Determiniranje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

Timona


Timona

Sem šla na Google pogledati kakšen je gostoluski dežnik. To kar raste pri nas nima izbokline na sredini, o kateri je govora pri gostoluski dežniku. Ko je majhen je čisti kukmak, kasneje pa zraste do teh 8 cm in samo splošči se, brez grbe na sredini. Je kakšna možnost da bi to le bil to hostni kukmak? Mogoče sem premalo podatkov dala?

slavko

Ta s posnetka je videti kot gostoluski dežnik, http://shrani.si/f/42/CO/I8h3QJP/goba2.jpg.

Ta dva sta pa podobna kukmakovcem (Leucoagaricus), http://shrani.si/f/3T/3u/lBHUl9L/goba1.jpg, http://shrani.si/f/1C/ia/2Vjq65mU/goba4.jpg. Letos jih raste veliko. Kukmakovci so tudi užitna vrsta gobe. Lahko bi bil votlobetni kukmakovec (Leucoagaricus cretaceus). Če je ta vrsta, potem boste ob pritisku na bet začutili, da ni poln.

Lep pozdrav,
Slavko

Eva

Spoštovani,

prosim za determinacijo spodnjih gobic. Rastle so v mahu, zviška so bili klobučki videti skorajda črni (na posnetku so bolj kot ne rjavi).
Rumen bet je ob dotiku / rezu pomodrel, malo me je zmedla rdeča barva na enem od betov. Iz priročnikov ne znam jasno determinirati vrste, niso kostanjevke (klobuček je bil suh, ne moker ali sluzast), ker na obrobju klobučka ni belega obročka sklepam tudi, da ne gre za queletov goban. Bet je živo rumen, pod klobučkom ni lističev.


Lucija Lotus

Pozdravljeni,

prosila bi za identifikacijo gob na sliki. Rasli sta v mešanem gozdu; kobuk je temno rjav, trosi so olivno zeleni/rumenkasti; ob prerezu sta malo pomodreli, vendar je modrina izginila.

Deževen gobarski pozdrav,
Lucija

bojan

Prosim za pomoč pri identifikaciji gob na priloženih fotografijah.

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

fikus

Pozdravljeni,

zanima me katere gobe so na spodnjih slikah. So manjše od jurčkov, manjši peclji, trosi po dotiku pomodrijo, peclji pa so mogoče čisto malo bolj rumenkasto beli. Mislim da so zelo podobi tem od Lucije Lotus zgoraj. Veliko ljudi je bilo v gozdu in jih nihče ni nabiral, raste pa jih ogromno. Na zadnji sliki sem dodal zraven še jurčka za primerjavo.

Hvala

funghi-funghi


gabrovček

#353
Pozdravljeni

Prvič na vašem forumu. Pohvala in zahvala za vašo spletno stran.

V kolikor kdo ve, bi prosil za determinacijo sledečih gob oz. za potrditev moje določitve (slike nažalost niso iz zahtevanih kotov pa vseeno..)


-  SLIKA__1__= betičasta prašnica               -  SLIKA__2__= borov glivec             -  SLIKA__3__= hrastov turek ???  


-  SLIKA__4__= ??? ??? (rastejo zraven breze)                                                        -  SLIKA__5 in 5.1__= ??? ???


Hvala za morebitne odgovore

Timona

Hvala lepa gospod Slavko. Jemo jih torej lahko in to je glavno :) ker je res super občutek, da lahko za zajtrk nabereš gobe kar par metrov od vrat, skoraj v copatih :)

BubikolRamios

http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=453737aaec0440fe822d25b6fa6e3804
Za lepioto nima prave grbe ? Pod amanitaceae pa tudi ne najdem. Travnik. V originalu bela, čez noč porjavela.

slavko

Mislim, da je Lepiota ignivolvata.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

gabrovček #353 od zgoraj navzdol:
- betičasta prašnica (Lycoperdon perlatum), mlada užitna (dokler je čvrsta na pritisk)
- borov glivec (Sparassis crispa), užitna
- trepetlikov turek (Keccinum aurantiacum), užitna
- najverjetneje nizka rdečelistka (Entoloma rhodopolium), strupena
- na zadnjih dbeh posnetlkih je prožna lupljivka (Suillus bovinus), užtna; predvsem mlade (če jo vložite v kis, pordeči)

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

fikus #351, na vseh posnetkih, od zgoraj navzdol, je kostanjasti goban (Boletus badius), po domače kostanjevka, ki je užitna vrsta gobe, razen na spodnjem posnetku, kjer je na desni strani jesenski goban (Boletu edulis), užitna. Naj vas ne moti, da kostanjevka na pritisk ali na ranjenih mestih pomodri. Pri kuhi modra barva izgine.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

bojan #350, od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- rumenobakrenasti goban (Boletus luteocupreus), užitnost neznana
- žametasti goban (Boletus erythropus), pogojno užitna
- ne vem
- predirna plamenka (Gymnopilus penetrans), neužitna
- vrsta čeladice (Mycena)
- vrsta polčeladice (Hemimycena)

Lep pozdrav,
Slavko