Gobarjenje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

blaz3k


anica

 
Verjetno zadnji trije letošnji korenjaki!!!

LP A.

klavir

Ponovno čestitke, Anica!

Tudi jaz sem šel letos še zadnjič po poznojesenske gobe na Goričko ter še na avstrijski in madžarski podaljšek tega gričevja. Snežk in vitezovk, ki sem jih iskal, ni bilo več skoraj nič, če pa si se potrudil in hodil po različnih lokacijah od pol desetih dopoldan do skoraj petih v večer (ja, zadnje gobe sem našel še z baterijo :D), se je vsega skupaj dalo najti kar veliko najrazličnejših lisičark, ampak samo v borovih gozdovih v mahu, tam, kjer bi morale rasti zelenke, pa niso. In sicer poleg kar nekaj navadnih lisičk največ lijastih pa še nekoliko črnih trobent ter celo žoltih lisičk. Zelo lepo... Slik žal nimam, ker sem že pol jeseni brez fotoaparata, je padel z mojega čolna, ko sva s kolegom med vožnjo po Savi slikala čudovite plavajoče hišice na reki v Beogradu... Novi pa so tako dragi, moram se spraviti zraven, saj ne vem niti, kaj bi kupil. No, bom že... Zdaj pa se že veselim prihajajočega dežja in/ali snega, ki bo pognal ven gobice, ki bodo rasle do konca zime, upajmo, da v tretje ne bo ponovno suh december - med katerimi komaj čakam bukovega ostrigarja, čeprav sem ga to jesen že našel. Prav v torek so se na meni znanem hlodu tu v Mariboru po več kot mesecu dni ponovno pojavili zametki trosnjakov, sedaj čakam, da zrasejo. Njami! Potem pa se decembra, januarja ali pa februarja enkrat spet vrnem na meni najljubšo Goričko, le da takrat k Ledavskemu jezeru, morda pa me čaka še kakšno kolovratenje ob reki Rabi pri Monoštru... Nekaj bo že. Pa lep pozdrav!

klavir

Lep zimski pozdrav!

V GD Lisička Maribor smo imeli to soboto še zadnje letno organizirano gobarjenje, tokrat smo kot vedno v tem času iskali zimske gobe, to je predvsem bukovega ostrigarja, zimsko panjevko ter bezgovo uhljevko, ki vse rastejo zajedalsko na lesu, pa tudi kot gniloživke na odmrlem substratu, za razstavo pa še primerke lesnih vrst gob. Gobarili smo ob Dravi med Mariborom in Ptujem.

Zaradi novonastalih zimskih razmer se velika večina članstva izleta ni udeležila, smo pa zato ostali sami "najjači"!



S snegom "pocukrana" panorama reke je bila naravnost fantastična...



Takole smo začeli iskati gobe...



...in jih tudi našli. Daleč največ je bilo zimskih panjevk, iz snega je kukalo vse polno oranžnih glavic:







Našel sem pa še čudovit hlod z bukovimi ostrigarji.



Za konec smo imeli še razstavo kakšnih dvajsetih vrst gob ter zasluženo kosilo.

Lep pozdrav.
Ivan

P.S.: Videoposnetek čudovite najdbe bukovih ostrigarjev si lahko pogledate tukaj.





Ta Pravi Gobar

Vsaka čast NAJJAČI še veliko takih ulovov ... Bom sam probal te dni malo okoli pa ja enkrat najdem kaj ...

V začetku leta sem se mantral nekaj okoli Podlesnika proti Ptuju pa nisem našel nič ...

Lep pozdrav vsem

blaz3k

http://www.rtvslo.si/slike/photo/307704

Gobe so se umaknile na drevesa, saj veste poplave, sneg, ..., taktično.

tinček

Pozdravljeni
Imam eno vprašanje.Vloženih imam kar nekaj snešk.Danes sem odpr en glaš snešk,ker vedno dam not stroko česna in na moje presenečenje je česen postal moder.Ker se mi je to prvič zgodilo in moji predniki so mi govorili,da če česen postane moder ne smeš pojest teh gob.Ne vem mogoče je pa res kaj narobe s sneškami.
Jaz sem prepričan ,da so same prave sneške.
Prosim za odgovor ,če gdo kaj ve o tem.
LP
Martin

Ta Pravi Gobar

Mertin ni problem česen menda stalno plavi postane.  Meni pri jurčkih stalno plave barve ga kar pojem.

Lep pozdrav vsem - še kdo kaj zimske gobe najde  ??

Toti gobar

Pozdravljeni,

Vem, da bo zvenelo malenkost smešno ali pač..ampak.. ali ima kdo kakršne koli informacije glede rasti TARTUFOV na štajerskem (žal je moj rojstni kraj iz okolice Maribora)
Resno bi me zanimale kakršne koli informacije glede tega, namigov za nahajališča in poučevanje.
Bil bi zelo vesel če bi me kdorkoli z izkušnjami in znanjem glede teh posebnih podzemnih gobic kontaktiral.
Gobe po gozdovih nabiram že 12. leto zapored, ampak gobic pod zemljo pa še nikoli, zelo bi me veselila takšna izkušnja.

Lep pozdrav, Mitja

slavko

Raziskovanje podzemnih vrst gliv ni enostavno. Predlagam, da si za začetek preberete popis podzemnih vrst gliv, ki so bile doslej večinoma najdene na področju Slovenije, http://www.gobe.si/dokumenti/PodzemneGlive.pdf.

Če se boste želeli resno ukvarjati s to dejavnostjo, je zelo priporočljivo izšolati psa, ki bo znal poiskati takšne vrste gliv.

Lep pozdrav,
Slavko


blaz3k

[/url][/img]

Gobarji, v novem letu vam želim veliko zdravja , sreče, užitkov in vsakemu najmanj eno košarico tak lepih marmornih jurčkov.

seppo

Spoštovani,
Mi lahko kdo pove recept kako priptaviti zimsko panjevko in bezgovo uhljevko.
"klavir" kako jih ti pripravljaš?
Prosim za odgovore.
Hvala.

PrviProgram

Tako kot vsake druge gobe, v juhi, v omaki. z jajčki ..... Edino da bezgove uhle narežem bolj na tanko, ker drugače so kar trde (kot žvečilke).

seppo

Hvala. Kaj pa bezgove uhljevke posušite in jih takrat ko jih hočete uporabit namočite v vodo? Jih pred sušenjem narežete?
Ali jih kako drugače hranite?

klavir

Bezgove uhljevke je najbolje posušiti. Po sušenju se čisto preprosto spet namočijo v vodi, takrat se jih lahko tudi nareže.