Gobarjenje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

počasna

Citat od: marusa111 dne 13 Julij 2017, 12:48
Ta forum je res namenjen gobarjenju. Morda sem in tja kaka druga vsebina ni preveč napačna ampak stalno ponavljanje neumestnih tem je pa vsaj meni moteče in sem res vesela, da je nekdo končno nekaj spregovoril o tem. Celo leto že skačem mimo Blažkovih vsebin in se mi res zdi, da naj take stvari gredo v posebno temo in ne med pogovore in slike o gobarjenju. Saj tisti, ki vam je to všeč pa pač pojdite pod Blažkovo temo in bomo vsi zadovoljni.

Mene ne moti kakšna drugačna fotka, motijo me fotke na strani rtv, kar sem Blažu že enkrat lani napisala, so bile neke marjetice okoli in gobe sploh niso prišle do izraza ... odgovoril mi je, da bo delal, kot njemu paše  ;D

Blaž, ne umikaj se tako užaljeno, poslušaj raje malo kritike  :D

Danes sem pregledala moje terene - NIČ

Ta Pravi Gobar

Evo malo mene s fotografijami - danes na Pohorju 4 ure hodil na 1000 do 1250 m - lisičk ala 1 kg, golobice, žametast goban samo en pa še neki mali gobani.

Bi vprašal - so te golobice res vse ok ? Sploh me je bolj strah rdeče. 

Kaj sta to za dva gobana - mala ala 5 cm neka rumena od spodaj pa po betu, ko prerežeš malo poplavi  ?  Če potreba bom dal boljše fotke gor, bi si jih še danes pripravil - po potrditvi seveda.

Pred mesecem dni sem začel nabirat - takrat je bilo precej Žametastih gobanov in Bisernic na  1000 m višine, pol pa so začele golobice ter kakih 10 dni nazaj lisičke - te so redke a jih je na enem mestu pol tudi po 50 in več.

Slikal sem vse živo  zadnji mesec, a mi računalnik ne prepozna več telefona - CAT.  Prej sem imel Windows - ni problema.  Zdaj imam LINUX na računalniku in telefona preko USB ne prepozna sploh, tako vam ne morem pokazat fotk - 100 komadov.  Sem vzel celo kartico iz telefona, a je taka mala ala 5 mm široka - moj računalnik nima take reže.  KAJ NAJ NAREDIM ALI KDO VE MORDA  ?

Ali kdo ve kateri programček naj si potegnem z interneta za manjšanje fotk - spreminjanje resolucije ?  Velikih tu na gobe.si ne gre naložiti.

Tako sem samo doma pofotkal s starim fotoaparatom - lisićke sem pa že trem prej dal tako da samo malo jih je na fotki za zmešat z golobicami.

Pravega Jurčka letos še nisem našel, niti poletnega kjer so pred leti bili, nič ... Sem pa prvič jedel Žametaste gobane - samo njih sem imel, v ponev olje čebula, pa gor narezane.  Pripravil sem si jih ob 21.30 uri zvečer, se najedel, preko dva velika kozarca ORE, se bal, da me bo kaj šraufalo, da mi bo slabo - nič.  Dobre gobe, od sedaj na jedilniku.

Lep pozdrav vsem

leamarija

Vsem gobarjem en lep pozdrav.
Danes sem se odpravila na moje place
nad 900m in bila zelo presenečena saj sem
večino gob zamudila,no neki pa je vseeno padlo v košarico,tako da jih sedaj susim in
za v skrinjo jih je kar neki.
Vsem uspesno nabiranje.

leamarija

Vsem gobarjem en lep pozdrav.
Danes sem se odpravila na moje place
nad 900m in bila zelo presenečena saj sem
večino gob zamudila,no neki pa je vseeno padlo v košarico,tako da jih sedaj susim in
za v skrinjo jih je kar neki.
Vsem uspesno nabiranje.

sistemc

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 14 Julij 2017, 18:44

Slikal sem vse živo  zadnji mesec, a mi računalnik ne prepozna več telefona - CAT.  Prej sem imel Windows - ni problema.  Zdaj imam LINUX na računalniku in telefona preko USB ne prepozna sploh, tako vam ne morem pokazat fotk - 100 komadov.  Sem vzel celo kartico iz telefona, a je taka mala ala 5 mm široka - moj računalnik nima take reže.  KAJ NAJ NAREDIM ALI KDO VE MORDA  ?


Ali kdo ve kateri programček naj si potegnem z interneta za manjšanje fotk - spreminjanje resolucije ?  Velikih tu na gobe.si ne gre naložiti.


Program za delo v Windows okolju: http://www.gobe.si/forum/index.php?topic=785.0

Za Linux okolje je potrebno več podatkov - verzija itd. Kontaktirajte me preko zasebnega sporočila prosim.

Linux branje kartice preko USB - potreben primeren gonilnik. Edina realna možnost, da bo zadeva delovala je, da pogleda računalnik specialist Linux operacijskega sistema, ker vse ostalo je zgolj ugibanje.

Z odličnimi pozdravi,

Janko




V resničnem življenju se v splošnem držimo zakonov in pravil. V virtualnem okolju pa se zdi, da nas ne morejo kaznovati, če kršimo pravila. Splošna etična pravila veljajo tudi na internetu.

ROGLA

odgovor na ....tapravi gobar

na spodnji sliki,rdeča sivka

Vse strupene in neužitne vrste golobic imajo izrazit pekoč okus. Na sliki je strupena bljuvna golobica (Russula emetica).

Ta Pravi Gobar

#186
Hvala Sistemc - g. Janko, bom se javil - raje jutri zdaj sem tako hudo zmantran od hoje da ne vem niti kako si bom gobice pripravil ...  

Hvala lepa ROGLA - pa sem kar mislil da bo vsaj ta rdeča sumljiva - sem pa z jezikom probal me ni peklo - to je težko kar tak če ne poznaš pa golobice so sploh nekak nezanesljive zato se jih do danes še nisem lotil.

Aja pa čestitke vsem ki ste že nabrali lepe zadeve, dober tek  !!  ;)

Lep pozdrav   :)

enastajerka

Citat od: ROGLA dne 14 Julij 2017, 19:34
odgovor na ....tapravi gobar

.... Na sliki je strupena bljuvna golobica (Russula emetica).

Kako pa s tako gotovostjo? Teh rdečih je polno in če ni bila pekoča je lahko npr. tudi trda golobica (sem jih enkrat poskusila-niso ravno kaj posebnega)
http://www.gobe.si/Gobe/RussulaLepida
ali katera druga;
http://www.gobe.si/Mikologija/Russula

Jaz sem pa bila danes prvič po dolgem času v gozdu - v Selnici. Našla samo nekaj malega lisićk, ene 3 golobice videla(1 pobrala), 2 sočni mlečnici, pa videla še nekaj žametnih podvihancev, druga pa čisot nič!! Niti kaj strupenih. Lani sme v tem času našla ogromno bisernic, letos samo pred kakim 2 tednoma videla eni 2, ko sem šla iskat borovnice - tudi teh letos na mojem placu ni bilo... Tako da letos do zdaj razočaranje.
Aja pa pred par tedni sem bila na Pohorju na placu, kjer sem lani jeseni našla ogromno jurčkov (nad 1200m če se ne motim). Nisme ravno pričakovala kaj gob, bolj iz firbca sem šla, če bi slučajno že kaj rastlo (ker lani sem ta plac mend akomaj jeseni našla in ne vme če že prej kaj raste). No in ugotovila, da so gozdarji naredili taki kaos na tem predelu, da dvomim, da bom letos sploh kaj našla. Fuuuul podrtih dreves oz. tadebelea debla so očitno odpeljali, drugo pa vse pustili. Vse vejevje je kar po tleh, totalno neprehodno, tud nekaj so kurili, polno nekih požganih kupov...eh...tak da bom očitno letos spet morala iskat nov plac z jurčki...
 

Pa čestitke vsem - še posebej za jurčke. Jaz še letos nisem nobenga našla :( No imam pa sicer še nekaj posušenih od lani, tak da ni take panike ;D

enastajerka

Sistemc - hvala za objavo onega programčka za manjšanje slik. Ravno sprobala in je super. Včasih sicer vseeno kar s tel. nalagam slike, tako da takrta bom še dalje postimage uporabljala, za rač. pa je program res super. Še druge slike na rač. si bom sedaj pomanjšala, da malo sprostim prostor na rač.:)
lp

Ta Pravi Gobar

Zdravo Enaštajerka ... Ja lahko bi bila tale Russula Lipida - dejansko kot v opisu piše je bet rdečkast.  Ampak ko pogledam ta drugo povezavo ki si jo dala - pa saj teh Golobic je pa res morje, pa užitne, pa strupene - IJAO  !  Hvala, bom raje kar pustil boljšim poznavalcem, se še zagiftam kje ?

Kje pa je to nad 1200 m - ne kje na Žigartovem vrhu  ?  Jaz sem teden dni nazaj hodil od Ruške koče zadaj proti Šmartnu - tam kakih 500 m za Ruško kočo spodaj je menda 10 motornih žag naenkrat pelo - kaj takega še niste slišali, bog vedi kako so tam naredili. Veje pa bi po moje lahko vsaj na kupe zlagali - saj še gozdne živali tam preko ne morejo.

Sicer pa stalno ista pesem, se ne bo hitro izboljšalo po mojem - poglejte samo MAGNO kak hitro vse gre - pa kako ta zadeva smrdi  !!

Lep pozdrav vsem

janko

Lp

Saj ni čudno Putin in Tramp sta letela mimo. Barve so se zamenjale. :police: :police: :police:

Vem, da to ni razlog za spremembe. Kje je potem razlog za pojav gob, ki jih prej ni bilo.
Je to način našega življenje, bivanja ,odpadkov. Morda pride kaj tudi "od dežja" ki pade dol...
Ali je mogoče, da bi se nove gobe " zasejale" kot plevel na polju.

Janko

enastajerka

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 14 Julij 2017, 22:54

Kje pa je to nad 1200 m - ne kje na Žigartovem vrhu  ?  Jaz sem teden dni nazaj hodil od Ruške koče zadaj proti Šmartnu - tam kakih 500 m za Ruško kočo spodaj je menda 10 motornih žag naenkrat pelo - kaj takega še niste slišali, bog vedi kako so tam naredili. ...
Sem morala it na zemljevid gledat kje je to :) ne poznam tak dobro Pohorja...ampak ne, nisem bila tam. Bolj v sirsi okolici Klopnega vrha...pa tak lepo prehodno je bilo prej..nic podrastja. Sem si letos mislila, da bom s psom brez problemov lahko sla tja (ker ga imam komaj od zime), a je zdaj zaradi teh vej total neprehodno - da ne jaz, ne pes nisva mogla ponekod mimo in sem ga ponekod morala celo nosit :) no vsaj tezek ni na sreco :)  pa tudi od traktorjev al cesa total razrito vse...
Tudi v Selnici, kjer nabiram, je podobna pesem spet - ze lani so dost pozagali in tudi pustili vse po tleh, pa letos spet...vedno manj gob je na mojih placekih :( spet bom letos morala kaj novega poiskat.

Miha89

Dragi gobarji lepo pozdravljeni!

Oglašam se prvič letos. Z očetom sva šla danes zjutraj na dvourni sprehod po mojih placih v bližnjem gozdu (Ihan pri Domžalah). V notranjosti gozda gob skoraj nič, ob robu gozda in jasah pa se je nekaj našlo. Skupaj sva nabrala okoli 20 brezovih dedov in 10 jurčkov od katerih sva jih 8 našla na cca 10 kvadratnih metrih okoli visokorasle bukve, blizu gozdnega roba. Niti en jurček ni bil črviv, vsi lepi in čvrsti, trije zelo spodobno veliki. Spodaj so tisti štirje, ki sem jih zagledal sam. =) Lep začetek po dveh katastrofalnih sezonah.



janko

LP

Čestitke Miha89. Lepi primerki. Obenem, hvala za info. Grem proti Jančam.

Janko

Lojze07

Ta Pravi Gobar:

Kaj sta to za dva gobana - mala ala 5 cm neka rumena od spodaj pa po betu, ko prerežeš malo poplavi  ?  Če potreba bom dal boljše fotke gor, bi si jih še danes pripravil - po potrditvi seveda.

Našel si modrikasta oz. modreča bledotrosnika, odlično gobico, ki pa je žal na rdečem seznamu...  :police:

http://www.gobe.si/Gobe/GyroporusCyanescens

Vsem ves dobro in veliko veselja in sreče pri nabiranju...

LP

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.