Gobarjenje 2021

Začel/a gusar76, 01 Januar 2021, 21:42

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

Ravno pojedel dva krožnika pire in Zimske panjevke v omaki s solato zraven.  Enkratno !  Kak je to dobro.  Pa še zdravilna goba je. Vsem ki niste probali priporočam.  Evo dobra predstavitev te gobe tukaj, celih 17 minut traja  :
https://www.youtube.com/watch?v=1qWx_cDhfXk

klavir

#211
Zdaj pa še poročilo z zadnjega gobarjenja na Goričkem letos, danes, v soboto, 27. novembra. Kar pozen datum, zjutraj celo za mišjo dlako snega, a mraz poznojesenskim gobam tako ne škodi. Pravzaprav sem našel največ gob v tej jeseni, na Goričkem kot tudi nasploh. Ogromno je povsod lijastih lisičk, tu in tam vmes kakšna rumena lisička. Žoltih letos na Goričkem ni. Snežke so večinoma požrte od polžev (zadnji mesec so gobe na Goričkem nasploh neverjetno polizali polži, najbrž kot posledica tega, da tam letos pred koncem oktobra gobe v gozdu tako rekoč sploh niso rasle). So tudi še miške in zelenkasta kolobarnica, ostale gobe pa je uničil mraz in pozeba, ki je bila sploh v sredo zelo izrazita.

Takih zajetnih vitezovk še nisem nikoli našel - bet kot jurček, glava debela kot cvetača, pa še mlade. En tak velik polkrožen ris pri madžarski meji - še malo, pa bi bile napravile celo krožnico...petnajst do dvajset gob na kupu. Kot na ruskih videih, kjer lahko gledamo, kako jih iščejo, če vpišemo v iskalnik rusko ime "zelenuške", seveda v cirilici...pa tudi gozdovi so zelo podobni. Ali pa na poljskem - gaiska zielonka. Pri nas pa nič slabše. Neverjetno...



Res imajo rade mahove v borovih gozdovih, našel sem celo še eno novo rastišče, kar ni tako lahko, saj niso povsod, je pa letos res dobro leto za njih.



Tokrat smo poskusili ocvrte...








:P

P.S.: še zdaj ne vem, zakaj se jim reče zelenke v vseh slovanskih jezikih kot tudi v nemščini in gotovo še kje - zame so rumene. Edina logočna razlaga bi bila, da trpim za delno barvno slepoto... ;)

klavir

Pozdrav.

Posredujem še nekaj utrinkov s prvega pravega zimskega gobarjenja v obrežnih logovih ob reki Rabi blizu Monoštra. Po dolgem času je bilo treba ponovno obiskati te kraje. Ne toliko zaradi gob, ki jih lahko najdemo tudi v svojih domačih koncih, kot za osvežitev spomina na prelepo reko in okolico ter sicer drag nakup meni ene najboljših mareličnih žganj ali po domače kajsije tamkajšnje lokalne pridelave.

Na prve zimske panjevke ni bilo potrebno dolgo čakati...



Značilna rečna vijuga v dolini Rabe...



Še več gobic...



Krasne so bile tudi bezgove uhljevke v velikih šopih na starih bezgih...





Takole se reka razcepi na dva dela in tvori velik naravni otok. Pred leti so vodi sicer poskusno zasuli vhod v krajšo strugo, a so poplave doprinesle k vnovičnemu naravnemu stanju...



Gobe so pojedle kar cela drevesna debla, mi pa bomo pojedli njih...



Kot v amazonskem pragozdu...





V daljavi nastala nova avtocesta med Gradcem in Budimpešto...





Na podrtem drevesu v levem delu krošnje rastejo bukovi ostrigarji, na desnem pa zimske panjevke. Res neverjetno, koliko hrane zraste pozimi.



In ko smo že ravno pri hrani, še zgodnja večerja v lokalni čardi...



S turistično trgovinico...


save gambar instagram



Pred vhodom v restavracijo tokrat umetna goba.





Se prileže :P




Ta Pravi Gobar

Ivan, krasen prispevek.  Sam hodim po Panjevke že kakih 2 - 3 tedne, lepo rastejo tu ob potoku na veliko štorih.  Ampak bukovi ostrigarji pa tema, vsako leto sem jih imel okoli začetka novembra, zdaj pa še včeraj niti enega na treh glavnih placih.  Niti najmanjšega.  Posebno leto, zgleda ne rastejo zmeraj, sumim da bi bilo krivo da so ravno na vseh lokacijah izčrpali vse in nimajo več iz česa rasti.  Ne vem kaj bi bilo. Mokrote je več kot dovolj.  Lani, predlani jih je bilo na vsakem drevesu po 100 komadov ziher. Ali bodo to zimo sploh pognali ?  Uhljevk pa še nikoli nisem našel, gledam, gledam, nema ništa. Lep pozdrav vsem

klavir

Evo, moji včerajšnji bukovi ostrigarji iz Prekmurja, ob reki Muri pri Murski šumi, na meji s Hrvaško.


island group off sicily crossword




Tamara1

Eno vprašanje tu imam za vas. Zimska panjevka, se jo vlaga v kis ali ne? Ima kdo izkušnje?
Najlepša hvala za morebitne odgovore.

slavko

Zimske panjevke lahko vlagate tudi v kis. Videz je podoben, kot bi imeli vložene štorovke. Za vlaganje uporabite le klobučke mladih gob (ko bet še ni črne barve).

Lep pozdrav,
Slavko

Tamara1

G. Slavko, najlepša hvala za vaš odgovor. Se mi je zdelo, da lahko, vendar nisem bila 100 odstotno prepričana.