Gobe bisernice

Začel/a Branislav, 03 Julij 2011, 19:07

Prejšnja tema - Naslednja tema

Branislav

Pozdravljeni
prosim za nasvet, kateri deli gobe bisernice so uporabni in kako se očistijo pred pripravo.
Hvala !

slavko

Če želite uživati bisernico oz. po slovesnko redečkasto mušnico (Amanita rubescens), ki je pogojno užitna, morate najprej vedeti to, da je surova strupena, šele prekuhana postane užitna. Spoznate je po značilno vinsko rdeči barvi na mestu poškodbe.

Uživate lahko vse dele gobe, ki je mlada in čvrsta. Običajno se klobuk pred uporabo olupi. Tako pripravljenega lahko npr. panirate. Bet lahko zrežete med druge gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Pozdravljen, g. Slavko!

Imam podobno vprašanje kot Branislav - a me to zanima tudi za pogojno užitne lupinarje? Jih je možno pripraviti tudi tako kot golobice - npr. samo (po)pečene na masti? Je varno tako uživati tudi bisernice? Ali jih moramo pred uživanjem obvezno prekuhati?

Že vnaprej hvala za odgovor.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

#3
Pogojno užitne gobe je potrebno toplotno obdelati, zaradi termo labilnih strupov, ki jih vsebujejo. Podobno je s krompirjem - surov je strupen, toplotno obdelan pa užiten in okusen.

Pomembno je, da so gobe toplotno obdelane vsaj nekaj časa. To je težko natančno določiti v minutah. Zato svetujemo, da se gobe prekuhajo in nato obdelujejo naprej kot užitne. Na ta način vemo, da ne bodo povzročale težav. Če bi jih dovolj dolgo pekli na masti, bi bilo tudi v redu.

Lupinarji so pogojno užitni in jih je seveda tudi treba toplotno obdelati. Vendar jih je večina, za razliko od golobic, bolj krhka. Sicer pa jih lahko uporabite na podoben način.

Bisernice oz. rdečkaste mušnice, so že bolj čvrste kot lupinarji, a še zmeraj ne tako kot golobice. Priporočam, da pred uporabo olupite kožo s klobuka. Najbolj uporaben je klobuk, saj je v klobukih gob največ koristnih snovi. Beti so kulinarično manj kvalitetni, a jih vseeno lahko uporabimo, če so čvrsti. Beti se npr. narežejo na male kockice in z njimi lahko polnite gobe, meso, ribe ali lignje.... medtem ko klobuke uporabimo panirane, na žaru itd.

Lep pozdrav,
Slavko

anže

Zakaj priporočate da se klobuk olupi?
hvala
lp

slavko

Vseh vrst gob ni možno olupiti. Mušnice (Amanita), lupljivke (Suillus), nekatere vrste golobic (Russula),... pa je možno olupiti. Gobe lupimo iz več razlogov - lupina nekoliko greni, je težje prebavljiva, je sluzasta, pri vloženih gobah, ki imajo na klobuku kožo, tekočina sčasoma postane želatinasta. En od razlogov je tudi estetski, saj nekatere vrste gob z lupino nimajo lepega videza.

Sicer pa ni nič narobe, če gobe jeste z lupino vred.

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Letos opažamo že zelo zgodaj velike količine mušnic v gozdu. Meni osebno so najljubše bisernice, čokata mušnica ima zame premočan priokus po redkvi, ki jo imam sicer rad, a v solati, ne juhi, karžlja niti ne najdem, lupinarji pa so zvečine krhke gobice, a jih včasih vseeno vzamem, posebno one olivno zelene pohorske vrste s srebrnimi krpicami na klobuku. Danes smo ne vem ravno, če prvič, ampak vsekakor po dolgem času panirali bisernice in so bile odlične, seveda samo klobuke, ki se prej olupijo. Paziti je treba edino, da se tudi notranjost (goba) dobro toplotno obdela, ne samo ovoj, saj je surova bisernica precej strupena - povzroča hemolizo. Treba si je pač vzeti čas...pa je vse v redu :)