Gobarjenje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

igor67

Citat od: Triglav dne 12 Avgust 2020, 13:23
Pozdravljen Igor67
Ko nalagate fotografije bi bilo dobro, dá bi pogledali ali vám je uspelo slike tudi dejansko naložiti, puščati prazeň prostor, ní najbolj.
LP Peter
Jaz nisem nobene slike naložo.

Nagi Bator

Igor je samo citiral Rotorja, njegovih slik pa nekateri uporabniki ne vidimo.
Verjetno, ker linka na google racun.

Ta Pravi Gobar

Kak pa kaj visoko Pohorje nad križiščem Belvi - Areh ?  Sam sem parkrat bil pa bogo.  Prejšnji torek ali sredo torej  4.  ali 5. 8. pa norišnica takoj ko je nehalo padat po 12. uri sem šel gor dejansko samo malo od asfalta poletni jurčki mladi so 20 cm visoki kapice ala 5 cm devet komadov, lisičk pa res močno pobiral sem samo večje gledam en kup grem proti njemu gledam levo drugega desno tretjega še preden sem do kupčka prišel in tako praktično 3 ure.
Seveda sem vmes zalutal malo drugam kjer pa absolutno ni nič.  Ničesar par metrov proč.  Bilo je sto Zelenkastih golobic, sam sem pobiral samo srednje velike niti ena dotaknjena od polža peclji tudi po 5 cm debeli enostavno kot v pravljici.  Kakih 10 starih poletnih gobanov, dva sem celo klobuka vzel za sušenje, brez črvov ... Tudi druge golobice ala rjave, sive, rdeče kape ... Pa Bisernic precej. Razni drugi gobani, par Žametastih gobanov sem pobral.  Razdelil vse prijateljem, ostalo samo za eno ponev z jajčki.  Šel spet v petek  7.8. komaj še za eno ponev našel - vse pobrano ?  Lep pozdrav

Veritas Vincit

Lisičkino leto, zaenkrat :)

kobanc

Rotor, tvoje slike niso vidne. Žal.

medica

Slike Rotorja so bile vidne včeraj nekaj časa. Bile so tudi malo prevelike za forum.  :-\

rotor

Par današnjih:




Perice

Kot je dejal uporabnik @Veritas Vincit, je letos res leto lisičk.. Vlage je v naših koncih ogromno, skoraj vsak dan dežuje. Gobani pa so zaenkrat skriti, tu in tam se najde kakšen.

rotor

V pomanjkanju letošnjih, par starih:


kobanc

Jurčkov v "mojem koncu" res ni (razen nekaj dotrajanih), so pa lisičke, borovi glivci,... Se mi pa dozdeva, da se bo zdaj zdaj znova začelo. Če se ni višje zgoraj že? Tja gor (čez 800m) več ne hodim zaradi prevelikega obiska.

kobanc

Danes pa sem šel kar sredi dneva po lisičke, na levi breg Drave. V gozdu ni bilo vroče, kljub 300 višincev, ki sem jih opravil. Koristen trening, pa še lepa bera lisičk.
Jurčkov pa skoraj ni.

klavir

Pozdrav.

Ko smo se včeraj vrnili s krajšega gobarskega dopusta (jaz hodim namreč na gobarske dopuste in ne na morje!), sem končno našel čas, da objavim kakšno fotko ter predvsem preverim neko zanimivo najdbo. Bili smo ob Dravi nekje bogu za hrbtom, kjer je na levem bregu zgolj majhna vasica, Križnica, dostopna le z brodom. Zdaj pa se posledično gredo ribiški, lovski in nasploh turizem mirnejšega tipa. Zadnji dan pred odhodom domov pa je sledil še okljuk do tamkajšnjih goric v pričakovanju česa zanimivega. In je bilo zanimivo...

Ob cesti so trumoma rasli svinjski gobani, noroglavke, ki jih za razliko od večine cenim. Ker je ta goba navadno zelo črviva in zaradi močne rasti ni potrebno uživati črvivih delov, se je zdelo najbolj smotrno in tudi ekološko te gobane očistiti kar na licu mesta... :)



Poleg velike diverzitete gob nasploh pa me je presenetila najdba štirih ogromnih jurčkov, menda največjih, kar sem jih kdaj našel. Ker so bili že malo starejši, smo jih dali sušit - ni pa bilo možno spraviti štirih ogromnih gob narezanih v en sušilni stroj! Zato je bilo treba ostanek pojesti z jajčko...



Zdaj pa malo resnejši del - čeprav sem sicer determinator, priznam, da nikoli ne bom vedel vsega, zato bi na tem mestu vprašal, predvsem Slavkota, svojega (nekdanjega) mentorja, po točni determinaciji teh jurčkov. Sam sem bil prepričan, takoj ko sem jih našel, da ne gre ne za poletnega, ne za jesenskega gobana, ampak za nekaj veliko bolj nenavadnega. Za to so skoraj preveliki, preveč ploščati in imajo marogast vzorec na klobuku, vidi se, da se tudi značilno zožujejo v klobuku od beta proti obodu. Čeprav se na sliki vidi neka temnejša lisa, goba ni spreminjala barve pri rezanju. Nekoč smo nekaj podobnega določili za jamičastega gobana (z nekaj domišljije se da videti tudi jamice na klobuku...). Jurček je pač ljudsko ime za slabih deset vrst gobanov z rjavimi odtenki klobuka, bledih barv trosovnice, ki ne spreminja barve, dobrega vonja in okusa - ne pove pa, katera vrsta gobana je...

lp


kobanc

Kljub vsemu dežju je v pohorskem gozdu suho. Tudi na 1200m.
Jesenski gobani so redki in dotrajani.
Sem pa sam pohajkoval med gamsi, kar pa tudi ni za zanemariti.

TopCat

Pozdravljeni,

tudi sam sem bil v petek malce v "mojem" osrednjegorenjskem gozdu. Lisičk je bilo kar nekaj, vendar so bile ene tako presušene, da jih doma sploh ni treba sušit.  :o :laugh: Veliko je bilo žametnih gobanov, leponogih in vražjih. Tudi golobice in biserice je bilo moč najti. Za vse ostalo je pa bilo precej presuho. Upam, da je zdaj malce zalilo.   ;)

Vse dobro!

P.S.: Fotografiral tokrat žal nisem nič...

gusar76