Črni gobani v Sloveniji

Začel/a Andrej Banko, 02 Oktober 2017, 21:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

Andrej Banko

Gobe nabiram že kakšnih 25 let, ampak če dobro pomislim, še nikoli do sedaj nisem našel nobenega črnega gobana ( Boletus Aereus ).
Morda sicer, da sem v mlajših letih, ko še nisem znal razlikovati med poletnim/jesenskim/borovim/črnim,
ampak so bili vse to samo jurčki, našel kakšnega, vendar dvomim. Pa tako ali tako takrat niti nisem našel veliko jurčkov, ker nisem poznal terenov.
Zadnjih deset let, ko hodim iskat gobe na različne konce Slovenije, sem pa zagotovo prepričan, da nisem našel še nobenega črnega.
In ne, ne nabiram samo gobanov. Moja najljubša goba je mavrah. Najbolj prijeten vonj pa mi ima borov glivec.
Ampak tile črni boletusi so mi pa res nekakšne "fantomske" gobe !  ::)

Saj vem, da nihče ne bo izdal svojih skrivnih terenov, pa vseeno me zanimajo vaše izkušnje, če bo kdo pripravljen kaj deliti ...

Kdaj ste nazadnje kakšnega našli ? V katerem delu Slovenije so bolj pogosti, v kakšnem gozdu, v katerem času, na kakšni nadmorski višini ...

Zakaj jih je toliko manj v primerjavi z npr. navadnimi jesenskimi gobani ?


Hvala za sodelovanje !  ;)

Ta Pravi Gobar

Banko, jaz sem jih našel pred 20 leti naprej od Ptuja - pri Polenšaku eno rižo enkrat in to je to.  Višje na Pohorju jih ni.  Bo menda treba gledat s katerim drevesom je v navezi - kolk zdaj jaz razumem je Poletni goban Bukov goban, Jesenski je Smrekov goban, Borov je jasno, Črni pa mora biti po moje zraven Hrastov.

Če bi rad videl noro nabiranje Aereusev si vtipkaj na Youtube  Cepes ali pa  Welcome to aereus land - pa poglej na stotine črnih gobanov v par minutah nabranih ...

lisjak


Andrej Banko

Čudovit primerek, lisjak !  :o

Ja, poznam tiste filmčke z Youtube-a. Noro ...
Saj letos bi skoraj lahko podobne delal tudi sam, ampak žal ne z aereusi.

Že od kar nekaj ljudi sem slišal, da so jih našli samo enkrat, pa potem nikoli več.
Jaz sem iz Domžal in tukaj okoli jih praktično ni.

Urban

#4
Zelo zanimivo temo ste odprli. Če sem prav določil, ga je našla letos tudi anica (fotografija je objavljena na 31. strani nitja Gobarjenje 2017). Sicer pa mislim, da je Ta Pravi Gobar kar zadel z odgovorom. Kolikor je tudi meni znano, bi tej gobi naj ustrezala bolj bazična, apnenčasta tla. Lani, konec avgusta je črne gobane, v enormnih količinah našel stric na otoku Krku. Tudi Italijani jih pridno nabirajo. Zanimivo je tudi, da so ga našli praktično skoraj vsi, ki gobarijo, vendar pa se na koncu skoraj zmeraj izkaže, da večina črne gobane zamenjuje s temneje obarvanimi borovimi in jesenskimi gobani. Ampak človek kar obupa, ko skuša na koncu obrazložiti, da dejansko ni šlo za "prave" črne gobane. Ampak kaj hočemo, črna je pač črna.

Sicer je pa iskanje "ciljnih" gob veliko bolj zanimivo kot pa hlastanje za enormnimi količinami vsega, kar je primerno za v košaro.

Bravo lisjak, čudoviti primerek!

Lp, Urban

čk

No, letos je tudi pri meni pod hišo zrasel ajdovc-črni goban, enega sem vzel in fotkal, druge pa pustil, da so dozoreli in se svobodno poslovili...
So pa po mojih izkušnjah res povezani s hrasti. Pred dvema letoma sem jih precej našel v Banjolah pri Puli, celo na malem otočku konec julija 1m od vode

rene

Tudi sam sem jih kar nekaj let zapored nabiral na vikendu, vedno na istem mestu med hrasom in bukvo. Zdaj pa je že kar nekaj let minilo od zadnje najdbe. Nadmorska višina okoli 220 metrov. Ob robu gozda.
Se pa ajdov in črni goban razlikujeta. Prvi ima rdeč do temno rdeč klobuk in bolj svetel bet kot pa črni goban, ki ima temno črn in rjavkast bet. Trosovnico pa belo. Naj me kdo popravi če se motim.
Le pozdrav!

Urban

V literaturi črnega gobana poimenujejo tudi ajdovček (npr. kot poletnega pšeničnik). Gobarji pa kot ajdovčke velikokrat poimenujejo tudi temneje obarvane borove gobane. Skratka, v zvezi s črnim gobanom obstaja vsesplošna zmeda med gobarji.

malamut

Pozdravljeni.

Črni gobani rastejo praviloma poleti. Takrat ko v juliju najdemo poletne gobane. Rastejo med hrastI v skupinah. Imajo značilen bet, ki je brez t.i. lusk in je lešnikovo obarvan. Trosovnik je popolnoma bel. So zelo čvrsti in radi črvivi.
Sam sem jih lansko leto  našel v juliju. Listnati gozd, hrast v sestojih, bolj peščena do kamnita tla, topla južna pobočja, nad.m. visina 500m. Letos jih ni bilo, premalo dežja poleti. Sicer pa se pojavljajo tudi v travnatih predelih, kjer je prehod v gozd in kjer rastejo hrasti.

Andrej Banko

To, da je zmeda glede črnih gobanov, se definitivno strinjam. Poslušam sodelavce in znance, ki v zadnjih dneh govorijo, kako so pognali "tačrni".
In potem, ko pokažejo kakšno fotografijo, mi je jasno, da s tem mislijo borove gobane, ki imajo bolj bordo, rdečkaste klobuke. 

V literaturi sem zasledil, da so pri nas bolj pogosti na Krasu in na Primorskem, tudi nekateri tukaj omenjate najdbe ob morju, celo na otokih.
Iz tega bi človek sklepal, da jim morda res ustrezajo bolj apnenčasta tla, kot je omenil Urban.
Morda je torej kamninska podlaga tudi zelo pomembna za uspevanje nekaterih vrst gob, čeprav za jesenske in poletne gobane si pa tega ne bi upal trditi.
To, da zelo rad raste okoli hrastov, je tudi zelo koristen podatek. Očitno tudi ostali, vsaj v zadnjih letih, niste ravno uspešni pri nabiranju črnih gobanov.
Tudi glede na objavljene fotografije v temah, kjer jih skoraj ni videti, so kot kaže res precej redki. Zanimivo, da niso zavarovani ...

Torej mi za naslednje gobarske sezone ostane en velik izziv: "Iskanje črnega gobana" !

Urban

Se pridružujem izzivu. Lahko pa drugo leto poleti spremljamo stanje padavin "pri sosedih" in ob ugodnih pogojih za rast organiziramo gobarski izlet na otok Krk, konkretneje Malinsko, mikrolokacijo pa izdam na licu mesta ;) Pogoji za rast črnih gobanov na Krku pa so se nekako zmeraj poklopili s pogoji za rast poletnih gobanov v naših, nižinskih gozdovih, tudi o sočasnosti rasti bi lahko govoril. Najverjetneje je slednje bila posledica gibanja vremenskih front, ki so hkrati namočile SV del Slovenije in otok Krk. Ali pa kdo žrtvuje podatek o mikrolokaciji v Sloveniji v zameno za kak dober pohorski "plac" ;)

Lp,Urban

malamut

Če si na googlu ogledate slike pod boletus aereus, je na večini slik poleg črnih gobanov na tleh hrastovo listje...

kaiman

#12
Pozdrav vsem skupaj.

Glede na prebrano me sedaj za nazaj zanima ali so potem to črni gobani? Ustrezajo enim od opisov: Vsi pod enim hrastom, črvivi, v juliju 17, na rožniku Lj  ::)

lp Marko


Ta Pravi Gobar

Kalman, seveda so ta črni - vsaka čast  !!!

robert11

pozdravljeni
tudi meni vsi v službi govorijo, kako že cel teden nabirajo črne gobane. sevede sem šel danes v gozd in našel čudovite gobane. samo niso črni, ampak borovi gobani. jih moram jutri podučit. tisti večji lepotec ima pol kg.
lp robert