Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Našli ste dva rumena gobana (Boletus appendiculatus), ki sta užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Hmm
Gospod Slavko...nekaj me samo zanima glede te zadnje determinacije (ne moje). Vidim, da ste napisali,da sta na fotografiji rumena gobana. Ker sem takoj videla rožnate odtenke na teh dveh gobah, sem malo prebrala opise gobanov, ker se mi je zdelo,da sem videla podobne slike kraljevega gobana...in pa tudi fechtnerjev goban se mi zdi na fotografijah podoben... No in sem zasledila da piše pri rumenem gobanu, da ima klobuk "bolj ali manj rjav, vendar brez rožnatih odtenkov" in tudi "rumen mrežast bet brez rdečkastih lis"... A ni na fotorgafijah tako bet kot tudi klobuk bolj rožnat kot je npr. vidno pri kraljevem in fechtnerjevem gobanu? Nisem sicer še nikoli našla slednjih dveh, tako da sprašujem bolj glede na fotografije in opise...
Hvala že vnaprej za pojasnilo...

Lp,
MOjca

slavko

Pri rumenem gobanu (Boletus appendiculatus) je navedeno, da je meso rumenkasto, zlasti v betu, na prerezu bolj ali manj pomodri, v dnišču pordi, prijetno diši in je vabljivega okusa. Na posnetku je razvidno, da je bet v dnišču na obrezanem betu nekoliko pordel.

Starejši primerek bi lahko zamenjali s kraljevim gobanom (Boletus regius), vendar bi imel mlajši primerek v tem primeru izrazito škrlatno rdečo barvo klobuka, ki je značilna za to vrsto. Pri fechtnerjevem gobanu (Boletus fechtneri) pa bi bila pri starejšem primerku vidna srebrnkasto siva barva klobuka, ki je na posnetku ni opaziti.

Potrebno je poudariti, da med gobani z rumeno barvo trosovnice ni nevarnih vrst. Nekateri gobani z rumeno trosovnico grenijo. Zato je dovolj, če poskusimo košček gobana s tako barvo trosovnice. V primeru, da ne greni, gre za užitno vrsto.

Lep pozdrav,
Slavko



Sfinx

mene pa zanima ali je tole čemur američani rečejo "chicken of the woods" oz . Laetiporus sulphureus?
Če je se že veselim, da  končno enkrat probam tole gobico pohano, ker je baje super.

slavko

Na posnetkih je žvepleni lepoluknjičar (Laetiporus sulphureus), ki je pogojno užitna goba. Pred uporabo je potrebna toplotna obdelava.

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Prosim za poomoč pri identifikaciji gob na priloženem posnetku.

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Mislim, da ste našli travniško prašnico (Lycoperdon pratense).

Lep pozdrav,
Slavko

Eva

Pozdravljeni vsi,

še ena frišna članica, ki že dolgo prebira forum. Tudi jaz lahko z Gorenjske zaenkrat poročam samo o neuspehih, še strupenih gob je komaj za vzorec.

Vidim pa ogromno teh oranžnih, ki jih ne poznam - kaj je to?


slavko

Na posnetku so lepljivi rožički (Calocera viscosa), neužitni.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Pozdravljeni!

Spet bi prosila za pomoč  ::) Se opravičujem že vnaprej, da je danes malo več fotk in postov  :angel:
Nisem sigurna ali gre pri vseh treh gobah za isto vrsto ali ne - no vsaj glede taprve nisme sigurna ali je enaka drugima dvema. Najprej sme mislila,da gre za mesnatovce, a sem potem gledala tukaj med opisi, da bo šlo menda za bondarčevke?

enastajerka

Na prvih dveh fotkah je goba, ki je podobna ježkom, a nima spodaj iglic..?
Na tretji fotki ne vem katere bi bile? (po konsistenci se mi zdijo podobne ledenkam...tako vodene...)
Na četrti in peti sem skoraj sigurna da gre za oranžnega lupinarja? (vidna kosmičasta površina beta, pri tamanjši gobici je tudi bil prisoten ostanek ovojnice v dnišču)
Na tazadnji fotki pa skoraj zagotovo črni kuštravec (dve gobi) in hrastov glivec ? (tisti en temni klobuk je od žametastega gobana)

Najlepša hvalaaaaaa že vnaprejjjjjj :)))

Lp,
Mojca

slavko

Enajsterka, #144. Mislim, da ste res našli gorsko bondarčevko (Bondarzewia mesenterica), ki je užitna, vendar pri nas zaščitena. 

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Enajsterka, #145.
Na prvih dveh posnetkih od zgoraj navzdol mislim, da je mlad primerek gorske bondarčevke (Bondarzewia mesenterica). Sledi posnetek uhatega drhtaveža (Guepinia helvelloides), ki je užitna vrsta.
Kot ste pravilno ocenili, so na nsalednjih dveh posnetkih oranžni lupinarji (Amanita crocea), ki je pogojno užitna vrsta in jo je pred uporabo treba toplotno obdelati.
Tudi gobe na krožniku ste že določili, črni kuštravec (Strobilomyces strobilaceus), užiten, hrastov glivec (Sparassis brevipes) ali jelkin glivec (Sparassis nemecii), odvisno od tega, kje je goba rasla. Obe vrsti sta užitni. Žametasti goban (Boletus erythropus) je pogojno užiten in ga je pred uporabo treba toplotno obdelati. Priporočam, da ga ne kuhate z drugimi vrstami gob, ker se lahko obarvjo.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Najlepša hvala gospod Slavko!
Res nisem vedela, da so one gobe zaščitene. Ko sme jih našla, sem mislila da gre za neko vrsto mesnatovcev...

Lep pozdrav,
Mojca