Pogrevanje gob

Začel/a yyyeb, 27 September 2017, 09:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

yyyeb

Pozdrav, zanima me pogrevanje jedi iz gob. Veliko ljudi mi govori, da se jedi iz gob ne smejo več pogrevat, ko se enkrat ohladijo. A to velja za vse vrste gob in za vse vrste jedi? Nekako dvomim, da velja za vse isto.

slavko

Pogrevanje gobjih jedi je res zgodba, ki se velikokrat pogreva.

Osebno sem mnenja, da je pri tem veliko pretiravanja. Dejansko gobjih jedi ne pogrevamo velikokrat. Definitivno pa gobe pogrevamo že pri prvi jedi, če smo jih predhodno blanširali. Tudi kuharji iz tega ne delajo več problema.

Zato predlagam, da pri gobah ravmate podobno kot pri mesnih jedeh. Tam je zgodb o pogrevanju manj.

Lep pozdrav,
Slavko

sistemc

Cenjeni yyyeb,

Praktično edine gobe, ki jih jem, so lisičke. Kadar jih naberem dovolj, iz njih skuham lisičkin golaž ter primerne porcije vložim v zmrzovalno skrinjo ter jih tam hranim tudi po štiri in več mesecev. Nikoli jih sicer ne odtalim v mikrovalovni pečici, pač pa jih odtalim po "naravni" poti (dvomim sicer, da bi bila kakšna razlika). Pogrejem jih na kuhalniku (dvomim, da bi bilo kaj drugače ob uporabi mikrovalovne pečice). In nato lisičkin golaž z veseljem pojem.

Skratka, to počnem že leta dolgo in do sedaj nikoli ni bilo nikakršnih težav ali prebavnih motenj, to velja tudi za družinske člane.

Z odličnim spoštovanjem ter dober tek,

Janko



V resničnem življenju se v splošnem držimo zakonov in pravil. V virtualnem okolju pa se zdi, da nas ne morejo kaznovati, če kršimo pravila. Splošna etična pravila veljajo tudi na internetu.

yyyeb

ravno zato sprašujem, ker imam doma velik lonec gobove juhe in ne bi je rad mrzle jedel.


sistemc

Spoštovani yyyeb,

Ali je tisti link dober ali ne, prepustimo vsakemu posamezniku. Zame je to zgolj trač... Enako, kot se vsake toliko pojavi, da je paradižnik strupen, pa špinača itd. Počasi bi smeli jesti samo še sterilno hrano... pa tudi ta bi verjetno uničila človevški organizem.

Če pa že poskusimo biti natančni o imenovanem članku:
"Mushrooms have proteins which are easily destroyed, and which in their changed state can cause an upset stomach."


To pomeni, da lahko razdraži želodec. Nikakor ne pomeni, da bo v vsakem primeru ter vsakomur razdražilo želodec. Torej je stvar individualna. Nekateri sploh ne prenašajo gob in jim vsaka goba razdraži želodec, nekateri pa so skoraj imuni na vse in lahko "požrejo" karkoli. Popolnoma enako je tudi z vso ostalo hrano.

Skratka, popolnoma na vas je ali boste pogreli gobe ali ne, ali boste jedli pogrete gobe ali ne. Zastrupiti se zagotovo ne morete (razen če jih enostavno zelo dolgo ter nekaj dni hranite na prostem ali v hladilniku, ko se bo v jedi nabralo kup drugih neprijetnih reči) in velja tudi pravilo: dokler ne probaš, ne veš.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko



PS: članek, s katerim se bi jaz osebno strinjal glede pogrevanja gob: http://makingmum.blogspot.si/2016/03/reheating-food-hazardous-or-hoax.html
V resničnem življenju se v splošnem držimo zakonov in pravil. V virtualnem okolju pa se zdi, da nas ne morejo kaznovati, če kršimo pravila. Splošna etična pravila veljajo tudi na internetu.

grgr

Tudi za krompir je včasih tako veljalo.
Gobe v kupljenih gotovih izdelkih so pogrete, oz. kar skuhane že med pripravo v tovarni (omaka z gobami denimo).
Gobovo juho in rižoto se miiirno lahko večX pogreje; sam to naredim največ 2x, a to je pač moje pravilo, za katerega osnove ni.
Še nikoli pa zaradi gob nisem imel kakršnih koli težav. Danes so bile za večerjo mešane z jajci&smetano, jutri pa bodo prav take za zajtrk ;-)