Svinjski Goban - Vaše izkušnje

Začel/a RaxhXephon1, 14 Julij 2017, 22:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

RaxhXephon1

http://www.gobe.si/Gobe/BoletusLuridus

Vprašanje za iskušene gobarje.

Zadnje dni jih po gozdu videvam ogromno, goba pa velja za pogojno užitno.

A jo je vredno pobrati, je okusna? Osebno me po videzu precej odbija pa je še nisem poiskusil. Če jo kdo pobira, kako jo uporablja?

klavir

#1
Jaz bi se jih že razveselil, če bi jih našel, svinjske gobane. Žal na širšem mariborskem koncu vsaj po mojih izkušnjah ne raste nič, pa tudi ne bo, ker obeti niso nič boljši (danes v treh urah en požrt žametasti goban in zelenkasta golobica). Noroglavke pa imajo zame okus, ki ga ne moreš ločiti od jurčkov, pa še veliko jih je, kadar rastejo. Žal so sicer rade črvive. Ne priporočajo pa uživanja alkohola pri teh gobah, čeprav koprina niso našli v njih. Jaz sicer sem že spil kak požirek piva, pa še nič ni bilo narobe, ampak vseeno raje ne...

klavir

Lahko še dodam, da je zdaj čisto drugače, noroglavke vidiš povsod. Zato smo jih preizkusili same kot omako h govejim zrezkom - nihče ne bi mogel ločiti okusa od jurčkov, pa še po mehki teksturi so jim enake. Tudi žametasti goban je dober, a vsaj starejši primerki lahko dobijo nekakšen 'kovinski' priokus, zaradi česar jih ne enačijo z jurčki, medtem ko pri podobni noroglavki tega ni. Tudi mit o nezdružljivosti z alkoholom (koprina, ki povzroča koprinski sindrom, niso nikoli našli v gobah) smo ovrgli z eno kajsijo za dobrodošlico ter Korono. (Seveda ne želim reklamirati uživanja alkohola ob teh gobah - ali brez njih, če smo že pri tem...). No, osebno me tudi modrenje mesa ne moti, mi je pa hudo, ker so skoraj vse prevržene, ne vem, zakaj je treba obrniti več kot en primerek, če ne poznaš, saj se takoj vidi, da so iste...odlične gobe.