Determiniranje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

gajka

#375
Včeraj sem šla prvič v lokalni gozd na novi lokaciji (preseljeni na drugi konec Slovenije) in v gozdu nabrala tele gobe. Glede na moje "raziskovanje" po internetu so najverjetneje kostanjevke in samo prosim za potrditev moje domneve, ker se z njimi še nisem nikoli prej srečala? Od prej poznam jurčke, ki so čvrsti in meso lepo belo, pri teh pa so beti mehki, po barvi znotraj bledo rjavkasti (ne beli kot pri jurčku) in spodnji del klobuka se pri rezu ali dotiku obarva zelenkasto-modro. Pri nekaterih primerkih je bil bet videti nekako "puhel" in pa celo votel - tiste sem zavrgla. Je to vse OK za to vrsto gob? Trenutno čakajo na potrditev užitnosti blanširani in zamrznjeni. :)


Eva

Gajka, te kostanjevke lahko mirno pojeste :)

slavko

BubikolRamios #374, mislim, da je ena Antrodia. Morda Antrodia malicola.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

gajka #375, pridružujem se Evi in potrjujem, da so na posnetku kostanjasti gobani (Boletus badius) ali kostanjevke, ki so užitne in okusne vrste gob. Dober tek.

Lep pozdrav,
Slavko


slavko

Na posnetkih je navadna podvihanka (Paxillus involutus), ki je smrtno strupena vrsta gobe. Če raste pred vašo hišo, bodite pozorni, da gobe pomotoma ne zaužije otrok ali žival.

Lep pozdrav,
Slavko

othyka

Pozdravljeni
Zanima me kakšne gobe sem danes nabral po nasvetu gospe, ki sem jo srečal v gozdu in pravi, da so zelo okusne ter primerne za vlaganje.
Zanima me ali gospod Slavko pozna te gobe ki jih pošiljam. Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.  ::)

othyka

Prilagam še eno fotko  ::)
LP

slavko

Na posnetkih so pšenične koprenke (Cortinarius caperatus), po domače ciganček ali gozdni šampinjon, ki je užitna vrsta gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

othyka

Najlepša hvala gospod Slavko za tako hiter odgovor  ;)

Lep pozdrav

bertoolin


bertoolin

Pozdravljeni!
Prosil bi za determinacijo gob na zgornjih posnetkih...Tretja goba je zanimiva saj sem mislil, da je Lisička, a je na vrhu rumenorjava, spodaj pa bela...
Lep gobarski pozdrav!

golaki


Ta Pravi Gobar

#389
Golaki, to je glivec - menda je bolj jelkin glivec ??   Borovih glivcev je zadnje dni polno v nižinah, sem se jih najedel, uh ...

Na vrh Pohorja nula bil danes malo niti enega jurčka, samo kaka redka golobica požrta ...