Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

janko

Kdor čaka tudi dočaka. Planiral sem, da pride prvi krajec in šel na teren.
Rezultat prvih letošnjih gob je spodaj. Višina 1200-1400 m na Gorenjskem koncu.

uli

lep pozdrav
Čista slovenska faušija,ker nič ne najdeš samo iščeš napake drugih,mislim da bi ti,če bi našel takšne zdrave gobe,tudi pobral

tomazex

Uli se strinjam z tabo.
V nizinah n.m.v. 300m zgleda da letos nebo gob, na pohorju pa tak tak.

rotor

Danes nič konkretnega ::)

Par slik:





Veritas Vincit

#724
Citat od: uli dne 06 September 2015, 15:00
lep pozdrav
Čista slovenska faušija,ker nič ne najdeš samo iščeš napake drugih,mislim da bi ti,če bi našel takšne zdrave gobe,tudi pobral

Uli te čisto razumem, ker sem tudi sam dokaj neizkušen in bolj občasen gobar ampak se pa strinjam z izkušenimi in bom ravnal bolj po njihovih nasvetih, ker mi je v interesu, da za sabo pustim urejen gozd kjer bodo tudi drugo leto poganjale gobe.
Dvomim, da ima "foušija" kaj veliko zraven sploh pri izkušenih gobarjih(verjetno obstajajo tudi izjeme), saj so si v vseh letih nabrali verjetno že mnogo mnogo več gob kot vsi občasni gobarji na tem forumu skupaj.
Dobronamerne kritike ne bi smeli jemati kot slabo in se nato ograjevati ampak bi se morali učiti od bolj izkušenih in bolje informiranih kot smo sami, s tem ni nič narobe ampak tako lahko nadgrajujemo znanje (in ohranjamo gozdove).
Sicer mislim, da je dobro, da se na napake opozarja obzirno - sploh kadar gre res za napake, kadar pa nekdo očitno nekaj vede dela narobe pa je verjetno potrebno bolj strogo opozorilo.

Osebno moram še mnogo prebrati in pobrskati na tej strani in forumu in sem hvaležen že vnaprej, da bom verjetno našel ogromno zelo uporabnih informacij!

Kar se tiče gob v okolici Škofje Loke(+ obe dolini) - na "mojih" terenih je zaenkrat še bolj slabo, so pa področja, kjer se že kažejo posamezni primerki ampak je še veliko gozda tudi povsem praznega...
V zadnjem tednu sem na vsakem področju nabral samo po kak primerek pa še to na najboljših koncih, vendar se mi zdi, da jih bo vedno več(upam).
Tole je iz okolice Bukovega vrha:
(P.s.: +z veseljem sprejemam dobronamerno kritiko na slike!)

Ta Pravi Gobar

Pol mi pa povej, ULI ...

Zakaj jaz vse leta zmeraj pustim take pod  7 - 8 cm velike, če me drugič počakajo, OK ... če ne, je drugi pobral, imel srečo.

Ponavadi pa me počaka, večja, jo poberem.  Če je ena 10 - 12 cm visoka, je to za  20  3 - 4 cm velikih.

Ti nisem fauš, ampak jezen sem, da tako male pa tako stare pobirate.

Ko jaz tako staro najdem, odslej vsako razmečem po gozdu, da bo za seme, da je ne bo kateri pobral, pa doma na gnoj oziroma v kanto metal.

Hvala pa zadnjemu za dober odgovor, tudi jaz sem se vse naučil od starejših - sam gobarim  40 let.  Naj nam ostane kaj, marsikatere gozdove je požrešnost do amena izropala, za vedno, se bojim.

Lep pozdrav vsem dobrim gobarjem ...  :)

robert11

ja, tudi jaz tako naredim s starimi gobami, da jih razmečem po okolici. s tem se gobe "razsejejo".
danes pogledal v haloške gozdove. pa še vedno nič. prijatelji pa so na pohorju nabrali kar nekaj jurčkov. moram en dan gor.
lp
robert

janko

LP

Na dopustu mi je stari ribič potarnal, da poleti rib ni. Eden od razlogov je ta pa večje ladje postrgajo po dnu morja vse, kar je živega. To je zame rop. Pustimo živalim, da živijo in lovimo na klasičen način z navadno mrežo.

Enako je z gozdom. Če skrbim zanj lahko, potem lahko od njega tudi kaj pričakujem. Drugače pa tega ne bo.

Glede pobiranja malih gob menim, da ni problem, če poberemo tudi manjše gobe. Vedno zrastejo tudi gobani, ki jih ne poberemo in so za seme ?. Ne zdi pa se mi prav, da kot sem videl sam nekateri, vse "popraskajo" okoli dreves, da bi dobili male gobice za vlaganje.

Rad bi, da bi vsi, pa prav vsi obiskovalci gozda, posebno še otroci imeli košare in s raznašanjem trosom pripomogli k obnanjanju rasti gob.

Gospoda Slavkota bi vprašal:

1. Kaj naredimo kaj škode, če poberemo tudi čisto ta male gobice, ki so komaj videti katera goba bo iz njih zrastla.
2. Če bi stare gobe nesli s seboj do roba gozda in jih tam odložili. Smo s tem kaj prispevali k večji rasti gob.

Že vnaprej hvala za vsak odgovor  

Janko

gobar666

Pozdravljeni,
na tem forumu je itak sama fovšija ::)..Če kdo nabere ,drugi pa ne,potem pa tisti,ki ne naberejo iščejo napake v nabiranju jurčkov drugih,ki jih naberejo,razlogi pa so sledeči : -pobiraš premajhne -pobiraš prestare -ne očistiš dobro -pobiraš preveč,itd.. ;D
Zaradi takšnih razlogov jst ne objavljam več slik gor na forum..Ena goba 10-12 cm je za 20 3-4cm..haha,to pa je domišljija..No prijetno nabiranje želim vsem..Gobe pa rastejo že celo poletje od 19.5.2015 :D..

Lojze07

Veritas Vincit, kaj nimaš na prvi fotki med gobani tudi grenivca? Mislim na tisto gobo z rožnato trosovnico?

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

PrviProgram

"gobar666" iz istih razlogov tudi jaz ne objavljam več slik. ::)

jurčkoljub

Lojze07 tudi jaz mislim, pravzaprav sem prepričan, da je tisti na sredini grenivec...ja Veritas tole kosilo je bilo bolj grenko ;D Drugače pa vsem čestitke za najdbe, jaz grem pa jutr mal v akcijo.

alenka29

Del današnje najdbe...

mattyy


fotogobar

Veritas Vincit

pozdravljen, me veseli, da je tukaj tudi gobar, ki gobari po istih terenih  :)
tvoja informacija, da v dolinah ni gob ne drži, ker sem jih čez vikend nabral kar nekaj  :)