Cevarke nevarne ali ne

Začel/a yyyeb, 21 September 2017, 22:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

yyyeb

Pozdrav. Letos sem se po dolgih letih želje začel zobraževati predvsem po tej spletni strani in knjigi o gobah cevarkah. Predvsem so me vedno v gozdu bodle v oči Lupljivke, Polstenke, Dedi in Turki, ki jih nisem nabiral. Vem da je med cevarkami strupen vražji goban zato se izogibam rdeče barve na vseh cevarkah. Zanima me, če moram biti še na kaj drugo pozoren? Kolko jaz vem ni bojazni, če goba pomodri, počrni.. Polstenk je pri nas veliko, gobarjev je veliko in vsi nabirajo Gobane zato bi rad začel še kaj drugega poleg.

Lojze07

Tule si poglej: http://www.gobe.si/Mikologija/Boletus

Ti bo pa verjetno še g. Slavko kaj povedal...

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

yyyeb

sem ze velkokrat prebral to in še kaj drugega. Zanima me mnenje forumašev. Po moji oceni, če se izogibam rdeče ali rdečkaste barve, nimam kaj zgrešit. Je tako?

sistemc

Spoštovani Yyeb,

Odvisno kje ter kako po mojem mnenju. Osebno se bolj bojim ter izogibam črne barve, rdeča mi je nekako bolj pri srcu. Pa šalo na stran...

Po mojih izkušnjah - takoj, ko opazim rdečkaste barve pri gobanih se jim izognem in po petih desetletjih sem še vedno med vami. :) Torej ja, bi se strinjal z vami.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


V resničnem življenju se v splošnem držimo zakonov in pravil. V virtualnem okolju pa se zdi, da nas ne morejo kaznovati, če kršimo pravila. Splošna etična pravila veljajo tudi na internetu.

Nagi Bator

http://www.gobe.si/Gobe/TylopilusFelleus



Ta sam po sebi ni rdec, ampak verjetno ni gurmana, ki bo uzival ob njegovem okusu.
Se je ze znasel v moji ter tudi ocetovi kosari, pa sva oba gobarja ze desetletja.
Na sreco smo ga pri ciscenju zmeraj opazili.

slavko

yyyeb, cevarke so med gobjimi rodovi najmanj tvegane v smislu zastrupitve z gobami. Preprosto zaradi tega, ker že barva trosovnice pod klobukom nakazuje užitnost.

Velja, da med užitne vrste cevark spadajo tiste, ki imajo belo (tudi nekoliko sivkasto), rumeno ali zeleno barvo trosovnice. Če najdete vrsto cevarke z opisanimi barvami trosovnic (pri tem niso pomembne barva klobuka ali beta, pa tudi to ne, če cevarka na zraku spreminja barvo), jih je treba le poskusiti, če katera morda greni. Med cevarkami s temi barvami je namreč nekaj vrst, ki sicer niso strupene, vendar močno grenijo in vam zanesljivo pokvarijo gobjo jed.

Gobo poskusite tako, da majhen košček odgriznete, potem pa brbončice naredijo svoje Prežvečeni košček gobe nato izpljunete in si usta splahnete z vodo.

Na tak način ni potrebno poznavanje različnih rodov cevark. Če pa boste to želeli, je po moji oceni najbolj priporočljivo, da se včlanite v eno od 26 gobarskih/mikoloških društev, ki delujejo na področju Slovenije.

Lep pozdrav,
Slavko

Nastassja

Pozdravljeni ,

kje pa se lahko včlanimo v eno od 26 gobarskih/mikoloških društev ? Obstajajo skupine s katerimi lahko greš gobarit? Sama sem nazadnje gobarila 15 let nazaj, pa bi za vsak slučaj obnovila znanje.

Hvala za info.

slavko

Na tej povezavi so kontaktni podatki predstavnikov posameznih društev, http://www.gobe-zveza.si/clani-mzs/.

Vsako gobarsko društvo ima v svojem načrtu gobarske ekskurzije, kjer se člani v praksi seznanjajo z gobami v določenem letnem času. V različnih društvih je različno število takih ekskurzij. Vsako društvo pa vsaj enkrat letno izvede tudi razstavo gob, običajno v jesenskem čau.

Lep pozdrav,
Slavko