Golobice

Začel/a Slim Shady, 14 Julij 2017, 18:43

Prejšnja tema - Naslednja tema

Slim Shady

Torej kaj moramo vedeti ko nabiramo golobice, vemo da nekatere grenijo nekatere pa pečejo ko jih s konico jezika rahlo stestiramo. Teh sigurno ne bomo pobrali, kaj pa tiste ko recimo rahlo grenijo ali pečejo te lahko poberemo? Hvala za vse odgovore ter lep pozdrav.

klavir

#1
Res je nekaj vrst golobic, ki surove zgolj rahlo pečejo, in toplotno obdelane niso strupene. Taki sta denimo okrasta golobica in zelena (ne zelenkasta)... Če želimo uživati tudi takšne vrste, je najbolje, da jih vrstno poznamo. Okrastih golobic je v jeseni navadno celo morje, a naj ne bi bile preveč okusne...

Slim Shady

Torej se lahko brez problema na to zanašam, poberem tiste ki nič ne grenijo ali pečejo?

klavir

Tako je. Pri golobicah (in mlečnicah, ki spadajo v isto družino) je za kulinarično uporabo gobe možno v grobem določiti po okusu, seveda pa je potrebno oba rodova poznati in ju dobro ločiti od drugih. Velja pa, da niso vse nepekoče vrste tudi okusne (npr.trdobetna golobica), velja pa tudi obratno, zelena golobica je dokaj okusna, čeprav surova nekoliko peče.


Slim Shady

Gobe ločimo seveda na užitne, pogojne ožitne ter neužitne. Tako je tudi pri golobicah zanima me če recimo poberem neužitno ali so te tudi nepekoče?

slavko

Neužitne golobice so bodisi pekoče, ali pa grenijo.

Lep pozdrav,
Slavko