Kako strupeno je tole?

Začel/a nova nevedna, 12 Avgust 2017, 20:39

Prejšnja tema - Naslednja tema

nova nevedna

Dragi izkušeni gobarji, prosim, povejte:
bi me tole - fotko pripenjam, spravilo v grob, na urgenco, objemat školjko ali pa bi jo odnesla brez posledic?
Bi si jo pa bratsko razdelila s partnerjem, ki je najprej pomislil na kaj užitnega, potem pa so mu začele razne strupene mušnice po glavi hodit :-))) Preden sva prišla do doma, je padla odločitev, da v lonec seveda ne gre, bo pa  pozirala za fotografiranje... :-))) Nisva pa še nikoli take gobe videla.
Hvala za pomoč in odgovore.

RaxhXephon1

Ne morem pomagat pri determinaciji, definitivno pa ne priporočam uživanja nepoznane mušnice.

slavko

#2
nova nevedna, posnetek ne razkriva vseh bistvenih podrobnosti gobe. Zato vas prosim, da prihodnjič naredite več posnetkov in sicer na tak način, da bo viden klobuk in morebitne strukture na njem kot tudi struktura pod klobukom. Pomemben je tudi bet, strukture na njem in v dnišču beta.

Vendarle pa bom poskušal določiti gobo iz posnetka, ki ste ga poslali. Očitno ste našli gobo iz rodu mušnic (Amanita), kar potrjuje zastiralce, ki je na posnetku vidno. Ker gobe niste dobro izruvali, ni vidna lupina, ki je značilna za rod mušnic. Ko so še mušnice majhne namreč rastejo iz lupine.in so videti kot bi iz tak pognal jajček. Pri rasti se jajček pretrga in se pokaže klobuk. Od tega kako se lupina pretrga, je odvisno ali bodo na klobuku mušnic ostanku lupine (krpice, kosmiči,...). To je pomemben element pri določevanju.

Naslednji pomemben element je zastiralce na betu, ki prekriva lističe, ko je goba še majhna in trosi še niso dozoreli. Zastiralce je lahko različno visoko na betu. Pri nekaterih vrstah mušnic se dotika lističev, pri nekaterih  pa ne. Če se dotika lističev, se na zastiralcu pojavijo črtice (nažlebkanost), kar je mogoče videti s prostim očesom oz. z lupo. Če se zastiralce ne dotika lističev, pa je površina zastiralca brez črtic, gladka.

Na posnetku, ki ste ga posali, se zdi, da so na klobuku krpice. Zato predpostavljam, da ste našli velikolusko mušnico (Amanita strobiliformis), ki je užitna vrsta gobe. Zastiralce bi v tem primeru moralo biti nažlebkano. Ta vrsta je v Sloveniji zaradi redkosti zavarovana in jo je zaradi tega prepovedano nabirati. Več si lahko preberete tukaj, http://www.gobe.si/Gobe/AmanitaStrobiliformis.

Če krpic na klobuku ne bi bilo, pa bi lahko našli koničasto mušnico (Amanita virosa), ki je smrtno strupena vrsta.  Kot vidite, so lahko majhne razlike zelo pomembne.

Lep pozdrav,
Slavko

nova nevedna

Hvala za odgovor.
Parkart na leto grem na sprehod v gozd in evo - takoj naredim neumnost.
Mislim, da bom v bodoče gobe bolj pri miru pustila in ostala pri "poročena" z biciklom in cestami, na katerih ni gob :-).

slavko

Niste naredili neumnosti. Želel sem vam le pojasniti, da so pri gobah pomembne podrobnosti. Zato je priporočljivo, da je posnetkov več in je iz njih mogoče razbrati čim več podrobnosti.

Vesel bom, če boste še kdaj poslali kak posnetek.

Lep pozdrav,
Slavko