Zakonske omejitve - umestno ali neumestno

Začel/a sistemc, 19 Julij 2017, 14:42

Prejšnja tema - Naslednja tema

sistemc

V izogib obtožbam, da se ne želim držati zakonov ter predpisov, najprej naslednje: uživam v gobarjenju, niti jaz in ne moja družina pa nismo ravno ljubitelji gob kot hrane, letno jih pojemo kvečjemu cca. 5 kilogramov, jih ne vlagamo v zmrzovalnik ali kis, jih ne sušimo itd.

Moja tema je namenjena temu, da se nekako utemelji zakaj so določene omejitve. Ne zgolj to, da omejitve pač so, ampak strokovno zakaj so in zakaj so postavljene na določene nominalne okvire.

Leta 1991 smo v Republik Sloveniji imeli 357 zakonov ter 872 podzakonskih aktov. Ob koncu leta 2016 smo imeli 825 zakonov ter reci in piši 19.005 podzakonskih aktov. Iz tega nekako logično sklepam, da se poskuša regulirati vse ter povsod, ne da bi to imelo ali smisel ali tudi strokovno podlago.

Če gremo na gobarjenje ter gozdne plodove in zelišča: kakor razumem je dovoljeno nabrati 2 kg gljiv, 2 kg gozdnih plodov (recimo kostanj), 1 kg zeli (recimo bezek).

Prosim, da mi nekdo razloži naslednje (pri tem posebej poudarjam, da sam še nikoli nisem pobral skupaj 2 kg gob, ker niti ne vem kaj bi s tolikšno količino):

1. Na kakšnem strokovnem temelju se je izbrala omejitev 2 kg v primeru gljiv? Kaj bi se zgodilo v ljudskem vsakem sedmem letu, ko gobe rastejo "kot nore", če bi ta omejitev bila umaknjena? Ali ni pametneje, da se nekako sproti, glede na trenutno stanje, nekako regulira, če je regulacija sploh potrebna?

2. Na kakšnem strokovnem temelju se je izbrala omejitev 2 kg v primeru gozdnih plodov - pri tem imam predvsem v mislih kostanj? Osebno si ne znam razložiti v čem škodim gozdu, ko kostanj kot plod tako ali tako pade na tla, če ga poberem 2 kg ali pa tudi 100 kg, seveda če ob tem z razno mehanizacijo ne uničim tal in kostanj lepo nabiram cel dan z roko.


3. Na kakšnem strokovnem temelju se je izbrala omejitev 1 kg za zeli - pri tem imam v mislih recimo bezek ali lipov cvet? Ne znam si razložiti, kakšno veliko škodo bi povzročil z večjo količino nabranega bezga. Po drugi strani pa je verjetno tudi 1 kg za določene zeli že ogromna količina, ki lahko povzroči izkoreninjenje.


Prosim za utemeljene odgovore in odprto razpravo. Konec koncev ni zakona, ki se ga ne bi dalo spremeniti.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko







V resničnem življenju se v splošnem držimo zakonov in pravil. V virtualnem okolju pa se zdi, da nas ne morejo kaznovati, če kršimo pravila. Splošna etična pravila veljajo tudi na internetu.

slavko

Težko komentiram omejitve količin drugih gozdnih plodov in zeli.

Pri gobah pa sem prepričan, da gre za konsenz med tistimi, ki so spisali Uredbo o varstvu samoniklih gliv, https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlid=199857&stevilka=2689. V prvi verziji uredbe, je bila količina mraznic (Armillaria) sprva namreč 5 kg po osebi na dan, drugih vrst gliv pa 2 kg. Kasneje se je ta količina poenotila za vse vrste gob. Tako je še danes.

Lep pozdrav,
Slavko