Žolta lisička

Začel/a Nin, 23 September 2010, 22:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

Nin

Spoštovani!

Vem, da lahko žolto lisičko zamenjam za lijasto lisičko, ki je tudi užitna, pa vendar me zanima, ali jo lahko zamenjam še za karkoli neužitnega?

Za slabe slike se opravičujem, toda ura je pozna in nimam več energije za pripravo fotoaparata, zato sem gobico poslikala kar s prenosnikom. Žal mi je!

Hvala za pomoč in veliko gobarskih užitkov!






slavko

Žolto lisičko (Cantharellus lutescens), užitno, v Sloveniji zaščiteno vrsto, je praktično nemogoče zamenjati z lijasto lisičko (Cantharellus tubaeformis), užitno, saj ima prva oranžnorumen bet, ki skoraj "žari", lijasta lisička pa ima bet bolj ali manj rumene barve. Lijasta lisička ima tudi bolj izrazite latvice kot žolta.

Lep pozdrav,
Slavko

Nin


Hvala za odgovor.

Torej je na sliki defiitvno žolta lisička?

V naprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

slavko

Na sliki je definitivno žolta lisička, saj se precej razlikuje od lijaste in jo je moč zanesljivo določiti tudi s slike.

Lep pozdrav,
Slavko

sirob1

Verjel sem, da dobro ločim lijaste in žolte lisičke. Na razstavi gob v Qlandiji pa sem postal pozoren na zdrizasto kapičarko-neužitna (leotia lubrica), ki je do sedaj nisem poznal. Mlada zdrizasta kapičarka je lahko, vsaj meni, zelo podobna lijasti lisički. Bil sem v dvomu, ali sem mogoče kdaj pobral kakšno kapičarko namesto lijaste lisičke.

Lep pozdrav, Boris C.

slavko

Zdrizasta kapičarka (Leotia lubrica) morda na prvi pogled od daleč spominja na lijasto lisičko (Cantharellus tubaeformis). Vendar je dovolj dotik, ko se prepričate, da je zdrizasta kapičarka želatinasta goba, lijasta lisička pa čvrsta.

Lep pozdrav,
Slavko