Prosim za mnenje o rodu Lepista -- težave z določanjem

Začel/a eMZe, 13 Oktober 2019, 20:24

Prejšnja tema - Naslednja tema

eMZe

Zdravo

Že nekaj let me begajo tele kolesnice. Včeraj in danes sem jih našel tri vrste, ki se v vseh galerijah in knjigah pojavljajo kot dve.

1. Lepista nuda. Vijolična kolesnica. Trosovnica in bet odločno sivkino vijolične barve. Vonj mil, nevpadljiv, nikoli ne spominja na janež. Klobuk pretežno pravilen, običajno na sredini ali v celoti vleče z vijolične proti rjavi. Velikost: tudi do 20 cm. Bet pri mladi gobi očitno odebeljen, nekoliko manj trebušast kot pri meglenki, pozneje skoraj raven.
Nezgrešljiva slika:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clitocybe_nuda_60302.jpg
http://www.drustvo-bisernica.si/lepistanuda.html

2. Lepista Glaucocana. Bledovijoličasta kolesnica. Trosovnica in bet zelo svetlo vijolični. Vonj nič posebnega. Klobuk pretežno pravilen, bledovijolična precej prekrita z rumenkasto ali rjavkasto barvo. Velikost klobuka pod 15 cm.
Nezgrešljiva slika:
http://www.gobe.si/Slike/LepistaGlaucocana
https://www.flickr.com/photos/erminocybe36/6158199655/in/photostream/
Primer napačne določitve:
http://www.drustvo-bisernica.si/lepistaglaucocana.html


3. Lepista krneki. Zamenjava z vijolično kolesnico. Trosovnica in bet podobna kot pri bledovijoličasti, a nekoliko bolj odločni. Klobuk nima rjaveče komponente. Skoraj vedno  nepravilen. Velikost: tudi 15 cm in več. Nisem našel podvihanega klobuka. Vonj vedno spominja na janež, čeprav nekoliko manj prijeten kot npr. poljski kukmak. Os beta dostikrat zgleda zvodenela. Bet pri mlajših gobah bolj koničen kot trebušast. Meso skoraj belo, zelo krhko(!). Ista rastišča kot vijolična kolesnica. Lističi nekoliko gostejši, ob betu izraziteje izrezani kot L. Nuda (jarek je dober mm).
Nezgrešljiva slika, ki jo knjižijo pod vijolično kolesnico:
https://i0.wp.com/www.fungusfactfriday.com/wp-content/uploads/2018/11/Lepista-nuda.png

L. Irina?
Ali pa samo ne razumem, da je to L. Glaucocana?

Žal nimam ustreznega primerka za fotografijo, ker sem jih med nabiranjem avtomatsko sknjižil pod L. Nuda. Ko sem na mizi zložil skupaj ene in druge primerke, je bilo očitno, da ne gre za isto vrsto. Tudi vonj vedno različen.

Hvala za pomoč
M

Nagi Bator

#1
Nisem cisto ziher kaksno je pravzaprav vprasanje?!
Sam se sicer, ko nabiram Vijolicno kolesnico in sem v kakrsnih koli dvomih, oprem na njen znacilen vonj. Nobena druga, meni znana goba, nima taksnega vonja.
Sicer je pri fotografiranju gob, kjer je barva zelo pomembna pri dolocanju, s fotografijami zmeraj kriz, saj skoraj nihce pred zajemom slike ne doloci niti "beline",
kaj sele, da bi s seboj nosil in se zafrkaval s kaksno barvno lestvico. Nato pa se fotografija gleda se na kaksnem povprecnem ali celo slabsem LCD monitorju,
kjer se barve se dodatno spremenijo. Npr. v obsezni knjigi o gobah, ki si jo lastim, je Vijolicna kolesnica fotografirana celo s flesom in fotra sem komaj preprical, da je to ta goba.
Tudi na slikah z linka drustva Bisernica je recimo prevec vijolicnih barv, medtem, ko so slike tukaj na gobe.si sicer manj privlacne za oko, a dosti bolj pravilnih barv.

slavko

Mislim, da je pod točko 3. Lepista glaucocana.

Lep pozdrav,
Slavko

eMZe

Citat od: Nagi Bator dne 14 Oktober 2019, 01:00
Nisem cisto ziher kaksno je pravzaprav vprasanje?!
...

Vprašanje je, katera kolesnica diši po janežu, je svetlovijolične barve in je prevečkrat na fotografijah, kjer naj bi bila vijolična kolesnica (L. Nuda).

Oziroma, ali pri opisih bledovijolične kolesnice običajno manjka ključen podatek, da diši po janežu (bolje rečeno, spominja na vonj tistih kukmakov, ki dišijo po janežu).

Hvala sicer.