MORSKE KOZICE Z LIJASTIMI LISIČKAMI IN RDEČIM KAVIARJEM NA LISTIH ZELENE SOLATE
Sestavine (za dve osebi)
10 lističev sveže bazilike
1 limona
12 morskih kozic (pribl. 170 g)
100 g lijastih (ali kakšnih drugih) lisičk
50g šalotke
60 g masla (ali olje)
sol
beli poper
brizg balzamičnega kisa
1 žlica smetane
sol
100 g listnate solate
ZA MARINADO 1 žlička soli
1 žlička sladkorja
1/2 žličke gorčice
1 žlica balzamičnega kisa
3 žlice olivnega olja
50 g rdečega kaviarja
kruh za opekanje ali beli kruh
Priprava: približno 30 minut (težavnost: enostavna)
- Baziliko operemo, posušimo s papirjem in sesekljamo, limono iztisnemo in oboje zmešamo.
- Morske kozice namočimo v limonin sok z baziliko.
- Lijaste lisičke očistimo, a pustimo cele.
- Šalotko olupimo in narežemo na kolobarje, prepražimo jo na polovici masla.
- Dodamo lijaste lisičke, zelo skopo posolimo, začinimo še s poprom in z balzamičnim kisom in dušimo 10 minut, da tekočina skoraj izpari.
- Prilijemo smetano in kuhamo še 5 minut.
- Namočene morske kozice opečemo na preostalem segratem maslu, posolimo in postavimo na toplo.
- Liste solate namočimo v kvašo in jih naložimo na ogrete krožnike.
- Morske kozice, lijaste lisičke in rdeči kaviar lepo porazdelimo po listih in postrežemo z rezinami belega ali opečenega kruha.
Predlog za vino: penina, šampanjec ali belo vino, morda renski rizling.
Lijaste lisičke imajo bolj izbran in nežnejši okus kot navadne lisičke. Odlično se ujemajo z morskimi kozicami - s to predjedjo bo vsak obed prazničen!
Hranilna vrednost100 g: 183 kcal
(Vir: Susanne, Walter Till: Gobe, založba Mladinska knjiga, 2005)