (ker je samo par metrov proč, in ima približno enako obliko)
Tele zlasti rdeče so zelo podobne rdečim iz prejšnjega linka: http://agrozoo.net/gallery/Gloeophyllum-sepiarium

B.Inonotus cuticularis/ trametes hirsuta ?
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=31044c9cb69c4eeb976232a5b87d69b2

slavko

Mislim, da je:
A: Daedaleopsis tricolor
B: Trametes hirsuta

Lep pozdrav,
Slavko


krneki

Dober večer,
so tele gobice Morchella esculenta

Hvala za odgovor.

klavir

Gobe, ki ste jih nabrali, nosijo latinsko ime Gyromitra esculenta...

Opis na wikipedii: (ali pa vtipkate nanjo gyromitra esculenta):

https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiGx7W5wdzLAhXL7xQKHeD2AekQFgghMAE&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FGyromitra_esculenta&usg=AFQjCNH82oZhn2LBo2IBaSRFJzCvI8mEHw

Delikatno gobo ste našli... Latinsko ime pravi, da je užitna, a včasih se z njo tudi zelo zastrupijo, znani so smrtni primeri. Vse je odvisno od načina priprave ter od zaužite količine. Surove gobe so smrtno strupene, prekuhane načeloma ravno tako, ker pa je strup giromitrin izredno hlapljiv, uporabljajo v Severni Evropi, kjer je je največ, posebne metode priprave, kar lahko na kratko opišem. Uradna navodila na Finskem, kjer to gobo lahko kupiš spomladi svežo (pod imenom korvasieni), navajajo, da je treba gobe 3x po 10 minut prekuhati v čimveč vode, vsakič jih dobro sprati, nato pa jih lahko zaužijejo kot vsake druge gobe. Z vsakim prekuhavanjem se količina strupa z izhlapevanjem in odlivanjem vode zmanjša na desetino, torej s tremi poskusi nekako na 0,1%, kar za njih zadostuje, da gobo lahko prodajo. Pri kuhanju je treba imeti odprta okna, da se ne vdihavajo pare. Še boljše je, če gobe predhodno posušijo, vendar ne v vakuumu, saj tam ni možno izhlapevanje. Tudi posušene gobe je treba nato raje še pripraviti po zgoraj opisanem načinu. Vseeno pa ne priporočajo zaužitja večjega števila gob naenkrat... Lahko povem, da sem pomladanskega hrčka parkrat izprobal, sem še živ, sicer pa te gobe raje prepuščam Fincem, naj se ukvarjajo s tem, goba je pri nas končno tudi na Rdečem seznamu in je naj ne bi nabirali. Problem pri vas je, da ste gobe ponevedoma nabrali. Če jih zavržete, jih poskusite nesti nazaj v gozd, tam kjer so rasle, da bodo lahko odvrgle trose. Če jih pa že hočete sprobati, morate nujno narediti po zgornjem postopku, ter razdeliti v majhne količine. ČE PA STE GOBE ŽE POJEDLI BREZ ZGORAJ OPISANE PRIPRAVE, MORATE V VSAKEM PRIMERU TAKOJ NA URGENCO! Se ni za šaliti... Na wikipedii namreč piše prav črnohumoristično: Edibility: choise or deadly... Odvisno od priprave ter od tega, da se morajo ne pogostoma uporabljati majhne količine...

Upam, da sem kaj pomagal...

Lep pozdrav.

Ivan


[/quote]

krneki

Ivan,
najlepša hvala za izčrpen odgovor.
Uff, rdeči seznam, hvala tudi za to opozorilo

Lep pozdrav in prijeten večer želim,
Stella

slavko

BubikolRamios #52 , na posnetkih je najverjetneje:
1. Peniophora cinerea
2. Hypoxylon multiforme
3. Exidiopsis grisea
4. Hypoxylon cercidicola

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

#57
1. Antrodia vaillantii ? Če se pričakuje, da se bodo pore še razvile in je tole mlad primerek. Ne najdem ničesar pod tem imenom da bi bilo videti takole.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=305e1c45bcfd463cad083fc4ac5d0e1c

2. Poprh je opcijski, pri majhnih in starih ga ni. Korenine ni. Bet bi , vsaj približno, označil za žlebast.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=beb9bbaee4094c4a97d7c65cd2899960

Vlah Elija

Zdravo,

sem nov član foruma in bi potreboval pomoč pri novih gobah, ki jih najdem na svojih izletih :)

Zanima me katere gobe so tole, ter ali so užitne, ker jih je veliko na kupu?


slavko

Mislim, da ste našli gobe iz rodu žveplenjač (Hypholoma), ki se pojavijo že zelo zgodaj.

Najverjetneje ste našli navadne žveplenjače (Hypholoma fasciculare), ki so strupene. Tiste na zadnjih dveh posnetkih pa malo spominjajo na opečnate žveplenjače (Hypholoma sublateritium), ki so pogojno užitne. Pogojno užitno pomeni, da jih lahko jemo, če jih predhodmo prekuhamo. Ne bi pa vam jih priporočal za prehrano, ker grenijo in niso okusne.

Lep pozdrav,
Slavko