Gobarjenje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

mihajc

Tudi goriska se prebuja :)


andy_ql

Tudi v jalozah se je zacelo... v prvem gozdu o hisi se je naslo cca 30 mladih ter par starejsih. Lp.

kobanc

Tu in tam se najdejo pravi lepotci. Podobno število kot pri predhodniku.

kobanc

Zanimivo je sedaj v gozdu. Jurčki v vseh oblikah...

kobanc

Kljub popoldanski sopari sem vseeno zavil v strmine gozda...

gusar76

Pri nas v Ljubljani so gobe bolj naključje - za sedaj precej slabo. Tu in tam kakšen poletni goban, lisička, rdečkasta mušnica, golobica, nekaj griv, medlorumene mušnice... edino poprovih mlečnic je veliko. Na dolenjskem je nekoliko bolje tako s poletnimi gobani in lisičkami, kot z marelami in golobicami. Izvedel sem, da na primorskem bolje rastejo, zato smo si naredili družinski izlet na Brkine, kjer so mi rastišča precej poznana. Lep gozd, dobro namočena tla, vendar tudi tu ni prav veliko gob: precej je bilo starih, z izjemo lisičk, ki so velike in zdrave, prav nič črvive. Izgleda, da sem zamudil za kak teden in so me prehiteli polži! Slike prilagam.

pingo102

Pri nas na Jančah bolj slabo..
Ali kdo kaj ve kako je na Pokljuki? je kaj? se splača iti malo na sprehod tam?

kobanc

Tam, kjer jih nabiram, prvi val že pojenjuje. Drugje pa se začenja na polno.
Se pa je danes pokazal tudi prvi letošnji kraljevi goban.

gusar76

Pozdravljeni gobarke in gobarji,

vedno sem se spraševal, če je Goričko res tako superiorno glede rasti gob, kakor to izpričujejo izpovedi in slike vas, ki živite tam blizu. Človek težko verjame, če nikoli ne preizkusi na svoji koži, pa čeprav nas Anica pridno obvešča o dobri rasti gob na onem koncu Slovenije.

Tako se mi je ta vikend ponudila priložnost, saj sem za vladne bone rezerviral apartma v Prekmurju in na seznam družinskih želja nekako maskiral tudi gobarjenje na Goričkem - rekel sem mu kar "sprehod na Tromejo". Na voljo sem sicer imel le dobri dve uri, zvečer, ker so moja dekleta splanirala ves preostali vikend!

Ob poti proti Tromeji smo si ogledali Grad na Goričkem, kjer se je že nakazalo, da gobe rastejo. Na bližnjem kostanjevem panju je rasel prelep primerek lukatega luknjičarja - ta je ostal tam zato, ker je kot razstavni eksponat krasil naravno okolje gradu in bi ga bilo škoda vzeti.

Nato smo naredili sprehod proti tromeji v bližini Kuzme in hodili vzdolž SLO - AUT meje, malo po naši strani, malo po sosednji. Takoj, ko smo parkirali, so bile na jasi pred nami že ovčarske lupljivke, malo naprej razne golobice, ko pa smo stopili v gozd, pa so dekleta takoj zagledala kakih 5 mladih jurčkov, nato rdečebetne polstenke, navadne polstenke, lisičke, pa spet jurčki in nešteto gabrovih dedov, ki so bili, za razliko od jurčkov, zelo zdravi, brez črvov. Vmes tudi nekaj gozdnih kukmakov, ogromno raznih golobic, marele, pa marelične polstenke, ki jih pri nas skorajda ni. Videli smo tudi hrastove luknjičarje - kar 3, česar pri nas še nisem videl, čisto za konec pa še 2 prekrasna karžlja! Prehodili smo 5 km v vsako smer, od tega je bilo morda pol ure realnega gobarjenja, ostalo hoja, pa smo že imeli polno največjo košaro in je bilo treba nehati.  Vse skupaj se je dogajalo med 18. in 20. zvečer, ko je bila že kar slaba vidljivost, pa vendar gob kot toče! Na Goričkem raste tako, kot pri nas v jeseni! Vse zavarovane gobe, tako karžlji, kot hrastovi luknjičarji, so ostale v gozdu - karžljev pa mi ni uspelo fotografirati, ker mi je pošla baterija na starem fotoaparatu - morda kdaj drugič!

Goričko, še pridem!

kobanc

Še vedno se najdejo, vendar so slabše kvalitete. Je pa lepo pohajkovati po gozdnih strminah...

Triglav

Pozdravljeni,
Na Tržiškem koncu je bilo do sedaj precej lisičk, kakšna marela, pa tudi jurček se je našel.
LP Peter

gobojed

Pravkar sem prišel iz gozda, nabral sem nekaj golobic in lisičk katere sem našel na enem placu, po gozdu je večinoma gobja suša. Nisem našel poznanih jurčkov in marel. Sem jo pa ucvrl iz gozda ker sem naletel na medvedji iztrebek  :o. Sem pa imel občutek, da tam kjer lazim ni precej varno glede medvedov- gost gozd in malo vidne razdalje.

kobanc

Malo je letos objav o gobarjenju. Me čudi, glede na to, da je več gob kot lani v tem času. Skrivamo...
Nekaj današnjih.

RaxhXephon1

Mislim, da je samo netipična sezona.

Na določenih rastiščih ni skoraj nič, drugje pa na polno dela že skoraj dva meseca.

TopCat

Da ne bo kobanc rekel, da kaj skrivamo...  ;) :D ;D ;D (šala!!)

"Poročilo" včerajšnjega gobarjenja iz enega od osrednjegorenjskih gozdov: najdejo se različne vrste gob, različnih starosti in oblik. Prevladujejo predvsem lisičke, zadovoljivo je tudi število poletnih gobanov. Možno je pobrati tudi kako golobico in tudi kakšnega deda. Bera je bila tako več kot zadovoljiva!  :) Najdejo pa se tudi druge gobe, ki jih pa žal ne poznam.

Kot dokaz seveda nekaj slikovnega gradiva.

Vso srečo in uspešno gobarjenje vsem!  ;)